Tak - to fakt same jednostki na górze w tabelkach powinny być V a nie mV, bo rzeczywiście dane wyrażone są już po przecinku jako mV.
ElSor napisał(a):
Vpos - napięcie z dzielnika w V, Vneg = 0. Przy prądzie do 5A i wzmocnieniu do 10x nie trzeba stosować dzielnika (bo po co).
Ale co do dzielnika - no teoretycznie w takim układzie do żadnej tabelki nie trzeba

poniekąd masz rację ElSor .... ale wg mnie tylko poniekąd. Już tłumaczę dlaczego.
bez dzielnika w pierwszej tabelce miałbyś maksymalną wartość ADC = 100 zgadza się ElSor ? pewnie się zgadza
czy taki zakres interesowałby nas ? podczas gdy tracimy resztę rozdzielczości przetwornika od 100 do 511 że tak powiem a w lepszym przetworniku tracimy zakres od 100 do 1023. Więc chyba zgodzisz się ze mną że czy z dzielnikiem czy bez taki pomiar jest do kitu i mało precyzyjny. Dlatego ja zacząłem tłumaczenie od przykładowego dzielnika 1:2 ....dzięki czemu bez wzmocnienia pomiar jest jeszcze bardziej do kitu bo max ADC to tylko 50 .... ale .... ale teraz spoglądamy na drugą tabelkę
i co się okazuje? no tu widać że dzielnik został dobrany w miarę optymalnie właśnie jakby dla takiego wzmocnienia x10 - bo sam widzisz, że przy napięciu 0,5V (przy 5A) po dzielniku mamy 0,25V a po wzmocnieniu wartość ADC równa się 500 !!! czyli praktycznie góra zakresu tego ADC w m32.
Więc co by było gdybyśmy w tym drugim przypadku nie dali dzielnika ? otrzymalibyśmy wartość ADC = 1000 czyli dwukrotne przekroczenie dostępnego zakresu zgadza się ?
Potem jest jeszcze trzeci przykład tak dla zobrazowania kolejnej skrajnej wartości i zobacz co się dzieje z wartością ADC przy takim dzielniku. Oczywiście teoretycznie można by tu było zastosować większy dzielnik - ale tak na prawdę biorąc pod uwagę błędy związane z tak dużym wzmocnieniem - efekt pomiarowy byłby gorszy niż w środkowej tabelce.
ElSor napisał(a):
nie trzeba stosować dzielnika (bo po co).
------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]mac_23 napisał(a):
Panie Mirku proszę mnie zesłać do lochów albo sam już nie wiem co ze mną zrobić, bo do mnie nadal to nie dociera. Mam wzór do obliczenia ADC dla M32. Nie wiem co przyjąć za Vpos i Vneg. Cały czas nie mogę zrozumieć dlaczego dla prądu 5A napięcie maksymalne wyniesie 5V skoro ze wzoru wynika, że jest to 0,5V (dla bocznika 0,1ohm). I jeszcze jedna rzecz. W tabelce nr 1 dla wzmocnienia x1 powinienem mieć wartości: prąd - 0,1A; bocznik - 0,001V; dzielnik - 0,0005V; ADC-0 (Nie wiem właśnie dlaczego ADC=0), natomiast z tabelki wynika, że powinny być takie wartości: prąd - 0,1A; bocznik - 0,001mV; dzielnik - 0,0005mV; ADC-0. Czy nadal ja coś źle robię? Wiem, że zaczyna to już być męczące i zrozumiem jeżeli krótko mówiąc nie da się już tego prościej wyjaśnić.
Nic nie zaczyna być dla mnie męczące - to ty sam sobie to wmawiasz i mi

i się stresujesz niepotrzebnie

take it easy

po pierwsze - ja wyżej napisałem kompletnego babola (tak już nieraz mam gdy na szybko odpowiadam a nie pamiętam dokładnie tematu bo w nim w danym momencie nie siedzę - jestem tylko człowiekiem i też się mylę jak widzisz) - pewnie że
nie odłoży się 5V dla 5A

... no ale w książce podałem dobrze - potraktujmy to jako literówkę.
Oczywiście że dla prądu 5A odłoży się 0,5V i teraz zobacz jak wyżej napisałem do kolegi ElSor - że teoretycznie dzielnika nie trzeba - ale z jakiego powodu go dobieram - może to jeszcze troszkę rozjaśni ? daj znać