Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 11 lip 2025, o 12:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
    Autor Wiadomość
     Tytuł: Obsługa ADC
    PostNapisane: 27 lut 2013, o 21:54 
    Użytkownik

Witam, próbuję podziałać na ADC ale niestety program przepisany z książki sypnął mi sieczką errorów i nie mam pojęcia czemu, może coś źle przepisałem i nie widzę?

Proszę o pomoc

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ] [ Zaznacz wszystko ]
    język c
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 27 lut 2013, o 22:16 
    Moderator

jak mantrę powtarzam wciąż - ale widzę że to jak syzyfowa praca :( ..... czytać - czytać - czytać

http://atnel.pl/uaktualnienia-programow-do-dvd.html

bo tu już jest wyjaśniony jeden z błędów jaki masz w tym kodzie z książki który nawet ci błędów nie sypie ale jak będziesz chciał podziałać na kilku kanałach to zaczniesz rwać włosy z głowy - no czytajcie panowie te uaktualnienia na stronie atnela :( ok ?

------------------

a skoro już zadajesz pytanie, pokazujesz kod i piszesz o błędach - to co ? już nie można napisać jakie to błędy w konsoli ? :(

dawaj pan te błędy to będzie można ci coś podpowiedzieć wtedy

PostNapisane: 27 lut 2013, o 22:24 
    Użytkownik

Już działa, poczytałem notę i zauważyłem inne rejestry :D Tylko nie wiem jak jest podłączony ten potencjometr w zestawie bo wpinam wyjście POT1 pod procesor i nie zależnie od kręcenia ciągle mam napiecie 0.

PostNapisane: 27 lut 2013, o 22:30 
    Moderator

dexter napisał(a):
    Już działa, poczytałem notę i zauważyłem inne rejestry :D Tylko nie wiem jak jest podłączony ten potencjometr w zestawie bo wpinam wyjście POT1 pod procesor i nie zależnie od kręcenia ciągle mam napiecie 0.

No tak - a poczytać schematu to nie łaska hmmm - w ten sposób to możesz sobie kręcić potencjometrem do końca świata ;)

eeeeeeh panie kolego - no popatrz - masz na stronie www.atnel.pl - WSZYSTKIE potrzebne ci w tym zakresie podstawowe informacje - wystarczy zajrzeć do instrukcji online - tam też jest schemat i do tego jaki dokładny opis .... i super nowość w zestawach od 1.03 z regulowanym dzielnikiem napięcia dzięki czemu można sobie pięknie Voltomierz zrobić na zestawie .... wiesz ile czasu i zdrowia mnie kosztowało - przygotowywanie tych wszystkich opisów :( .... a tu kolega nawet nie zajrzy ....

http://atnel.pl/instrukcja-atb-rev-1-04.html

no to powiedz jak tu żyć ?

zobacz:

http://atnel.pl/atb-pomiar-napiecia-adc.html

PostNapisane: 27 lut 2013, o 22:41 
    Użytkownik

Dziękuje, zajrzałbym gdybym wcześniej wiedział że muszę szukać i gdzie szukać ;)

Jeszcze pytanie odnośnie konfiguracji ADC, powinno być ADCSR czy ADCSRA? bo tak jak w książce nie działa (działa jeśli wpiszę ADCSRA) a w uaktualnieniu była tylko wzmianka o znaku = zamiast |=

Nie działa mam na myśli to że wywala błąd funkcja ADCSR niezadeklarowana

PostNapisane: 27 lut 2013, o 23:16 
    Użytkownik

dexter napisał(a):
    Dziękuje, zajrzałbym gdybym wcześniej wiedział że muszę szukać i gdzie szukać ;)

Jeszcze pytanie odnośnie konfiguracji ADC, powinno być ADCSR czy ADCSRA? bo tak jak w książce nie działa (działa jeśli wpiszę ADCSRA) a w uaktualnieniu była tylko wzmianka o znaku = zamiast |=

Nie działa mam na myśli to że wywala błąd funkcja ADCSR niezadeklarowana

Zajrzyj do noty mikrokontrolera rozdział "ADC" podrozdział "Register Description". Masz tam wszystkie rejestry ślicznie rozpisane.
    I nie piszę tego dlatego, żeby być hmm... nieuczynnym? Po prostu im szybciej zaczniesz nauczyć się korzystać z dokumentacji, tym lepiej. :)

A żeby nie być gołosłownym - dla Megi 32A (bo zakładam, że takową posiadasz) nie ma takiego rejestru jak "ADCSR", tylko "ADCSRA" - ADC Control and Status Register A (inne megi mogą też mieć jeszcze B). Tak więc - powinno być ADCSRA.

Miłego ;)

PostNapisane: 27 lut 2013, o 23:27 
    Użytkownik

Własnie to znalazłem w nocie, a w książce jest bez A i to mnie zastanawiało. W uaktualnieniu tez nie ma na ten temat.

PostNapisane: 28 lut 2013, o 00:37 
    Moderator

W książce pisałem wyraźnie że testy robiłem także na procku ATtiny26 - więc teraz zajrzyj do noty PDF tego procka i zobaczysz że akurat w nim Atmel dał bez tej literki A na końcu. A poza tym - jak widać - wręcz zmuszam w książce do zaglądania do noty - właśnie do tych opisów rejestrów o których pisał kolega wyżej. Bez tego ANI RUSZ :(

to podstawa

PostNapisane: 28 lut 2013, o 14:46 
    Użytkownik

Wiem wiem, tak tylko napisałem bo myślałem że to błąd czy coś.

PostNapisane: 16 mar 2013, o 15:32 
    Użytkownik

Witam! Chciałbym odświeżyć temat. Próbuje uruchomić przetwornik ADC. Mierzone napięcie podłączam do pinu PC5(ADC5/SCL) ATmegi8A z zewnętrznym kwarcem 16MHz. Wszystko robię zgodnie z książka p. Mirka ale niestety cały czas na wyświetlaczu mam "Wartość = 0". Jak podłącze miernik do PC5 i kręcę potencjometrem to na mierniku ładnie zmienia się 0-5v ale na LCD cały czas mam 0. Ustawiałem wszystko zgodnie z notą ATmegi8A ale nadal było to samo. Nie mam już pomysłu co robię źle. Z góry dzięki za każdą podpowiedź.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ] [ Zaznacz wszystko ]
    język c
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 16 mar 2013, o 16:08 
    Moderator

Kod wygląda na dobrze napisany - więc może coś nie styka .... albo może np piszesz że mierzysz na PC5 a tymczasem w programie widać że mierzysz na PC4

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
    język c

Poza tym sprawdź miernikiem napięcie na nóżce procka bezpośrednio gdy ustawisz je potencjometrem - czy się zmienia - żeby mieć pewność że dociera do nogi ADC

PostNapisane: 16 mar 2013, o 16:26 
    Użytkownik

Poprawiłem 4 na 5 i nadal to samo:/ Jak kręcę potencjometrem to napięcie na nóżce procesora zmienia się bez problemu. Nie mam kompletnie pomysłu co to może być :/

PostNapisane: 16 mar 2013, o 17:28 
    Moderator

A przypadkiem podłączyłeś zasilanie prawidłowo do procesora ? czyli AVCC i AGND ?

PostNapisane: 16 mar 2013, o 17:44 
    Użytkownik

Właśnie mierzyłem napięcie na nóżce AVCC i jest 5V. GND też podpięte.

PostNapisane: 16 mar 2013, o 20:12 
    Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Błędna linia w twoim kodzie:
    język c

PostNapisane: 17 mar 2013, o 01:54 
    Użytkownik

Faktycznie! Frajerski błąd, który kosztował mnie dużo czasu i nerwów. Powinno być
    język c
    Dzięki!

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 02:35 
    Nowy

Witam wszystkich. Nie chcę zakładać nowego tematu więc podepnę się tu. Jestem w trakcie czytania niebieskiej książki. W rozdziale o przetworniku ADC nie mogę zrozumieć jednej rzeczy. W jakim celu przy różnicowym pomiarze napięcia stosuje się dzielnik rezystorowy (str.252)? Czy mógłby mi ktoś jeszcze bardziej łopatologicznie (chociaż nie wiem czy się da) wytłumaczyć mi to?

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 06:53 
    Moderator

mac_23 napisał(a):
    Witam wszystkich. Nie chcę zakładać nowego tematu więc podepnę się tu. Jestem w trakcie czytania niebieskiej książki. W rozdziale o przetworniku ADC nie mogę zrozumieć jednej rzeczy. W jakim celu przy różnicowym pomiarze napięcia stosuje się dzielnik rezystorowy (str.252)? Czy mógłby mi ktoś jeszcze bardziej łopatologicznie (chociaż nie wiem czy się da) wytłumaczyć mi to?

A możesz zajrzeć np tutaj ?

http://atnel.pl/atb-pomiar-napiecia-adc.html

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 09:39 
    Nowy

Artykuł ten przeczytałem już wcześniej. Ze zrozumieniem jak zrobić pomiar napięcia z wykorzystaniem mikrokontrolera nie miałem problemu. Problem mam ze zrozumieniem jak zrobić amperomierz z wykorzystaniem mikrokontrolera. Niby wszystko jest ok ale gdy dochodzę do strony 252 gdzie narysowany jest układ i podłączane są wejścia POS i NEG i POS jest podłączone przez dzielnik rezystorowy to nie mogę zrozumieć w jaki celu jest wykorzystywany :?...

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 09:46 
    Moderator

mac_23 napisał(a):
    Artykuł ten przeczytałem już wcześniej. Ze zrozumieniem jak zrobić pomiar napięcia z wykorzystaniem mikrokontrolera nie miałem problemu. Problem mam ze zrozumieniem jak zrobić amperomierz z wykorzystaniem mikrokontrolera. Niby wszystko jest ok ale gdy dochodzę do strony 252 gdzie narysowany jest układ i podłączane są wejścia POS i NEG i POS jest podłączone przez dzielnik rezystorowy to nie mogę zrozumieć w jaki celu jest wykorzystywany :?...

no ok ale w książce masz na tej stronie napisane tak:

Cytuj:
    Dzielnikiem, jak już
    się domyślasz, musimy obniżyć nieco napięcie z bocznika tak, aby dopasować je także do
    wzmocnienia, z jakiego będziemy korzystać.

zobacz sobie poniżej masz nawet w tabelkach pokazane jak na dłoni przykłady jakich napięć można spodziewać się na dzielniku - ja założyłem że maksymalne będzie 5V widzisz to ???

no to jak nie rozumiesz po co jest dzielnik - skoro mówisz że informacje z podanego wcześniej linku zrozumiałeś ?

przecież jeśli używamy wewn, źródła odniesienia 2,56 V które jest można powiedzieć połową z 5V to jak myślisz po co dzielnik 1:2 ? No po to żeby w zakresie 2,56 mieć pełny zakres pomiarowy od 0 - 1023

być może jeszcze czegoś nie rozumiesz jeśli chodzi o sam dzielnik .... to dopytaj - tak będzie łatwiej zanim zabierzesz się do zrozumienia pomiarów różnicowych a w tym przypadku tak na prawdę pseudo różnicowych troszkę ;)

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 11:58 
    Nowy

No właśnie nie widzę tego... Może inaczej, dla mnie nie wynika to z samej tabelki tylko ze schematu. Gdybym chciał zmierzyć pobór prądu na urządzeniu zasilanym 9V to zastosowałbym współczynnik podziału 3,5. I tu jest ok. Ale teraz jak to wszystko ma się do wartości ADC? Chciałbym mierzyć prąd od 0 do 5A w oparciu o bocznik 0,1R. Będę miał takie wartości prąd=0,01A, bocznik= 0,001mV, dzielnik=0,00028mV. A jaka będzie wartość ADC? Wybaczcie, że zaniżam poziom forum no ale do kogoś trzeba się zwrócić ;)

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 12:19 
    Moderator

Ale dlaczego niby miałbyś zaniżać poziom jakiś ? co ty wymyślasz ? ;) pytać to normalna rzecz

jednak ja bym proponował skupić się na przypadku z książki bo wtedy oprzemy się na takim samym przykładzie a nie teraz ty będziesz tłumaczył od nowa jakbyś chciał coś zmienić - ja będę musiał to analizować - a na takich opisach to trudno się połapać.

czy nie możesz próbować zrobić sobie w głowie założeń tak jak w książce i wtedy polecimy z pytaniami - wg mnie tak będzie prościej cię naprowadzić ... a potem to już sam będziesz dostosowywał sobie dzielnik do swoich założeń, napięć itp OK ?

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

zresztą w tabelkach masz podane przykłady ile wyniosą spadki napięcia na boczniku, ile wyniesie napięcie po dzielniku i ile wyniesie wartość ADC po wzmocnieniu x1, x10 i x200 w procku ATmega32. Niestety te procki mają gorsze przetworniki jeśli chodzi o wzmacnianie różnicowe - tu polecałbym skierować oczy na np ATtiny26 albo jego nowszych braci ATtiny261 bo są nie dość że lepsze wzmocnienia np x20 to jeszcze jest szerszy zakres pomiaru nie do 512 a do 1023

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

mac_23 napisał(a):
    No właśnie nie widzę tego... Może inaczej, dla mnie nie wynika to z samej tabelki tylko ze schematu. Gdybym chciał zmierzyć pobór prądu na urządzeniu zasilanym 9V to zastosowałbym współczynnik podziału 3,5. I tu jest ok.

aaa tu cię mam - jakie jest OK ??? nie jest OK - źle mówisz pan ;) .... to co ty chcesz mierzyć napięcie od 0 do 9V czy prąd ?

Bo jak prąd to interesuje cię panie kochany pomiar spadku napięcia na boczniku !!! a ty próbujesz myśleć i dobierać mi tu dzielnik dla 9V ;) już widzisz gdzie robisz babola w myśleniu ? ;)

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 13:00 
    Nowy

Ok to już wiem gdzie jest błąd ale nadal nie wiem jak go rozwiązać. Krótko mówiąc chcę zmierzyć prąd ale wiem jaki dzielnik zastosować :?

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 13:12 
    Moderator

mac_23 napisał(a):
    Ok to już wiem gdzie jest błąd ale nadal nie wiem jak go rozwiązać. Krótko mówiąc chcę zmierzyć prąd ale wiem jaki dzielnik zastosować :?

No to teraz patrz ;)

1. wiesz już jak dobrać dzielnik do pomiaru napięcia np 0 - 9V zgadza się ?

2. to teraz musisz sobie obliczyć jakie będziesz miał spadki napięcia na swoim boczniku w zakresie prądów jakie ciebie interesują .... (tak jak w tabelkach ci wyjdzie) ... no bo to chyba rozumiesz, że na tym boczniku będzie się odkładało jakieś napięcie w zależności od płynącego prądu ;)

3. sprawdzasz więc jakie napięcie minimalne się odłoży przy zerowym prądzie i zgodzisz się chyba ze mną że będzie to 0V ;)

4. sprawdzasz jakie się napięcie MAKSYMALNE odłoży dla maksymalnego prądu jaki cię interesuje .... to już zależy od ciebie a w książce masz przykład dla maksymalnego prądu 5A - zgadza się ? i dla tych 5A masz pokazane że maksymalnie odłoży się napięcie +5V

5. i dlatego skoro napięcie odniesienia w ćiwczeniu jest ok 2,5V to dlatego stosuję w nim dzielnik 1:2

czy teraz jaśniej ? ale jak nie to śmiało dawaj dalej z pytaniami ;) bo to warto zaskoczyć

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 16:07 
    Nowy

No to ja właśnie nie mogę zrozumieć punktu 4. Bo skoro mam bocznik 0,1ohm i chcę mierzyć prąd z zakresu 0-5A to zgodnie ze wzorem U=R*I minimalne napięcie jakie się odłoży będzie wynosiło 0V a maksymalne 0,5V. To w takim razie gdzie ja robię błąd?

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 19:27 
    Nowy

Przeczytałem kolejny raz to wszystko i w dalszym ciągu nie wiem gdzie robię błąd... :?

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 20:08 
    Moderator

mac_23 - no zobacz - to co piszesz to tabela nr.1 przy wzmocnieniu x1 - widzisz to ? no dokładnie 0,5V i wartość ADC=50

a teraz patrz tabela nr.2 - ta sama wartość prądu i wzmocnienie x10 .... i ile już wynosi ADC przy maksymalnym napięciu odłożonym na boczniku ???? 500 !!! czyli górny zakres dla m32 ... widzisz to ? ;)

Gdybyś wziął ATtiny26 i wzmocnienie x20 a zakres maksymalny masz większy bo aż 1023 - to ?

no jesteś już prawie na finiszu ;)

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 23:43 
    Nowy

Panie Mirku proszę mnie zesłać do lochów albo sam już nie wiem co ze mną zrobić, bo do mnie nadal to nie dociera. Mam wzór do obliczenia ADC dla M32. Nie wiem co przyjąć za Vpos i Vneg. Cały czas nie mogę zrozumieć dlaczego dla prądu 5A napięcie maksymalne wyniesie 5V skoro ze wzoru wynika, że jest to 0,5V (dla bocznika 0,1ohm). I jeszcze jedna rzecz. W tabelce nr 1 dla wzmocnienia x1 powinienem mieć wartości: prąd - 0,1A; bocznik - 0,001V; dzielnik - 0,0005V; ADC-0 (Nie wiem właśnie dlaczego ADC=0), natomiast z tabelki wynika, że powinny być takie wartości: prąd - 0,1A; bocznik - 0,001mV; dzielnik - 0,0005mV; ADC-0. Czy nadal ja coś źle robię? Wiem, że zaczyna to już być męczące i zrozumiem jeżeli krótko mówiąc nie da się już tego prościej wyjaśnić.

PostNapisane: 30 kwi 2013, o 01:08 
    Użytkownik

W tabelce rzeczywiście są podane złe jednostki - mV zamiast V. ADC = 0 w 1wszej tabelce, bo przy tych założeniach rozdzielczość przetwornika to ok 5mV a napięcie na boczniku to 1mV, na dzielniku 0,5mV a co za tym idzie za małe by zostało odczytane jako 1 przez ADC. Dopiero 2,5mV zostanie odczytane jako 1. Jako 1 zostanie też odczytane napięcie na dzielniku wynoszące 7,49mV.
    Vpos - napięcie z dzielnika w V, Vneg = 0. Przy prądzie do 5A i wzmocnieniu do 10x nie trzeba stosować dzielnika (bo po co).

PostNapisane: 30 kwi 2013, o 06:22 
    Moderator

Tak - to fakt same jednostki na górze w tabelkach powinny być V a nie mV, bo rzeczywiście dane wyrażone są już po przecinku jako mV.

ElSor napisał(a):
    Vpos - napięcie z dzielnika w V, Vneg = 0. Przy prądzie do 5A i wzmocnieniu do 10x nie trzeba stosować dzielnika (bo po co).

Ale co do dzielnika - no teoretycznie w takim układzie do żadnej tabelki nie trzeba ;) poniekąd masz rację ElSor .... ale wg mnie tylko poniekąd. Już tłumaczę dlaczego.

bez dzielnika w pierwszej tabelce miałbyś maksymalną wartość ADC = 100 zgadza się ElSor ? pewnie się zgadza

czy taki zakres interesowałby nas ? podczas gdy tracimy resztę rozdzielczości przetwornika od 100 do 511 że tak powiem a w lepszym przetworniku tracimy zakres od 100 do 1023. Więc chyba zgodzisz się ze mną że czy z dzielnikiem czy bez taki pomiar jest do kitu i mało precyzyjny. Dlatego ja zacząłem tłumaczenie od przykładowego dzielnika 1:2 ....dzięki czemu bez wzmocnienia pomiar jest jeszcze bardziej do kitu bo max ADC to tylko 50 .... ale .... ale teraz spoglądamy na drugą tabelkę

i co się okazuje? no tu widać że dzielnik został dobrany w miarę optymalnie właśnie jakby dla takiego wzmocnienia x10 - bo sam widzisz, że przy napięciu 0,5V (przy 5A) po dzielniku mamy 0,25V a po wzmocnieniu wartość ADC równa się 500 !!! czyli praktycznie góra zakresu tego ADC w m32.

Więc co by było gdybyśmy w tym drugim przypadku nie dali dzielnika ? otrzymalibyśmy wartość ADC = 1000 czyli dwukrotne przekroczenie dostępnego zakresu zgadza się ?

Potem jest jeszcze trzeci przykład tak dla zobrazowania kolejnej skrajnej wartości i zobacz co się dzieje z wartością ADC przy takim dzielniku. Oczywiście teoretycznie można by tu było zastosować większy dzielnik - ale tak na prawdę biorąc pod uwagę błędy związane z tak dużym wzmocnieniem - efekt pomiarowy byłby gorszy niż w środkowej tabelce.

ElSor napisał(a):
    nie trzeba stosować dzielnika (bo po co).

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

mac_23 napisał(a):
    Panie Mirku proszę mnie zesłać do lochów albo sam już nie wiem co ze mną zrobić, bo do mnie nadal to nie dociera. Mam wzór do obliczenia ADC dla M32. Nie wiem co przyjąć za Vpos i Vneg. Cały czas nie mogę zrozumieć dlaczego dla prądu 5A napięcie maksymalne wyniesie 5V skoro ze wzoru wynika, że jest to 0,5V (dla bocznika 0,1ohm). I jeszcze jedna rzecz. W tabelce nr 1 dla wzmocnienia x1 powinienem mieć wartości: prąd - 0,1A; bocznik - 0,001V; dzielnik - 0,0005V; ADC-0 (Nie wiem właśnie dlaczego ADC=0), natomiast z tabelki wynika, że powinny być takie wartości: prąd - 0,1A; bocznik - 0,001mV; dzielnik - 0,0005mV; ADC-0. Czy nadal ja coś źle robię? Wiem, że zaczyna to już być męczące i zrozumiem jeżeli krótko mówiąc nie da się już tego prościej wyjaśnić.

Nic nie zaczyna być dla mnie męczące - to ty sam sobie to wmawiasz i mi ;) i się stresujesz niepotrzebnie ;) take it easy ;)

po pierwsze - ja wyżej napisałem kompletnego babola (tak już nieraz mam gdy na szybko odpowiadam a nie pamiętam dokładnie tematu bo w nim w danym momencie nie siedzę - jestem tylko człowiekiem i też się mylę jak widzisz) - pewnie że nie odłoży się 5V dla 5A :( ... no ale w książce podałem dobrze - potraktujmy to jako literówkę. Oczywiście że dla prądu 5A odłoży się 0,5V i teraz zobacz jak wyżej napisałem do kolegi ElSor - że teoretycznie dzielnika nie trzeba - ale z jakiego powodu go dobieram - może to jeszcze troszkę rozjaśni ? daj znać

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1