Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 sty 2026, o 12:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 sie 2015, o 22:05 
Użytkownik

Mam kolejny i chyba raczej mniej typowy problem natury matematyczno-informatycznej ...
Potrzebuję obliczać wartość X, którą należy wpisać w 32 bitowy rejestr (4 bajty) aby aby urządzenie generowało precyzyjnie częstotliwość jaką chcę uzyskać.
Wartość X jaką trzeba wpisać żeby urządzenie generowało wymaganą częstotliwość f liczy się z wzoru :
X= ( f * 2do32 ) / 125000000
przy czym f może zawierać wartości od 1 do 40000000 max.

Pierwsze co przychodzi na myśl to 2do32 podzielić przez 125000000 i tą stałą mnożyć przez f ....
Ale pojawia się problem precyzji i ograniczeń wielkości liczb w 8-mio bitowcach ...
2do32 / 125000000 = 34,35673815 a więc mamy kilka cyferek po przecinku .....
Jeśli obetniemy to co po przecinku będziemy mieli błąd około 1 % więc będzie to błąd zauważalny .....
Co robić w przypadkach ?
Z zapisem 32 bitowej liczby problemu nie ma, ale jak to policzyć praktycznie żeby było bez błędu ...
Teoretycznie żeby błąd był minimalny powinno się wyliczyć X i dopiero po wyliczeniu odrzucić część po przecinku jeśli taka się pojawi.
Czyli dla max wartości X to będzie:
34,35673815 x 40000000 = 1374269526 natomiast :
34 x 40000000 = 1360000000 a więc różnica dość spora .......

Jak sobie z takimi problemami radzą lepsi od mnie ? :D

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 22:15 
Użytkownik

Widzę, że budujesz DDS na AD9850 :) Tutaj masz funkcję to obliczania słowa potrzebnego do działania układu :

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

U mnie działa elegancko :)

PostNapisane: 19 sie 2015, o 22:52 
Użytkownik

Tak, na AD9850 który już leży i leży :D
To co opisałeś jest z grubsza tym co mi się nasunęło na logikę ...ale nie sprawdziłem tego wpisując do Atmegi jeszcze.
Mam wątpliwości tego typu, czy podczas mnożenia frequency * 4294967296 przy freq= 40 milionów
nie "zatkam" kontrolera .... bo tymczasowa wartość będzie dość astronomiczna jak dla 8mio bitowca ....
Tak sobie wykombinowałem że wpisywanie f będzie się odbywało za pomocą klawiatury numerycznej ( bo taką akurat mam :lol: )
W taki sposób, że cyfra która będzie ustawiana będzie "migała kursorem" i od razu po wpisaniu będzie się aktualizowała częstotliwość.
Transmisję do AD9850 robię równolegle bo działa szybciej.
W pdf od AD9850 producent podaje że zapis do bufora, rejestrów czy też strobe musi trwać 3,5ns więc 8Mhz w ATmelu to żółw i nie trzeba robić opóźnień, jednak zależy mi na jak
najszybszym sterowaniu zmianami f, bo być może będę miał ciekawe zastosowanie ..... ale "pochwalę" się jak mi wyjdzie :D
Skoro mówisz że ta funkcja działa to powiedz jeszcze na jakim kontrolerze masz zrobione ?
Jak mi starczy cierpliwości i wiedzy to może przeanalizuję kod maszynowy tego fragmentu z mnożeniem ....

PostNapisane: 19 sie 2015, o 23:03 
Moderator

tomek napisał(a):
Mam wątpliwości tego typu, czy podczas mnożenia frequency * 4294967296 przy freq= 40 milionów
nie "zatkam" kontrolera .... bo tymczasowa wartość będzie dość astronomiczna jak dla 8mio bitowca ....

O żesz w mordkę, to można "zatykać" 8-bitowce ? ;) .... o jej a jak takie zjawisko wygląda ?

A na poważnie, to może kolega jednak sięgnie tak jak się należy do typów danych w avr gcc (masz to też w bluebooku) i gdziekolwiek w internecie i sprawdź sobie jakie zakresy masz do dyspozycji, a jeśli będą to ( a będą - zapewniam ) ... uint32_t albo i uint64_t ... to co ? jak myślisz po co one są ? po to żeby procka jak to nazwałeś "zatykać" ;) ? czy może po to aby wykorzystywać je w praktyce ?

Nie wymyślaj więc ... tylko czytaj ... ok?

Od razu z góry podpowiem - poczytaj też o czymś takim jak promocja do int w języku C - żebyś przy działaniu na takich liczbach po kilku próbach nie mówił, zaraz, że jednak procek ci się "zatkał" ;)

http://atnel.pl/domyslna-promocja-do-typu-int.html

PostNapisane: 19 sie 2015, o 23:26 
Użytkownik

Ty mnie zawsze zmobilizujesz skutecznie do działania Mirek :D A mówiąc o "zatkaniu" mam na myśli coś co kiedyś mi się zdarzało nie raz kiedy uczyłem się asemblera na 8051 parę dobrych lat temu .... Pisałem po amatorsku i stos mi się rozrastał i .... nadpisywał dane .... więc "potrafię zatkać" hihi :D Zaraz poczytam o "promocji" bo nie słyszałem jeszcze o promocji ,,,, :D

PostNapisane: 20 sie 2015, o 01:17 
Użytkownik

tomek napisał(a):
Skoro mówisz że ta funkcja działa to powiedz jeszcze na jakim kontrolerze masz zrobione ?

Robiłem to na atmedze 644 16MHz, ale to były testy :) W planach mam zrobienie czegoś powiedzmy bardziej zaawansowanego na tym układzie. Widziałem także, u SunRivera, że on w swoim generatorze na tychże układach uzyskał trójkąt. Pisałem do niego wielokrotnie, ale nigdy nie uzyskałem odpowiedzi :( A możliwość generowania trójkąta byłaby naprawdę fajna :)

Pozdrawiam.

PostNapisane: 20 sie 2015, o 08:10 
Użytkownik

Tak się dopytuję o doświadczenia bo ja to traktuję hobbystycznie, sam wszystko piszę. Nie zależy mi tu na pomocy w postaci gotowych rozwiązań a bardziej na ideach czy pomysłach "jak się za coś zabrać" ....
Co do generowania trójkąta nie widziałem niestety tego co zrobił Andrzej więc nie wiem w jaki sposób on z sinusoidy robi trójkąt ale proste rozwiązanie nasuwa mi się już w oparciu o budowę wzmacniacza ( komparatora ) jaki masz w strukturze AD9850 i za pomocą którego z sinusoidy robiony jest prostokąt .... W dużym uproszczeniu wyjście z wejściem wzmacniacza operacyjnego łączysz kondensatorem i już masz "piłę" ... Klasyka techniki analogowej :D
Jakby zacząć się "czepiać" sinusoida wytworzona przez DDS z kształtu próbek zapisanych w pamięci nawet nie leżała koło takiej klasycznej matematycznej sin x bo to tylko twór aproksymujący w jakimś tam stopniu sinusoidę. Jej właściwości zmieniają się skrajnie w zależności czy generujesz małą czy dużą częstotliwość. Dla amatorskich zastosowań może być ale trzeba popracować nad filtrem za przetwornikiem C/A jaki masz w AD9850. W naszym AD9850 mamy "tylko" 10 bitowy przetwornik C/A więc też z nóg nie zwala. Jak mi czas pozwoli i wiedzy wystarczy spróbuję pokombinować też w tym kierunku żeby zbudować programowy wobulator do testowania charakterystyk przenoszenia pasma różnych urządzeń .....a dla zakresu od 1Hz do 40MHz parę zastosowań by się znalazło ....

Strefa czasowa: UTC + 1