Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 kwi 2026, o 15:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 wrz 2015, o 09:00 
Użytkownik

Witam,
Dzisiaj podczas pracy nad projektem jak to robię zwykle stworzyłem kolejną jego kopię - tak by mieć zachowane poprzednie wersje programu a w nowej skopiowanej wersji dodawać nowy kod.
Niestety dziś po tej czynności nie chce mi się skompilować ani skopiowany projekt ani żadna z jego poprzednich wersji. Nie rozumiem dlaczego, ponieważ wcześniej wielokrotnie kompilowałem dany program, a operację z kopiowaniem też udawało mi się zawsze zrobić i wszystko ładnie śmigało. Przy próbie kompilacji wyświetla mi się:
Cytuj:
09:57:54 **** Incremental Build of configuration Release for project MAG_10_09c ****
make all
'Building target: MAG_10_09c.elf'
'Invoking: AVR C Linker'
avr-gcc -Wl,-Map,MAG_10_09c.map -mmcu=atmega32 -o "MAG_10_09c.elf" ./MYUART/myuart.o ./main.o ./pcd8544.o
c:/program files/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/../../../../avr/lib/avr5\libc.a(fp_arccos.o):/data2/home/toolsbuild/jenkins-knuth/workspace/avr8-gnu-toolchain/src/avr-libc/libm/fplib/fp_arccos.S:76:(.text.avr-libc.fplib+0x24): relocation truncated to fit: R_AVR_13_PCREL against symbol `__subsf3' defined in .text section in c:/program files/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/avr5\libgcc.a(_addsub_sf.o)
c:/program files/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/../../../../avr/lib/avr5\libc.a(fp_powsodd.o):/data2/home/toolsbuild/jenkins-knuth/workspace/avr8-gnu-toolchain/src/avr-libc/libm/fplib/fp_powsodd.S:59:(.text.avr-libc.fplib+0x10): relocation truncated to fit: R_AVR_13_PCREL against symbol `__mulsf3' defined in .text section in c:/program files/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/avr5\libgcc.a(_mul_sf.o)
c:/program files/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/../../../../avr/lib/avr5\libc.a(fp_powsodd.o):/data2/home/toolsbuild/jenkins-knuth/workspace/avr8-gnu-toolchain/src/avr-libc/libm/fplib/fp_powsodd.S:69:(.text.avr-libc.fplib+0x20): relocation truncated to fit: R_AVR_13_PCREL against symbol `__mulsf3' defined in .text section in c:/program files/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/avr5\libgcc.a(_mul_sf.o)
collect2.exe: error: ld returned 1 exit status
make: *** [MAG_10_09c.elf] Błąd 1
09:57:55 Build Finished (took 778ms)

Dodam, że inne programy jak np. stworzone szybko dla testu miganie diody kompiluje się bez problemu.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 wrz 2015, o 09:49 
Użytkownik

Clean project robiłeś?

PostNapisane: 15 wrz 2015, o 09:54 
Użytkownik

Tak. Nie pomaga.
----EDIT----
Sfrustrowany zacząłem przeglądać kod linijka po linijce i usuwać je cofając się do poprzednich wersji programu.
Znalazłem linijkę, która powoduje ten błąd. W głównej pętli while rysowanie linii na wyświetlaczu LCD.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Problem w tym, że wcześniej wielokrotnie kompilowałem kod ze znajdującą się tam tą funkcją
a Eclipse nie widzi tam żadnego błędu - nie podkreśla mi nic w kodzie a jedynie (aż) nie chce mi z tą funkcją go skompilować.
W czym problem?

Ostatnio edytowano 15 wrz 2015, o 10:08 przez PJasinski91, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 wrz 2015, o 10:07 
Użytkownik

Nie wiem jakiego Eclipse używasz. Zamiast tracić czas i się zastanawiać co jest nie tak, to ja bym rozpakował czystego Eclipsa np Mars w jakimś nowym katalogu i utworzył nowy projekt. Starsze projekty można łatwo zaimportować, jeżeli potrzeba.

PostNapisane: 16 wrz 2015, o 15:01 
Użytkownik

U mnie wlasnie tak sie dzieje, import nie dziala jak trzeba, musze utworzyc nowy projekt i skopiowac pliki do niego, wtedy dziala:)
Eclipse IDE for C/C++ Developers
Version: Indigo Service Release 2
Build id: 20120216-1857

PostNapisane: 16 wrz 2015, o 15:36 
Użytkownik

Z Indigo różne rzeczy się działy, dlatego tylko pojedynczy fani tej wersji go jeszcze używają.
Można tylko upraszać, żeby się nie skarżyli na forum, skoro chcą dalej iść tą "kamienistą" drogą ;)

PostNapisane: 16 wrz 2015, o 15:56 
Moderator

INDIGO - dla masochistów :lol: tyle mogę powiedzieć

PostNapisane: 17 wrz 2015, o 06:36 
Użytkownik

Już przesiadłem się na mars...
:)

PostNapisane: 17 wrz 2015, o 13:22 
Użytkownik

aa to mowicie ze z Indigo wam sie cuda działay :) a ja myslałem że mi sie Widows posypał więc reinstalnołem i na marsa przeszedłem a pewnie wystarczyło samego marsa zapodać :lol: ;)

A nie przepraszam, ja nie mialem z Indigo cudów a z Luną, więc chyba jednak coś bolało Windowsa ;)

PostNapisane: 17 wrz 2015, o 13:55 
Użytkownik

Używam Ecplise Luna, świeżo wypakowany i skonfigurowany. Niestety nie rozwiązało to problemu.

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Cytuj:
14:46:07 **** Incremental Build of configuration Release for project MAG_15_09c ****
make all
'Building target: MAG_15_09c.elf'
'Invoking: AVR C Linker'
avr-gcc -Wl,-Map,MAG_15_09c.map -mmcu=atmega32 -o "MAG_15_09c.elf" ./MYUART/myuart.o ./main.o ./pcd8544.o
c:/program files/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/../../../../avr/lib/avr5\libc.a(fp_arccos.o):/data2/home/toolsbuild/jenkins-knuth/workspace/avr8-gnu-toolchain/src/avr-libc/libm/fplib/fp_arccos.S:76:(.text.avr-libc.fplib+0x24): relocation truncated to fit: R_AVR_13_PCREL against symbol `__subsf3' defined in .text section in c:/program files/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/avr5\libgcc.a(_addsub_sf.o)
c:/program files/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/../../../../avr/lib/avr5\libc.a(fp_powsodd.o):/data2/home/toolsbuild/jenkins-knuth/workspace/avr8-gnu-toolchain/src/avr-libc/libm/fplib/fp_powsodd.S:59:(.text.avr-libc.fplib+0x10): relocation truncated to fit: R_AVR_13_PCREL against symbol `__mulsf3' defined in .text section in c:/program files/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/avr5\libgcc.a(_mul_sf.o)
c:/program files/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/../../../../avr/lib/avr5\libc.a(fp_powsodd.o):/data2/home/toolsbuild/jenkins-knuth/workspace/avr8-gnu-toolchain/src/avr-libc/libm/fplib/fp_powsodd.S:69:(.text.avr-libc.fplib+0x20): relocation truncated to fit: R_AVR_13_PCREL against symbol `__mulsf3' defined in .text section in c:/program files/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/avr5\libgcc.a(_mul_sf.o)
make: *** [MAG_15_09c.elf] Błąd 1

14:46:08 Build Finished (took 628ms)

Linia
język c

Powoduje błąd kompilacji. Tzn. nie podkreśla żadnych błędów składni czy warningów tylko nie chce skompilować tak jak wyżej pisałem.
Co ciekawe, jeśli znienne x1,x2,y1,y2 zamienie na stałe np. 1,2,3,4 program kompiluje się bez problemu. Jestem na 100% pewien, że wcześniej miałem tam zmienne x1 itd. i kompilowało ładnie i śmigało... Nie wiem, może mi się coś w głowie miesza i tam nie można zmiennych wcisnąć. Może wcałe ich tam wcześniej nie miałem tylko mi się to przyśniło?
Macie jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?
Zmienić Eclipsa i to pomoże? Na jakiego?

PostNapisane: 17 wrz 2015, o 14:10 
Użytkownik

Coś ten Twój kod nie pełny a gdzie masz #include ?

PostNapisane: 17 wrz 2015, o 14:18 
Użytkownik

Includy oczywiście mam. Nie zamieszczałem całości kodu bo jaki sens ma pokazywanie tu obsługa przerwań czy timerów.
Część "includowa"
język c

PostNapisane: 17 wrz 2015, o 14:33 
Użytkownik

No to spróbj z tym Marsem może, odinstaluj jave itd. no zrób dokładnie wg. tego poradnika jak nie znasz

http://mirekk36.blogspot.com/2015/07/eclipse-start-plus-pierwszy-program.html

Jak to nie pomoże to spróbój inny komputer bo jeszcze windows posypany może być, ale też możesz ewentualnie komuś wysłać kod cały żeby on puścił kompilacje i czy będzie miał błedy lub nie.

Mi kiedyś pomogło jak było nie tak coś, zrobić projekt od nowa i do niego skopiować pliki z projektu niedziałającego i wtedy leciało bez błędu.

PostNapisane: 17 wrz 2015, o 14:37 
Użytkownik

Intre napisał(a):
Mi kiedyś pomogło jak było nie tak coś, zrobić projekt od nowa i do niego skopiować pliki z projektu niedziałającego i wtedy leciało bez błędu.

Próbowałem i nie działa. Jak nie znajdę innej rady to wieczorem zainstaluje marsa.

PostNapisane: 17 wrz 2015, o 14:40 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

http://forum.atnel.pl/topic7454.html

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 17 wrz 2015, o 14:41 
Użytkownik

a sprobuj tego:
Properties projektu C/C++ Build/Settings/AVR linker i w command line patern...
zamien na

${COMMAND} -lc -lm ${FLAGS} ${OUTPUT_FLAG}${OUTPUT_PREFIX}${OUTPUT} ${INPUTS} -lc

U mnie jest tak.

Bez tego mam podobne bledy:

avr-gcc -lc -lm -Wl,-Map,test_adc.map -mmcu=atmega128 -o"test_adc.elf" ./at45db/AT45DB011.o ./UART/uart_functions.o ./TIMERS_AND_MENU/case_time.o ./T6963/logger_lcd.o ./T6963/mode0.o ./T6963/mode1.o ./T6963/mode2.o ./T6963/przewijanie.o ./T6963/random.o ./T6963/t6963c.o ./T6963/temp_cisnienie.o ./T6963/temperatura.o ./T6963/wilgotosc.o ./T6963/wyswietl_wyniki.o ./T6963/zegar.o ./T6963/zegarek.o ./SPI/SPI.o ./SETUP/setup.o ./Menu/logger.o ./Menu/menu.o ./Menu/podswietlenie.o ./Menu/ustawienie_save_discard.o ./Menu/ustawienie_zegara.o ./Menu/wyswietlanie.o ./LED/led.o ./KLAWISZE/klawisze.o ./IR_DECODE/ir_decode.o ./I2C/i2cmaster.o ./I2C/i2csoft.o ./EEPROM/eeprom.o ./DTH22/dth221.o ./DS1305/DS1305.o ./BMP085/bmp085.o ./ADC/ADC.o ./24C256/24C256.o ./main.o
c:/program files (x86)/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/../../../../avr/lib/avr51\libc.a(inverse.o):/data2/home/toolsbuild/jenkins-knuth/workspace/avr8-gnu-toolchain/src/avr-libc/libm/fplib/inverse.S:50:(.text.avr-libc.fplib+0xc): relocation truncated to fit: R_AVR_13_PCREL against symbol `__divsf3' defined in .text section in c:/program files (x86)/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/avr51\libgcc.a(_div_sf.o)
c:/program files (x86)/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/../../../../avr/lib/avr51\libc.a(log.o):/data2/home/toolsbuild/jenkins-knuth/workspace/avr8-gnu-toolchain/src/avr-libc/libm/fplib/log.S:96:(.text.avr-libc.fplib+0x46): relocation truncated to fit: R_AVR_13_PCREL against symbol `__addsf3' defined in .text section in c:/program files (x86)/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/avr51\libgcc.a(_addsub_sf.o)
c:/program files (x86)/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/../../../../avr/lib/avr51\libc.a(log.o):/data2/home/toolsbuild/jenkins-knuth/workspace/avr8-gnu-toolchain/src/avr-libc/libm/fplib/log.S:100:(.text.avr-libc.fplib+0x4e): relocation truncated to fit: R_AVR_13_PCREL against symbol `__addsf3' defined in .text section in c:/program files (x86)/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/avr51\libgcc.a(_addsub_sf.o)
c:/program files (x86)/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/../../../../avr/lib/avr51\libc.a(log.o):/data2/home/toolsbuild/jenkins-knuth/workspace/avr8-gnu-toolchain/src/avr-libc/libm/fplib/log.S:116:(.text.avr-libc.fplib+0x6a): relocation truncated to fit: R_AVR_13_PCREL against symbol `__floatsisf' defined in .text section in c:/program files (x86)/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/avr51\libgcc.a(_si_to_sf.o)
c:/program files (x86)/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/../../../../avr/lib/avr51\libc.a(modf.o):/data2/home/toolsbuild/jenkins-knuth/workspace/avr8-gnu-toolchain/src/avr-libc/libm/fplib/modf.S:90:(.text.avr-libc.fplib+0x3e): relocation truncated to fit: R_AVR_13_PCREL against symbol `__subsf3' defined in .text section in c:/program files (x86)/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/avr51\libgcc.a(_addsub_sf.o)
make: *** [test_adc.elf] Error 1

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 17 wrz 2015, o 14:54 
Użytkownik

@wchpikus
Ciekawostka- na forum widzę twój post taki:
Cytuj:
a sprobuj tego:
W linker zamien:
${COMMAND} ${FLAGS} ${OUTPUT_FLAG} ${OUTPUT_PREFIX}${OUTPUT} ${INPUTS}

na

${COMMAND} -lc -lm ${FLAGS} ${OUTPUT_FLAG}${OUTPUT_PREFIX}${OUTPUT} ${INPUTS} -lc

A jak kilkne cytuj taki:

wchpikus napisał(a):
a sprobuj tego:
Properties projektu C/C++ Build/Settings/AVR linker i w command line patern...
zamien na

U mnie jest tak.

Bez tego mam podobne bledy:

avr-gcc -lc -lm -Wl,-Map,test_adc.map -mmcu=atmega128 -o"test_adc.elf" ./at45db/AT45DB011.o ./UART/uart_functions.o ./TIMERS_AND_MENU/case_time.o ./T6963/logger_lcd.o ./T6963/mode0.o ./T6963/mode1.o ./T6963/mode2.o ./T6963/przewijanie.o ./T6963/random.o ./T6963/t6963c.o ./T6963/temp_cisnienie.o ./T6963/temperatura.o ./T6963/wilgotosc.o ./T6963/wyswietl_wyniki.o ./T6963/zegar.o ./T6963/zegarek.o ./SPI/SPI.o ./SETUP/setup.o ./Menu/logger.o ./Menu/menu.o ./Menu/podswietlenie.o ./Menu/ustawienie_save_discard.o ./Menu/ustawienie_zegara.o ./Menu/wyswietlanie.o ./LED/led.o ./KLAWISZE/klawisze.o ./IR_DECODE/ir_decode.o ./I2C/i2cmaster.o ./I2C/i2csoft.o ./EEPROM/eeprom.o ./DTH22/dth221.o ./DS1305/DS1305.o ./BMP085/bmp085.o ./ADC/ADC.o ./24C256/24C256.o ./main.o
c:/program files (x86)/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/../../../../avr/lib/avr51\libc.a(inverse.o):/data2/home/toolsbuild/jenkins-knuth/workspace/avr8-gnu-toolchain/src/avr-libc/libm/fplib/inverse.S:50:(.text.avr-libc.fplib+0xc): relocation truncated to fit: R_AVR_13_PCREL against symbol `__divsf3' defined in .text section in c:/program files (x86)/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/avr51\libgcc.a(_div_sf.o)
c:/program files (x86)/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/../../../../avr/lib/avr51\libc.a(log.o):/data2/home/toolsbuild/jenkins-knuth/workspace/avr8-gnu-toolchain/src/avr-libc/libm/fplib/log.S:96:(.text.avr-libc.fplib+0x46): relocation truncated to fit: R_AVR_13_PCREL against symbol `__addsf3' defined in .text section in c:/program files (x86)/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/avr51\libgcc.a(_addsub_sf.o)
c:/program files (x86)/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/../../../../avr/lib/avr51\libc.a(log.o):/data2/home/toolsbuild/jenkins-knuth/workspace/avr8-gnu-toolchain/src/avr-libc/libm/fplib/log.S:100:(.text.avr-libc.fplib+0x4e): relocation truncated to fit: R_AVR_13_PCREL against symbol `__addsf3' defined in .text section in c:/program files (x86)/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/avr51\libgcc.a(_addsub_sf.o)
c:/program files (x86)/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/../../../../avr/lib/avr51\libc.a(log.o):/data2/home/toolsbuild/jenkins-knuth/workspace/avr8-gnu-toolchain/src/avr-libc/libm/fplib/log.S:116:(.text.avr-libc.fplib+0x6a): relocation truncated to fit: R_AVR_13_PCREL against symbol `__floatsisf' defined in .text section in c:/program files (x86)/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/avr51\libgcc.a(_si_to_sf.o)
c:/program files (x86)/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/../../../../avr/lib/avr51\libc.a(modf.o):/data2/home/toolsbuild/jenkins-knuth/workspace/avr8-gnu-toolchain/src/avr-libc/libm/fplib/modf.S:90:(.text.avr-libc.fplib+0x3e): relocation truncated to fit: R_AVR_13_PCREL against symbol `__subsf3' defined in .text section in c:/program files (x86)/atmel/avr tools/avr toolchain/bin/../lib/gcc/avr/4.7.2/avr51\libgcc.a(_addsub_sf.o)
make: *** [test_adc.elf] Error 1

Tak czy inaczej pomogło!! Dziękuję bardzo!
Mógłbyś mi jeszcze tylko wytłumaczyć co właściwie zrobiłem?

PostNapisane: 17 wrz 2015, o 15:06 
Użytkownik

PJasinski91 napisał(a):
Tak czy inaczej pomogło!! Dziękuję bardzo!
Mógłbyś mi jeszcze tylko wytłumaczyć co właściwie zrobiłem?

Nie pamietam gdzie znalazlem to rozwiaznie, ale chyba chodzilo o bibliotke, ktora nie chciala sie skompilowac..pamietam ze po dodaniu ktorejs z bibliotek dostalem taki blad..

Tutaj:
http://www.avrfreaks.net/forum/linker-error-6

A missing -lm would lead to a linker complaint if you use sin() from math.h, for example, because the sin function implementation is shipped in libm.a.

The root cause of the problem is #33698, i.e. AVR-LibC uses RCALL/RJMP instruction to external functions. If the assumption that the call target can be encoded in the instruction does not hold, the linker complains.

There are several cases where adding -lm does not work around the problem or does not work as intended.

Reason is that AVR-LibC turned libm.a into a core library like libgcc.a but using -lm will not use it like a system library. To achieve that, you'll have to patch the specs (e.g. using -dumpspecs, patch them and feed them back into the compiler) and not adding -lm wherever on the command line.

-lm work in most cases because this leads to mode efficient float routines, this the RCALL/RJMP targets are inside the valid range again. However, there are cases where is does not work: Using LTO, fixed-point <-> float conversions, C++, ...

Strefa czasowa: UTC + 1