Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 lut 2026, o 19:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 sie 2015, o 23:10 
Użytkownik

Witam,

Rozpocząłem zabawę z LCD HD44780 2x8.

Podłączyłem go według schematu:
Obrazek

Tylko, że zamiast portu B wszystko znajduje się na porcie D.

Zmontowałem taki kod:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Nic się niestety nie wyświetla... Czy ktoś może mi pomóc znaleźć błąd??

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sie 2015, o 01:01 
Użytkownik

Spróbuj wstawić kod Mirka i odpowiednio dopasuj do 8 znaków w linii.

PostNapisane: 13 sie 2015, o 09:34 
Użytkownik

Skąd Kolega wział taki kod?!!! To jakaś makabra. Po pierwsze nie ma tam definicji wszystkich zadeklarowanych funkcji, więc kompilacja wychodzi z błędem. Po drugie w tym programie najwyraźniej wykorzystywane jest sprawdzanie flagi zajętości a na schemacie pin RW jest na stałe podłączony do masy. Pin Vo powinien być podłączony przez potencjometr, żeby można było ustawiać kontrast. Wreszcie magistrala danych podłączona jest czterema przewodami, a z przedstawionych funkcji ani rusz nie wynika, żeby taki był sposób przesyłania danych. Ja też proponuję zacząć od podstaw i poczytać podstawy sterowania LCD w BlueBook-u Pana Mirka i zastosować przedstawione tam sprawdzone i działające programy.

PostNapisane: 13 sie 2015, o 09:51 
Użytkownik

Nie obraź się kolego, ale nie rozumiejąc jak działa ten wyświetlacz ciężko Ci będzie go odpalić. Sądząc po innych Twoich postach odniosłem takie wrażenie.
Co do tej biblioteki, którą nieumiejętnie próbujesz zaadoptować, to została ona napisana dla wyświetlacza podłączonego z linią RW do procesora, w trybie 8bitowym i oczywiście z potencjometrem do regulacji kontrastu wyświetlacza. Zobacz sam!
Jeśli jeszcze nie posiadasz BB to gorąco Ci ją polecam. Między innymi dowiesz się z niej jak się pisze taką bibliotekę do jej obsługi i jak ten wyświetlacz działa, a przede wszystkim zdobędziesz fundamentalną wiedzę jak się programuje w języku C i to w ojczystym języku ;) w bardzo przystępny sposób.
Zobacz tutaj.

A póki co to poczytaj też tutaj. Te biblioteki są pewne i działające. Sprawdzone przez kilku kolegów, którzy nie mieli niebieskiej książki, a bardzo chcieli odpalić wyświetlacz LCD. ;)

PostNapisane: 13 sie 2015, o 12:23 
Użytkownik

No właśnie, nie mogę pojąć do końca jak to działa. Dlatego też nie potrafię skorzystać z gotowej biblioteki. Teraz już wiem skąd się ten kod wziął. Posiadam BB :) już do niej zaglądam. Czy jak będę miał jakieś problemy to mogę w tym temacie was pytać?

PostNapisane: 13 sie 2015, o 12:32 
Użytkownik

Oczywiście, że tak. ;)

------------------------ [ Dodano po: 47 minutach ]

Poczytaj koniecznie! Masz książkę i wspaniałą bibliotekę do obsługi tego wyświetlacza w zasięgu ręki, a próbujesz po omacku używać bibliotek z internetu? ;)

Przede wszystkim obejrzyj ten poradnik, a szczególnie ten fragment i zobacz jak dodaje się wszystkie projekty np z płyty z niebieskiej książki do workspace'a w eclipsie. Powinieneś zainteresować się projektem 04_LCD.
Następnie poczytaj tutaj i koniecznie zobacz ten video poradnik.
Jak już to opanujesz daj znać i pokaż schemat jak to podłączyłeś lub zrób chociaż kilka fotek tak, by było dokładnie widać co i jak. Proponuję Ci podłączyć do procesora linie D4 - D7 oraz RS, RW i E do procesora, no i koniecznie potencjometr do regulacji kontrastu (tak jak na zdjęciu nr 2).

PostNapisane: 13 sie 2015, o 18:15 
Użytkownik

Poczytałem :) Poradnik na temat podłączania już kilka razy maglowałem. Poza BB poczytałem jeszcze pdf:

http://www.elportal.pl/pdf/k09/23_01.pdf
http://www.elportal.pl/pdf/k09/24_07.pdf
http://www.elportal.pl/pdf/k09/25_10.pdf
http://www.elportal.pl/pdf/k09/27_01.pdf

I już w miarę zrozumiałem jak to ugryźć. Napisałem sobie program, na razie nie separowałem go do biblioteki. Coś drgnęło, bo po wgraniu do wyświetlacza jest taki efekt:

Obrazek

Jednak nadal nie może wyświetlić napisu. Oto kod (połączenia tak jak w deklaracjach):

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Gdzie może być błąd?

PostNapisane: 13 sie 2015, o 18:33 
Użytkownik

No dobra, a co powiesz na odpalenie biblioteki z BB? Zaimportowałeś sobie projekty do workspace'a tak jak Ci pisałem wcześniej?

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Słabo widać połączenia na tym zdjęciu. Jednak widzę, że potencjometr masz źle podłączony. Na moje oko nie podłączyłeś +5V.

PostNapisane: 14 sie 2015, o 17:50 
Użytkownik

Właśnie, zauważyłem że nieważne czy mam podłączone +5V przy potencjometrze czy nie, i tak działa. Ciekawe...

Tymczasem zmontowałem sobie program:
lcd1.h:
język c

lcd1.c
język c

main.c
język c

Efekt taki:
Obrazek

Przypuszczam, że lcd może być uszkodzony bo trochę fruwał w tym kartonie, stąd taki sobie obraz.

Tymczasem chciałem was zapytać o poprawność tego kodu, a teraz spróbuję złożyć bibliotekę z BB :)

Strefa czasowa: UTC + 1