Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 kwi 2026, o 02:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 lip 2015, o 15:46 
Użytkownik

Witam,

walczę z silnikiem krokowym z napędu DVD.
Sterowanie pełnokrokowe działa poprawnie.
Natomiast półkroki zaprogramowałem na podstawie informacji znalezionych w Internecie, więc kod to moja inwencja.

Definicje kroków:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Funkcje poruszające silnik:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Mój problem polega na tym, że gdy steruję półkrokami, to co drugi krok jest zdecydowanie słabszy. Pracowałem na bardzo niskich prędkościach i widać to gołym okiem. Czuć również, gdy próbuję zatrzymać silnik.
Gdy pracowałem z pełnym krokiem nie było takiego efektu i kroki były równomierne.

Zna ktoś odpowiedź co źle zrobiłem? Gdzie moja 'inwencja' zawiodła? Albo inaczej: czy ten kod będzie sterować półkrokowo w sposób prawidłowy?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lip 2015, o 17:30 
Użytkownik

Tak to już jest z silnikami krokowymi;) Poczytaj o silnikach krokowych to dowiesz się dlaczego tak jest. Jeśli chcesz aby wszystkie kroki równe to pozostaje ci jakiś driver silników z wyjściami prądowymi;) albo samemu zrobić jakieś czopy prądowe.

Przy okazji podpowiem Ci, że jeśli już nauczysz się jak sterować takim silnikiem to kup sobie później coś pokroju DRV8825. Przy sterowaniu z uC nie uzyskasz dobrej dynamiki.

Czy ty czasami nie sterujesz tym silnikiem bezpośrednio z portu uC??

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 24 lip 2015, o 17:48 
Użytkownik

Miałem takie podejrzenia, że to kwestia ilości zasilanych cewek, ale prędzej obstawiałem swój błąd. Nie da się tego jakoś obejść (programowo, pytam z ciekawości)?

Steruję przez L293D. Bez obaw, taki szalony nie jestem, żeby podłączać prosto do uC.

Dziękuję za polecenie układu, zaraz zamawiam.

PostNapisane: 24 lip 2015, o 18:07 
Użytkownik

Jeśli chcesz porządnie sterować silniki krokowe to potrzebujesz napięcia kilka razy większego od napięcia znamionowego silnika. Uzwojenia jak wiadomo to indukcyjność gdzie prąd narasta powoli. Żeby uzyskać prąd znamionowy przy szybkim przełączaniu musisz podać wyższe napięcie aż do momentu kiedy przez silnik popłynie założony prąd.
Jeśli chcesz coś wystrugać to spróbuj z PWM. I w momencie kiedy zasilasz dwie cewki zmniejszyć trochę współczynnik wypełnienia.

PostNapisane: 24 lip 2015, o 20:13 
Użytkownik

To jeszcze jedno pytanie. Jak rozumiem układ, który polecałeś załatwi za mnie 'struganie w PWM'? Zamówiłem coś takiego:
http://ooznest.co.uk/DRV8825-Stepper-Mo ... oCb9zw_wcB

PostNapisane: 25 lip 2015, o 11:07 
Użytkownik

Ten uklad ma dwa wejscia DIR i STEP. Tak jak wiekszosc sterownikow silnikow krokowych. Ty podajesz tylko sygnaly na te wejscia a cala reszta zajmuje sie sterownik. Ten co zamowiles ma mozliwosc pracy z 1/32kroku wiec to calkiem fajna wartosc. No i posiada regulacje pradu czyli znowu cos fajnego;)

PostNapisane: 25 lip 2015, o 20:38 
Użytkownik

Dziękuję za odpowiedź.

Już się ekscytuję tym układem :) Mała wartość kroku to ważny parametr, myślę, że 1/32 mi wystarczy.

Może głupie pytanie, ale co mi da regulacja prądu w tym przypadku? Indukcyjność to nie dioda :)

I jeszcze jedno: jeśli mam silnik zasilany 5V, a układ ten jest zasilany minimum 8.2V i jak widzę, jest to również szyna, która zasila uzwojenia to czy mogę dać rezystor kilku omowy o odpowiedniej mocy aby część napięcia odłożyła się na rezystorze? Czy mogę do obliczeń przyjąć jedynie rezystancję uzwojenia czy muszę również reaktancję?

PostNapisane: 25 lip 2015, o 21:54 
Użytkownik

Polecam poczytać o silnikach krokowych bo to ciekawa sprawa:) ale tak w skrócie to chodzi o to żeby przez uzwojenia silnika płynął prąd takim jak chcemy. Jeśli mamy silnik o napięciu znamionowym 5V, prądzie znamionowym 1A to rezystancji uzwojen wynosi 5om. I tak jest w stanie ustalonym czyli w stanie kiedy napięcie nie zmienia się. Ale uzwojenia to też indukcyjnosc czyli przy zmianach napięcia prąd na nich będzie rósł powoli i osiagnie wartosc znamionowa po około 3-5stalych czasowych. Jeśli będziesz przełączać uzwojenia odpowiednio szybko to może się okazać że prąd nie zdąży osiągnąć wartości znamionowej. Sterowniki silnikow krokowych są tak zrobione że podaja na uzwojenia max napięcie jakie jest dostępne aby zmniejszyć stała czasowa przez co prąd znamionowym osiągany jest dużo szybciej. A po osiągnięciu żądanego prądu tak ustawiają napięcie aby prąd byl znamionowym. Dlatego im wyższe napięcie zasilania tym większa dynamikę możesz uzyskać. Przemyslowe sterowniki zasilane są napięciem grubo ponad 100V.

Co do twojego pytania to musisz ustawić na sterowniku prąd znamionowy silnika i tyle. Napięcie im wyższe tym większa dynamikę osiągniesz czyli lepiej.

Jak coś to pytaj:)

Z góry przepraszam za błędy ale nie mam komputera pod ręka;(

Ostatnio edytowano 25 lip 2015, o 22:02 przez Daniel880, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 25 lip 2015, o 22:02 
Użytkownik

No czytam od jakiegoś czasu, ale czasem ciężko połączyć wiedzę z różnych źródeł i moje przypuszczenia wolę weryfikować. Poza tym większość opracowań skupia się na klasyfikacji silników i tym, jak przełączać uzwojenia a nie na tłumaczeniu zjawisk jakie zachodzą w silniku (jak w poście Kolegi).
W kwestii opracowania to gdzie najlepiej zajrzeć?

PostNapisane: 26 lip 2015, o 09:30 
Użytkownik

W Elportalu jest fajny artykuł o silnikach krokowych http://elportal.pl/podstawy-elektroniki/

Ostatnio edytowano 26 lip 2015, o 13:26 przez jacekk232, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 26 lip 2015, o 13:12 
Użytkownik

Faktycznie, bardzo dobry artykuł;) W ogóle bardzo dużo bardzo fajnych artykułów;)

Strefa czasowa: UTC + 1