Intre napisał(a):
Atlantis tak zapytam najpierw czy koniecznie upierasz się przy zastosowaniu ENC28J60? Bo jak nie to miałbym dla Ciebie inną ciekawszą propozycję która by Ci zaoszczędziła sporo miejsca w procku, przyspieszyła działanie programu i dodała nowe funkcjonalności do urządzenia.
Jeśli chodzi o Wiznet W5100 albo W5500, to jestem świadom ich zalet. Już ich parę razy używałem w różnych projektach. Tym razem celowo "wróciłem" do ENC28J60, bo generalnie w tym projekcie mogę dzięki temu wygodnie wykorzystać "fragmenty" kilku wcześniejszych - zarówno jeśli chodzi o hardware jak i software. A w tym przypadku łączność sieciowa nie będzie zbyt intensywnie wykorzystywana - chodzi o wysłanie informacji na serwer co kilkadziesiąt sekund i synchronizacje czasu co godzinę. Podobnie zapis na karcie SD nie będzie zbyt intensywnie używany.
Na ENC zdecydowałem się także z uwagi na łatwiejszy projekt płytki. Poza tym Wiznety mam jak na razie "rozgryzione" tylko w C++ (przeportowana biblioteka Arduino Ethernet). Zależało mi na tym, żeby ten projekt powstał w "czystym" C.
Jeśli natomiast chciałeś polecić WiFi po ESP8266, to dopiero uczę się pisania kodu bezpośrednio pod ten moduł. Komunikację za pomocą UART-a i komend AT sobie odpuściłem...
Jeśli jednak masz jeszcze inny "patent" (i nie jest on prockiem PIC18F z wbudowanym sterownikiem Ethernet) to chętnie posłucham.