Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 kwi 2026, o 07:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Regulator PID
PostNapisane: 29 cze 2015, o 08:09 
Nowy

Witam
Zbudowałem regulator temperatury, kozystajac z biblioteki PID że strony Atmel. Temperaturę odczytuje z termopary typ K (max6675).
Mimo zmian ustawień parametrów PID, dopisania AntiWindup do czlonu calkujacego, nie jestem zadowolony z działania regulatora. W necie znalazłem schemat blokowy I-PD, z regulatora RE91 firmy Lumel, niestety nie bardzo potrafię przełożyć to na język C, lub na pobardziej zrozumialą, bo np TsS/N+1 nic mi nie mówi. Chodzi mi o rys 8b z pdf
https://www.google.pl/url?sa=t&source=w ... SGg-LTBjaw

Pozdrawiam
Piotr

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 cze 2015, o 08:20 
Użytkownik

Na prawdę potrzebujesz aż tak rozbudowywać algorytm ?

Czym przejawia się to 'niezadowalające' działanie regulatora?
Warto spędzić sporo czasu nad dobieraniem i dokładnym dopracowywaniem nastaw (robiłeś to?), bo można znacząco poprawić osiągi.

PostNapisane: 29 cze 2015, o 10:19 
Użytkownik

Ja algorytm PID stosowałem w swoim robocie (LineFollower), ale tam dopiero po wielu dniach testów udało mi się osiągnąć zadowalający efekt ;)

PostNapisane: 29 cze 2015, o 10:24 
Nowy

Zawodowo zajmuje się podgrzewaniem detali do spawania, odprezaniem spoin po spawaniu itp. Pracuje na przerobionej maszynie Cooperheat 70kW, wstawione są do niej regulatory RE92. Regulator ten, mimo kilku wad których nie ma np Stork, jeśli chodzi o regulację temperatury jest świetny. Podgrzewamy detale do różnych temperatur, np żeliwo sferoidalne do 920℃, a nawet do 980℃ i nie występują przy tym "przebicia" temperatury (oscylacje) . Przy Atmelowy algorytmie, mimo dobierania PID takie oscylacje występują. Przypadkowo w sieci znalazłem blokowy schemat RE91 i pomyślałem, że można by się pokusić o zastosowanue go, do mojego regulatora, ale nie wszystko z niego rozumiem, dlatego jeśli ktoś mógłby przełożyć to na język bardziej zrozumiały, to bardzo byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: 29 cze 2015, o 11:13 
Użytkownik

Jeśli oscylacje są zbyt duże to próbuj zmniejszać wzmocnienie (wtedy też wolniej nieco będzie reagował), zwiększyć nieco stałą całkowania i zmniejszyć różniczkowanie.

Ale skoro siedzisz nad problemem już jakiś czas, to pewnie próbowałeś wielokrotnie regulować i nie przynosiło to skutku :/

PostNapisane: 29 cze 2015, o 11:29 
Nowy

Siedziałem nad tym dość długo i efekt jest prawie zadowalający, na RE92 wychodzi ok. Na pewno chciałbym spróbować z innym algorytmem PID. Kolejna sprawa to max 6675 i dokładność pomiaru co 0.25℃ oraz problem z termoparami "przystrzelanymi" do detalu(występują dziwne wachania temperatury), z termopara płaszczową nie ma problemu. RE92 jest zrobiony na atmelu, nie pamiętam na jakim, ale kiedyś go rozbieralem, z tąd wiem. Natomiast część pomiarowa , nie pamiętam dokładnie ale chyba zrobiona jest na jakichś wzmacniaczach operacyjnych, nie na max-ach.

Strefa czasowa: UTC + 1