Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 kwi 2026, o 07:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 cze 2015, o 09:54 
Nowy

Witam,
przejdę od razu do meritum. Próbuję zmusić wewnętrzny EEPROM w atmedze8 do działania, jednakże bez skutku. Obudowałem zmienne w strukturę, zrobiłem funkcje dla zapisów flash->ram, ram->eeprom i odczytu eeprom-> ram. Wywołuje w programie funkcje zapisu do eepromu (pokolei z flash, przez ram do eeprom), po czym próbuję odczytać wartość za pomocą funkcji eeprom -> ram, odczytując pole z ram. Wszystko wydaje się okej, uzyskuje poprawną liczbę. Jednakże po wyłączeniu funkcji zapisu (czyli po jednokrotnym zapisaniu eepromu) i próbie odczytu eeprom-> ram, czytając to samo pole otrzymuje wartość 0 za każdym razem. Stworzyłem także dla próby, dodatkową zmienną dla struktury ram, żeby sprawdzić czy przypadkiem w ram nie siedzą wartości po zapisie flash-> ram i funkcja odczytu eeprom nic nie zmienia, jednakże przy wcześniejszym użyciu funkcji zapisu do eeprom przed odczytem, wszystko jest okej, używam innej zmiennej od flash do zapisu, innej do odczytu i wartość otrzymuje. Po za komentowaniu zapisu po raz kolejny wartość 0.
Zapewne to jakiś głupi problem, ale co może być nie tak?
Załączam kod :

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Oczywiście próbowałem z usuniętymi polami uint8_t programX[] i samymi dwoma ( w sumie trzema ) polami, jednakże także problem ten sam.

int main :
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

funkcja showNumber oczekuje liczby, ilości cyfr i czy poprzedzać zerem (dla zapisu czasu)

Ustawienia fusebitów :
Obrazek

Dodatkowo odczyt EEPROM z eXtreme Burner - AVR :
Obrazek

Czyli w sumie wygląda na to że problem z zapisem. Ale dlaczego zera?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 cze 2015, o 10:17 
Użytkownik

Odznacz fusebit EESAVE, gdyż kiedy jest zaznaczony to włączona jest opcja niepozwalająca na zapis do pamięci EEPROM.

PostNapisane: 14 cze 2015, o 10:24 
Nowy

Odznaczone (tak to jest jak się próbuje wszystkiego co jest na internecie), jednakże na nie wiele się to zdało.
Podmieniłem funkcje zapisywania flash->ram w odniesieniu do poradnika Pana Mirka http://mirekk36.blogspot.com/2012/11/avr-eeprom-struktury-poradnik-do-ksiazek.html na
język c

i adekwatnie wszędzie zmieniłem z sizeof(PARAMETRY) na sizeof(ram), chociaż akurat ta zmiana nie wiele powinna robić.
Wygląda to w tym momencie tak że po wywołaniu w programie
język c

otrzymuje taki eeprom (pomijając czy poprawnie zapisany):
Obrazek
A po za komentowaniu funkcji EEPROM_przywroc_podstawowe(), po raz kolejny pojawiają się tam wszędzie zera.

Ogółem z tego co testuje, wychodzi na to że użycie funkcji
język c
automatycznie zeruje te komórki w EEPROM, co z tego co rozumiem nie powinno się dziać (inaczej jak sprawdzić czy pusta?)

PostNapisane: 14 cze 2015, o 21:48 
Użytkownik

Spróbuj tak zdefiniować strukturę w pamięci EPROM:
język c

Strefa czasowa: UTC + 1