Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 maja 2026, o 12:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 maja 2015, o 10:29 
Nowy

Witam serdecznie. Mam problem z odpaleniem podstawowego programu dimmera z książki Mirka. Na Mega8 działa w porządku, ale próbuję aktualnie odpalic to na 2313 i niestety nie działa. Miałbym prośbe o sprawdzenie kodu i tego co może być jeszcze nie tak. Stan na wyjściu PB0 jest cały czas wysoki, niezależnie od programu. Nie wiem nawet czy przerwania się prawidłowo wykonują. Układ wykonawczy i wykrywanie zera w porządku. Z góry dziękuję.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 maja 2015, o 14:03 
Nowy

Dodałem Debugger na diodzie, nie wiem Mirku czy o to Ci chodziło dokładnie. Sprawa na odpalonym powyższym kodzie wygląda tak - stan wysoki ( hmm, nie wiem czy taki całkiem wysoki bo 4.8 a zasilanie jest lekko ponad 5V ) na PB0 oraz PB1. Po odłączeniu przewodu z detekcją zera na PB1 ( zmiana stanu PB1 przy wejściu w przerwanie ) pojawia się około 2.5V - dioda ( lub żarówka jeśli podłącze tam układ wykonawczy ) miga dosyć szybko z częstotliwością na oko jakieś 20Hz. Wydaje mi się że coś może być z konfiguracja rejestrów, bo kod podany w książce jest na atmege8 i sam przerobiłem go na 2313 ( inny timer, porty ).

PostNapisane: 27 maja 2015, o 14:24 
Użytkownik

Moim zdaniem tutaj masz babola:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Zwróć uwagę na OCIE0A i OCR0B. :D Zobacz w nocie na str 78.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 27 maja 2015, o 14:58 
Nowy

Racja, nie wiem jak mogłem to ominąć sprawdzając kilka razy kod. Mam jeszcze jedno pytanie przy okazji. Czy jest ktoś kto już może przystosował kod Mirka z RC5 do wykrywania przyciśniętego przycisku, tak abym mógł płynnie zmieniać jasność w tym przypadku przy wciśniętym przycisku? Wielkie dzięki jeszcze raz!

PostNapisane: 27 maja 2015, o 15:23 
Użytkownik

Drobnostka :D
Co do płynnej regulacji za pomocą pilota to nie widzę problemu czemu miało by to nie działać!
Możesz na początek do jakiegoś procka podłączyć dwa przyciki, jeden będzie rozjaśniał, drugi ściemniał. Za ich pomocą będziesz rozjaśniał i ściemniał jakąś diodę LED. Jak to zadziała to proponuję przejść do ćwiczenia z obsługą pilota właśnie i zrobić podobnie. W BB wszystko jest, trzeba tylko to razem połączyć. No a później przenieść to do tego co już masz. Lepiej to wszystko zrozumieć i napisać sobie samemu - satysfakcja gwarantowana :D

PostNapisane: 27 maja 2015, o 20:07 
Nowy

Z przyciskami to rzeczywiście byłoby najłatwiej, ale już nawet sobie poradziłem z RC5 i działa całkiem fajnie. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie samego ściemniacza. Niestety, przy małych wartościach ( do 1/2 liczby kroków ) widać takie lekkie migotanie żarówki. Nie jest to migotanie cykliczne, tylko tak jakby wartość wypełnienia trochę myszkowała wokół nastawionej wartości (tak o jeden krok) . Da się to jakoś wyeliminować? Próbowałem z czasem trwania szpilki, ale nie mogę dobrać niczego dobrego. Miał ktoś podobnie?

PostNapisane: 28 maja 2015, o 06:41 
Użytkownik

KubaJB napisał(a):
Niestety, przy małych wartościach ( do 1/2 liczby kroków ) widać takie lekkie migotanie żarówki. Nie jest to migotanie cykliczne, tylko tak jakby wartość wypełnienia trochę myszkowała wokół nastawionej wartości (tak o jeden krok) . Da się to jakoś wyeliminować?

No niestety, Musisz dokonać kompromisu progu regulacji z jakością "sieci" 230V. Na jakość 230V wpływa otoczenie odbiorników sieci - flickiery i wyższe harmoniczne można jedynie tłumić(filtrować).

Strefa czasowa: UTC + 1