Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 lut 2026, o 23:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 maja 2015, o 17:43 
Użytkownik

Czym jest promocja domyślna powinien wiedzieć w zasadzie każdy kto zaczyna zabawę z C i korzysta z liczb większych niż 16-o bitowe.
Straciłem ostatnio jakieś 3-4h na szukaniu błędu i o to wnioski, które być może komuś się przydadzą... a może po prostu znowu czegoś nie wiem ;)

Do rzeczy, miałem w programie taką o to linię:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Na pierwszy rzut wszystko ok. Wszystkie zmienne (A, xw, kA) to uint16_t, a wynik w "A" w założeniach programu nigdy nie przekracza 60000, więc za wszelkimi źródłami do jednego z wyrażeń w obliczeniach (a konkretnie do stałej w wyrażeniu) dodajemy "UL" jako promocja do 32bit i powinno hulać... a tu zonk :o Po wymnożeniu tego co w nawiasie i przekroczeniu 16-u bitów przez 10 dzielone jest tylko 16 bitów, a przecież jest UL przy stałej... o co więc chodzi ?? Jedziemy dalej, następna poprawka już w nieco inny sposób jak podaje wszelka literatura:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

I co? Chciało by się powiedzieć g..o (niestety). Sytuacja z wynikiem dokładnie jak w pierwszym przykładzie. No dobra, to może na piechotę jakiś szybki test... dodałem zmienną 32bit:

język c

I mamy sukces !!! Dopiero taka konfiguracja pozwoliła wyrwać mi się z błędu (nawiasem mówiąc po wypiciu pół puszki piiii..eee...soku jabłkowego :mrgreen: Podobno jego niewielka ilość rozjaśnia umysł 8-)
Minutę później miałem już taką działającą konfigurację:

język c

Jak widać TYLKO działanie mnożenia jest uwzględnione do promocji(!).

Stąd jasno wynika, że albo promocja nie dotyczy wszystkich działań w linii (jak podają wszelkie źródła, które w pośpiechu wertowałem), albo znowu czegoś nie wiem... W każdym razie moje doświadczenia pokazały, że należy uważać co się promuje. Prawdopodobnie "dzielenie" z założenia przez kompilator da wynik 16 bitowy stąd jest on "mądrzejszy" od programisty...
Zachęcam do przeprowadzenia testów i podzielenia się wnioskami.
Zapewniam, że z palca powyższego nie wyssałem, a kilku godzin, które przez to straciłem potraktuję jako naukę (bo nikt mi ich już nie odda :) ), aby nie wierzyć tak do końca we wszystko co się czyta ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 maja 2015, o 18:12 
Moderator

Pisałem to już dość dawno:

http://atnel.pl/domyslna-promocja-do-typu-int.html

niestety jakoś mało ludzi zagląda ... nie wiem czemu.

prawidłowo powinno być tak

język c

bo coś takiego:
język c

nie ma sensu i nie ma się co dziwić, że działa tak samo źle jak to pierwsze.....

Wszystko przy założeniu że xw i kA są zmiennymi 16-bitowymi

Zrozum promocja DZIAŁA ZAWSZE DOBRZE ale w ramach JEDNEGO WYRAŻENIA - trzeba o to zadbać samemu .... Jak masz coś takiego:

język c

to widać tam JEDNO wyrażenie takie oto:

Kod:
(xw*kA)

i nie dziw się że będzie ono skopane pomimo że masz 10UL albo że masz przed wyrażeniem (uint32_t) .... bo to ostatnie rzutowanie (uint32_t) to tylko twoje pobożne życzenie żeby wynik tego skopanego działania był rzutowany na uint32_t a nie żeby działanie było realizowane w trybie 32-bitowym

WYSTARCZY JEDNĄ ZMIENNĄ w ramach NAJMNIEJSZEGO wyrażenia rzutować na uint32_t i już będzie dobrze, to samo by ci wyszło gdybyś miał jedną z tych zmiennych typu uint32_t , wtedy nie musiałbyś rzutować......

Reasumując jeśli masz:

język c

to możesz robić skomplikowane obliczenia w jednej linii ale musisz pamiętać o domyślnej promocji i w związku z tym rzutować co najmniej tak:

język c

mam nadzieję, że proste jak już się zrozumie co to są WYRAŻENIA w C

PostNapisane: 11 maja 2015, o 18:31 
Użytkownik

Hehe, Mirku, uwierz czytałem to ze 3 razy z myślą, że coś musiałem przeoczyć, a jednak nie wynikło z tego nic jasno. Wiele przykładów i innych źródeł przejrzałem i w większości przypadków przykłady były albo bardzo proste (zwykłe mnożenie jak u Ciebie), albo jednowyrażeniowe, które jednoznacznie nic nie pokazały. Po moich bojach wiem już dokładnie jak to stosować i stąd też mój post dla potomnych, w każdym razie zachęcam Cię do uzupełnienia blogu przynajmniej o ten jeden mój przykład, bo jeśli ja się na tym złapałem to zapewne i będą następni ;) Nawiasem mówiąc żyłbym dalej w błogiej nieświadomości i z błędem w programie gdyby nie wrodzona ciekawość co by było gdyby... W praktyce w moim programie nawet wymnożone liczby podczas testów nigdy nie przyjmowały wartości więcej niż 16 bit chociaż rezerwę dałem bardzo dużą dla końcowego wyniku (bo parametry użytkownik ustawia sam i zakres mógłby być przekroczony) jednak zacząłem kombinować żeby sprawdzić ile jakaś tam opcja wytrzyma i jakież było moje zdziwienie gdy nie mogłem dobić do końca zakresu... Oddał bym klientowi urządzenie, a za parę dni telefon, że nie działa :)

PostNapisane: 11 maja 2015, o 18:34 
Moderator

Widzisz bo z tą promocją to jest tak:

jak nie dotkniesz - jak nie przetestujesz - to najczęściej nie zrozumiesz.

Jak już dotkniesz i przetestujesz, zobaczysz o co chodzi to później już problemów nie będzie i okaże się że temat jest w sumie prosty jak drut ;)

PostNapisane: 11 maja 2015, o 19:11 
Użytkownik

A no dokładnie jest tak jak mówisz :) Trza pomacać i tyle... 8-)

Strefa czasowa: UTC + 1