Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sty 2026, o 19:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 maja 2015, o 18:46 
Użytkownik

Witam. Chcę wykonać projekt płynnej regulacji mocy z BB. W książce jest użyty optoizolator pc814 natomiast u mnie jakoś ciężko z dostaniem tego elementu, jest tylko pc817. Moje pytanie czy różnica między tymi elementami ( dwie diody połączone ze sobą przeciwsobnie) będzie miało duży wpływ na działanie urządzenia.

Drugie moje pytanie czy mogę sterować napowietrzaczem akwarystycznym ?? Czy regulacja mocy nie ma wpływu na uszkodzenie urządzenia ??

Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 maja 2015, o 18:54 
Użytkownik

moze być kłopot bo z takim sterowaniem , gdyż to elektomagnetyczna pompka jest
, ale możesz zakupić selenoid i puścić powietrze przez niego , a nim sterować
są też miniaturowe elektrozawory , możesz tez zaworek wysterowywać servem

uszkodzić nie uszkodzisz niemniej cewka nie da się sterować płynnie ...

PostNapisane: 21 maja 2015, o 19:35 
Użytkownik

Mam zamiar mieć 4 tryby pracy, 25%, 50%, 75% i 100%. W zasadzie źle się wyraziłem z tym "płynna regulacja". No ale skoro nie uszkodzę mojej pomki to myślę że można przystąpić do działania :) a jak się sprawa ma z optoizolatorem Panowie ?? PC817 da rade, czy jednak zamówić trzeba będzie PC814??

Dzięki za odpowiedzi i pomoc:P

PostNapisane: 21 maja 2015, o 19:41 
Użytkownik

Witam
Rafal9018 napisał(a):
... czy mogę sterować napowietrzaczem akwarystycznym ?? Czy regulacja mocy nie ma wpływu na uszkodzenie urządzenia ??

Ja w swojej wytrawiarce do "regulacji" mocy napowietrzenia stosuję włączoną szeregowo diodę prostowniczą - gdy jest zwarta urządzenie pompuje normalnie, gdy jest włączona moc pompki odpowiednio maleje. W moim przypadku takie sterowanie jest wystarczające; nie wiem co na to powiedziałyby Twoje rybki.
Obrazek
Przełącznik 1-0-1 i odpowiednio: cała moc / off / pół mocy.
Nie gwarantuję że coś się nie upali, nie mniej jednak u mnie działa od ponad roku.

Pozdr.

PostNapisane: 22 maja 2015, o 11:48 
Użytkownik

Jeżeli ktoś nie chce się bawić to polecam:
http://www.aliexpress.com/item/4000W-220V-AC-SCR-Voltage-Regulator-Dimmer-Electric-Motor-Speed-Controller-Thermostat-Free-Shipping-140117/1901133718.html

PostNapisane: 22 maja 2015, o 14:18 
Użytkownik

Rafal9018 napisał(a):
PC817 da rade, czy jednak zamówić trzeba będzie PC814??

Kolego, tak na szybko wydaje mi się, z tym PC817 możesz kombinować w ten sposób, że włączyć przerwanie INT dla każdej zmiany stanu na wejściu uC, bo na wyjściu takiego detektora stan będzie się po prostu zmieniał z 1 na 0 lub z 0 na 1 przy każdym kolejnym przejściu przez zero (bo ma 1 diodę na wejściu i reaguje na jedną połówkę).
Natomiast przy zastosowaniu PC814, detektor zera daje szpilkę przy każdym przejściu napięcia sieci przez zero.

Szczegóły działania zawsze możesz sprawdzić w notach na http://www.alldatasheet.com/view.jsp?Searchword=PC817

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

Rafal9018 napisał(a):
czy mogę sterować napowietrzaczem akwarystycznym ??

Ja próbowałem sterować wentylatorem (też obciążenie indukcyjne) i słabo to wychodziło. W miarę płynna regulacja była tylko w zakresie ok. 75 - 100% mocy. Poniżej tego zakresu silnik się całkiem zatrzymywał.

PostNapisane: 22 maja 2015, o 15:11 
Użytkownik

PC817 to transoptor już starszej daty i jest trochę wolny, do max 80khz czas reakcji 8-18 micro sekund, np SFH615A-3X do 250khz czas reakcji +/- 3 micro sekund (separacja galwaniczna w obwodach prądu stałego). Do regulacji prądu zmiennego 230V pomp itp to lepiej optotriak z triakiem, oraz jakiego typu jest taki silnik oraz jaką ma charakterystykę.

PostNapisane: 22 maja 2015, o 15:41 

A może tak zrobić micro falownik jednofazowy .Byłaby pełna profeska w regulacji obrotów małego silnika
220V/50Hz bezkomutatorowego .Z tym że to może być zbyt trudne dla początkującej w elektronice osoby.
No i potrzebne przyrządy pomiarowe do uruchomienia i testowania choć sam układ elektryczny takiego falownika może być zaskakująco prosty .

PS . Jest układ , prosty który można zastosować do regulacji takich małych silników .
W obwodzie zasilania 220V ~` jest mostek prostowniczy a w nim włączony dużej mocy tranzystor jako element regulacyjny . Zaletą układu jest to że silnik cały czas zasilany jest przebiegiem sinusoidalnym ,
Może znajde gdzieś schemat jak to wygląda .

Ostatnio edytowano 22 maja 2015, o 15:54 przez dymZprocka, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 maja 2015, o 15:53 
Użytkownik

tak tylko kolega ma zapewne pompkę nie na silniczku , a popularny brzęczyk ...
i tu jest cały feler

PostNapisane: 22 maja 2015, o 15:56 

SunRiver napisał(a):
tak tylko kolega ma zapewne pompkę nie na silniczku , a popularny brzęczyk ...
i tu jest cały feler

W takim razie ten drugi układ spełni zadania , można regulować w nim napięcie a sam przebieg pozostaje ,sinus 50Hz .Tu jest coś takiego
http://www.krzysztofg.elb.vectranet.pl/ ... _0_230.htm

Ten układ + rejestr szeregowy z dobranymi rezystorami na wyjsciu
+ transoptor i jest 16 poziomów mocy .
Ale można napewno inaczej dorobić do tego sterowanie .PWM > napięcie regulacji .itp.
--------------------------
Tak na biegu zrobiłem poglądowy schemat , mały błąd jest w miejscu włączenia pompki :
Obrazek

Ostatnio edytowano 22 maja 2015, o 16:29 przez dymZprocka, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 22 maja 2015, o 16:05 
Użytkownik

tak powinno to zadziałać , niemniej ... osobiście bym sterował powietrzem nie pompką -- kiedyś nadmuchy w akwarium właczałem selenoidami , a sterowanie miałem na elektrozaworach spisywało się rewelacyjnie , i do natleniaczy i do CO2

Strefa czasowa: UTC + 1