Cześć.
Nie wiem, czy mogę tutaj prosić o pomoc - nie jestem szczęśliwym posiadaczem książki - zastanawiam się nad jej kupnem, oraz paru zabawek (usbasp czy moduły wifi). Niemniej z powodów ograniczonego budżetu w tym miesiącu nabyłem elementy niezbędne do prototypowania + RPi - mam dzięki temu komputer sterujący, jak i programator w jednym

W całości piszę na RPi pod ssh i tam też programuje układy. Postanowiłem zrobić siec mikrokontrolerów, które będą sterowane i odpytywane przez RPi, który będzie wyniki składował w bazie danych, dawał interface www, łączył się przez telefon etc. Zrobiłem zatem magistrale uart (docelowo ma to być rs485). Na początku na 2 Atmega8 i jednym RPi - jednak podczas wysyłania ciągu z atmegi do rpi i jego odbioru potem, okazało się, że tracę pewne dane. Problemem było ustawienie złej ilości bitów stopu. Jak ustawiłem dobrze, to teraz każdy znak, jest odbierany i wysyłany - problem, że czasami atmega odpowiada krzakami, zamiast znaku. Czasami wyśle kilkadziesiat znaków i jest ok, a czasami i już po 3-4 jest kicha i potem znów wraca do zdrowia. Podłączyłem diodę, którą migam, jak znak jest literą. Znak x robi mi echo tego co napisałem. Widzę, że jak piszę np. test przy wpisywaniu s nie miga i faktycznie zamiast s dostaje jednoznakowego krzaka. Próbuję to robić z jedną i z dwoma atmegami - non stop to samo. W atmedze mam 8 mhz rezonator wewnętrzny. Przesyłam kod - prosiłbym o zerknięcie, czy może programowo coś źle robie ? Jak nie to z czego może wynikać takie zachowanie ?
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.