Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 mar 2026, o 04:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 kwi 2015, o 10:28 
Użytkownik

Witam
Buduję "komputer" spalania silnika. Zastanowiła mnie pewna sytuacja, mianowicie gdzieś na w internecie znalazłem projekt jakich jest dość dużo "Komputera samochodowego" i autor w opisie stwierdził, że nie mierzy czasu trwania impulsu wtryskiwacza tylko ich częstotliwość występowania co daje informacje na temat spalania. Od razu wydało mi się to dziwne, ale wziąłem oscyloskop i podłączyłem się do swojego silnika. Okazało się, że faktycznie czas trwania impulsu zmienił się w niewielkim stopniu w całym zakresie prędkości od 1000 do 5000 obr. Oczywiście częstotliwość zmieniała się w takt obrotów. Wydaje mi się, że przytoczony przeze mnie autor nie miał racji a to co zaobserwowałem było wynikiem pracy silnika na "luzie" bez obciążenia. Czy dobrze mi się wydaje? Mógłby to ktoś zweryfikować?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 kwi 2015, o 10:45 
Użytkownik

Czołem,
nie jestem wprawdzie znawcą tematu, ale spalanie jest na pewno funkcją czasu otwarcia wtryskiwacza i częstotliwości tych otwarć (ciśnienie paliwa przyjmujemy stałe).
Właściwym tutaj podejściem, wydaje mi się, będzie pomiar czasu otwarcia seri impulsów wtryskiwacza w jednostce szasu. Jednostka do ustalenia, np. 100ms.

PostNapisane: 29 kwi 2015, o 10:55 
Użytkownik

Tak też zamierzam, czyli spalanie = czas otwarcia * stała wtryskiwacza. Ciśnienie jako stałe (założenie). Trochę mi namieszało to co napisałem wcześniej, ale to chyba niemożliwe żeby tak miało być.

PostNapisane: 29 kwi 2015, o 11:03 
Użytkownik

Przyjmując, że jako "stałą wtryskiwacza" rozumiemy jego wydajność paliwową, to jak najbardziej jesteśmy zgodni w tym temacie :)

PostNapisane: 29 kwi 2015, o 12:32 
Użytkownik

Ja wzorowałem się na komputerze z AVT 5495
Tam jest właśnie tak obliczane
czyli
spentFuelPer1s = ((1UL*Config.Cylinders*injectionTime*Config.CcPerMin)/3932UL);
Accu.spentFuel += spentFuelPer1s;
if(Accu.remainingFuel >= spentFuelPer1s) Accu.remainingFuel -= spentFuelPer1s;

Gdzie:
InjectionTime – sumaryczny czas wtrysku zliczony w czasie 1s [ms*65.536].
spentFuelPer1s – paliwo spalone w czasie ostatniej sekundy [ul].
Accu.spentFuel – akumulator ilości spalonego paliwa [ul].
Accu.remainingFuel – akumulator ilości paliwa pozostającego w baku [ul].
Config.CcPerMin – stała wtryskiwacza [ml/min].
Config.Cylinders – liczba wtryskiwaczy paliwa.
W załączniku opis kitu oraz przydatne listingi.

pzdr

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 29 kwi 2015, o 18:46 
Użytkownik

Witam,

Cytuj:
faktycznie czas trwania impulsu zmienił się w niewielkim stopniu w całym zakresie prędkości od 1000 do 5000 obr.

Z tym się nie mogę zgodzić całkowicie, no chyba, że ktoś mierzył na postoju "gazując" po obrotach :)
Czas otwarcia wtryskiwacza silnie zależy od temperatury silnika oraz jego obciążenia.

Cytuj:
Ciśnienie jako stałe (założenie)

W nowych silnikach (zazwyczaj w układach z bezpośrednim wtryskiem wysokociśnieniowym) ciśnienie na listwie jest regulowane w zakresie od 30 do nawet 500 barów. Są też układy pośrednie, gdzie nie ma pompy wysokociśnieniowej, ale jest regulowane ciśnienie pompą w zbiorniku - zazwyczaj w zakresie 4-10 barów.

Tak naprawdę, aby dobrze zrobić pomiar ilości zużywanego paliwa, należało by znać wydajność wtryskiwaczy, znać ciśnienie paliwa na listwie oraz mierzyć czas otwarcia wtryskiwacza.
Jeśli mamy "stary" układ ze stałym ciśnieniem, to odpada problem jego pomiaru - co jest oczywiste.

Kiedyś gdzieś znalazłem w necie stronę, na której były podane parametry większości produkowanych wtryskiwaczy, łącznie z podziałem na typy silników i marki aut - jak znajdę to wrzucę.

PostNapisane: 30 kwi 2015, o 09:55 
Użytkownik

Dziki koledzy za zainteresowanie.
Więc tak:
- silnik i wtryskiwacz jest starego typu. Jest to silnik BMW od motocykla. Pompa podaje raczej na pewno stałe ciśnienie do czegoś w rodzaju regulatora ciśnienia na którym napisane jest 3Bar. Są dwa wtryskiwacze umieszczone w czymś co przypomina gaźnik. Co ciekawe oba wtryskiwacze podłączone są równolegle.
-Owszem mierzyłem czas otwarcia wtryskiwacza na postoju gazując silnikiem. nie ma innej możliwości, to nie jest samochód gdzie mogę ze sobą zabrać oscyloskop, komputer i w czasie jazdy zaobserwować co się dzieje.
-BUZ11 wydaje mi się, że wiem o której stronie mówisz. Taka kolorowa tabelka, niestety nie znalazłem nic podobnego do moich wtryskiwaczy w tym wykazie. Pośrednio dotarłem do dwóch informacji na temat wydajności wtryskiwaczy tj. 303,3cm3/minutę i druga wartość to 338 cm3/minutę. Nie wiem która jest właściwa.
-PITERK czy masz może cały kod źródłowy do tego projektu, jest całkiem interesujący, chętnie bym się wspomógł. Dodatkowo autor też znany z dobrych projektów.

PostNapisane: 30 kwi 2015, o 12:27 
Użytkownik

Niestety nie posiadam kodu.

W avt zestaw do zmontowania kosztuje ok 100zł.
Nie wiem czy widziałeś ale w artykule (pod koniec) jest informacja o kalibracji cc wtryskiwacza.
Możesz zawsze napisać do autora może coś Ci podpowie więcej na ten temat.

PostNapisane: 30 kwi 2015, o 13:15 
Użytkownik

PITERK Nie czytałem jeszcze całości. Nie interesuje mnie zestaw z AVT bo ja i tak musze zmontować swój "skrojony na moją miarę" Inna rzecz to, że AVT umieściło kod hex do pobrania, ale mnie interesuje całość jak to wygląda i jak jest w całości napisane, kilka fragmentów jest również do pobrania. Będę próbował coś napisać, jak ugrzęznę to zapytam autora lub tu na forum.
Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1