Witam,
Cytuj:
faktycznie czas trwania impulsu zmienił się w niewielkim stopniu w całym zakresie prędkości od 1000 do 5000 obr.
Z tym się nie mogę zgodzić całkowicie, no chyba, że ktoś mierzył na postoju "gazując" po obrotach

Czas otwarcia wtryskiwacza silnie zależy od temperatury silnika oraz jego obciążenia.
Cytuj:
Ciśnienie jako stałe (założenie)
W nowych silnikach (zazwyczaj w układach z bezpośrednim wtryskiem wysokociśnieniowym) ciśnienie na listwie jest regulowane w zakresie od 30 do nawet 500 barów. Są też układy pośrednie, gdzie nie ma pompy wysokociśnieniowej, ale jest regulowane ciśnienie pompą w zbiorniku - zazwyczaj w zakresie 4-10 barów.
Tak naprawdę, aby dobrze zrobić pomiar ilości zużywanego paliwa, należało by znać wydajność wtryskiwaczy, znać ciśnienie paliwa na listwie oraz mierzyć czas otwarcia wtryskiwacza.
Jeśli mamy "stary" układ ze stałym ciśnieniem, to odpada problem jego pomiaru - co jest oczywiste.
Kiedyś gdzieś znalazłem w necie stronę, na której były podane parametry większości produkowanych wtryskiwaczy, łącznie z podziałem na typy silników i marki aut - jak znajdę to wrzucę.