Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 kwi 2026, o 08:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 kwi 2015, o 20:38 
Użytkownik

Próbuję umieścić w jednym ze swoich projektów funkcję generowania komunikatów głosowych. W tym celu chcę wykorzystać odtwarzanie plików *.wav z karty micro SD. Zlutowałem już płytkę, teraz próbuję napisać soft.

Biblioteka PetitFS w wersji "pożyczonej" z GreenBooka (drugie wydanie).
Kod wygląda następująco:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Na razie chciałem tylko zainicjować kartę i zamontować FS, zanim przejdę dalej.
Niestety z niewiadomego mi powodu nie przechodzi funkcje pf_mount() - zwraca ona wartość 7, a więc FR_NO_FILESYSTEM.
Karta jest sformatowana pod FAT (próbowałem też FAT32) i jest na niej jeden katalog, a w nim kilka plików.
Co może być powodem takiego stanu rzeczy?

Od strony sprzętowej wygląda to tak, że MCU (Atmega16) jest zasilany napięciem 3,3V. Połączenia z kartą są wykonane bezpośrednio, a linia CS jest podciągnięta do plusa rezystorem 4,7k. Mikrokontroler jest taktowany zewnętrznym kwarcem 11.0592 MHz.
Nie podłączyłem pinu odpowiedzialnego za wykrywanie obecności karty, a więc inicjację i montowanie przeprowadzam na początku. Karta nie będzie nigdy wyjmowana podczas pracy układu.

W ramach ciekawostki mogę dodać, że w roli DAC wykorzystywał będę drabinkę rezystorową, a nie PWM.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 kwi 2015, o 18:49 
Nowy

Osobiście po wielu nocach nad petitem, wydałem 8pln na atmege32 i wsadziłem tam zwykłego petita przy którym wszystkie problemy znikają. Ja co prawda miałem zapis, który jest bardziej problematyczny.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1