Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 kwi 2026, o 06:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 kwi 2015, o 09:47 
Nowy

Witam serdecznie. Nie wiem jak w ogóle ugryźć temat, mam dwie zmienne czasu minuty i sekundy. Zmieniam je poprzez kliknięcie przycisku, a jakbym chciał że jak włączam moje urządzenie to miga mi kursor i zmieniam jedną zmienna potem przesuwam kursor np. w prawo i zmieniam drugą zmienna. Jak do tego podejść?? trudno będzie coś takiego wykonać ? :D

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 kwi 2015, o 10:00 
Nowy

Brzmi, jakby Kolega miał już gotowe rozwiązanie sprzętowe. To może jego schemat wrzuci, będzie łatwiej coś pomóc? Z czego korzysta, jakie układy są zastosowane? To dość podstawowe informacje.

PostNapisane: 16 kwi 2015, o 10:12 
Nowy

Mam na płytce stykowej prototyp. Znajduje się tam wyświetlacz lcd czujnik temp. ds18b20 pare przycisków i parę diodek :) Mam napisany program do zwiększania dwóch zmiennych "m" i "s".

Funkcja wygląda tak :

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Na wyświetlaczu są poprostu wyświetlone i tyle :D

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Przycisk jeden zwiększa sekundy o +60 sek czyli o minutę. Przycisk drugi zmniejsza o 60. A chciałbym włączyć kursor, i zmieniać zmienne poprzez najechanie kursorem.

Mam 4 przyciski góra, dół, lewo, prawo. Włączam urządzenie i domyślnie kursor miga na zmiennej m (minuty) zmieniam przyciskami góra dół. Kolejno klikam w prawo i ustawiam zmienna s (sekundy) analogicznie jak zmienna m.

PostNapisane: 16 kwi 2015, o 10:41 
Użytkownik

Rozwiązanie jest stosunkowo proste, podobne stosuję w swoich urządzeniach. Najprościej tłumacząc zmieniając pozycję kursora, zmieniasz mnożnik dla edytowanej liczby, np. jeśli kursor stoi na ostatniej pozycji liczby to mnożnik=1 i wtedy klawisze +,- zwiększają tą liczbę o 1, natomiast jak kursor stoi na pozycji 3 od prawej to mnożnik=100. Nadążasz ? :)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Przykład działania:

PostNapisane: 16 kwi 2015, o 10:44 
Nowy

Trochę ciężko to ogarnąć :P No ale dobra postaram się coś zrobić, ja będą problemy to się odezwę :D

Strefa czasowa: UTC + 1