Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 lut 2026, o 19:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 kwi 2015, o 12:23 
Użytkownik

Witam,

Ostatnio testowałem timery programowe z BlueBooka i wpadłem na pomysł, że może wprowadzę pewne uproszczenie (tak jakby optymalizację) kodu w przerwaniu ISR(TIMER2 COMP vect)

Zamiast kodu:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Zastosowałem taki zapis:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Kod działa poprawnie. Myślałem, że pozbycie się dodatkowej zmiennej uint16_t x; zmniejszy kod wynikowy (i bardziej zoptymalizuje działanie Timerów programowych). Jednak okazało się, że przy tym rozwiązaniu program zajmuje więcej pamięci FLASH. Stąd moje pytania:
Dlaczego tak się dzieje (że zajmuje więcej FLASH-a)?
Czy moje rozwiązanie wykonuje się wolniej niż "Mirkowe" z BlueBooka?

Dodatkowo przy tej okazji chciałem spytać: Czy można przyjąć taką (prostą) zależność, że im program zajmuje mniej FLASH-a, tym jest bardziej zoptymalizowany (i szybciej się wykonuje)?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 kwi 2015, o 13:05 
Moderator

gordon10 napisał(a):
Dlaczego tak się dzieje (że zajmuje więcej FLASH-a)?

Widzisz pan - tu przydaje się znajomość asemblera, mówię o nim w kilku swoich poradnikach o łączeniu C z ASM i warto by chociaż je sobie obejrzeć to już by ci dużo dało .... masz po kompilacji plik *.lss właśnie w asm i możesz tam zajrzeć do procedury obsługi przerwania po swojej niestety "nieudanej" optymalizacji i zobaczyć czym to się różni ....

gordon10 napisał(a):
Czy moje rozwiązanie wykonuje się wolniej niż "Mirkowe" z BlueBooka?

To nie jest tylko twój pomysł, mnóstwo osób wpada na taką "ala optymalizację" i ten temat był i jest często wałkowany nawet na tym forum, czasem warto poszukać - ale przypominam ze stoickim spokojem - że działa to co zrobiłeś wolniej i to TYM wolniej im więcej takich timerów programowych sobie utworzysz, a to rozwiązanie z BB działa wiele szybciej a ma to SZCZEGÓLNE znaczenie w mechanizmie napędzania timerów programowych szczególnie gdy chcesz uzyskać jak najkrótsze czasy.

gordon10 napisał(a):
Czy można przyjąć taką (prostą) zależność, że im program zajmuje mniej FLASH-a, tym jest bardziej zoptymalizowany (i szybciej się wykonuje)?

Absolutnie nie można globalnie takiego założenia przyjąć i co gorsza NIE ZAWSZE słowo OPTYMALIZACJA oznacz to samo. Czasem zależy nam na optymalizacji czasu i robimy to np KOSZTEM pamięci FLASH (co dokładnie opisuję na fajnym wydaje mi się przykładzie w Greenbooku - gdy pokazuję jak zrobić programową obsługę magistrali audio I2S), ale podobnie w poradnikach video na YT o magic LED'ach.

Innym razem potrzebujemy optymalizacji pamięci FLASH czy RAM nawet kosztem czasu, który może nie być najważniejszy w tych aspektach projektu itp itd

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 12 kwi 2015, o 16:10 
Użytkownik

Dziękuje Wam koledzy za solidne wyjaśnienie tematu.
Myślę, że wyprostowaliście moje błędne pojęcie o uproszczeniach w kodzie i pseudo-optymalizacji oraz naprowadziliście na dobre tory:)
Wniosek jest taki, że lepiej jednak przesadnie nie oszczędzać na pamięci i mieć szybciej działający program (oczywiście to zależy od założeń projektu).
Najlepsza jest zasada "złotego środka" żeby ani pięty, ani nos zbytnio nie zmarzły:)

Jeszcze raz Wielkie Dzięki

Strefa czasowa: UTC + 1