Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 mar 2026, o 12:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: AVR mini-serwer
PostNapisane: 31 mar 2015, o 23:04 
Użytkownik

Witam,
Zabieram się za projekt z bluebooka dotyczacy serwera http i obslugi stosu. Studiuję również http://tuxgraphics.com/electronics/2009 ... tack.shtml . Zakupiłem enc28j60 ...
Pytanie dość głupie ale odpowiedź bardzo mi pomoże w "przygotowaniach". Po ustawieniu programowo IP oraz MAC, łącze ten moduł do z AVR oczywiscie oraz do routera, którego używam na codzien kablem krosowanym ?
Z gory dzieki za pomoc

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 mar 2015, o 23:08 
Użytkownik

Podłączasz takim kablem: http://www.promanski.info/wp-content/photos/ethcable568a.gif . Nie jest to krosowany kabel, lecz zwykły.

PostNapisane: 31 mar 2015, o 23:11 
Użytkownik

Dzieki za szybka odp. Bede jutro probowal postawic mini serwer a potem chociaz diode zapalic zdalnie. W razie problemow bede jeszcze tu pisał. Dzieki jeszcze raz :)

PostNapisane: 1 kwi 2015, o 18:26 
Użytkownik

witam, mam kolejne pytanie, analizujac najnowszy plik od tux'a, oraz blebooka mam kolejne pytanie. Moj układ nie posiada bufora, jak ten u P.Mirka, i zastanawiam się czy ma to większy wpływ na prosty serwer czy też proste sterowanie ON/OFF w pozniejszym etapie ? W bluebooku wszystkie funckje zwiazane z taktowaniem (m.in. CLKPR oraz change clkout from 6.25 to 12.5 MHz) zostały zakomentowane. Czy w moim prostym układzie stosując zewnetrzny kwarc 8MHz i nie używaniu tych "przestawien taktowania" od TUXa układ ma realną szansę zadziałania ? Czy może wylutowac kwarc i wstawic wiekszy ?
Pozdrawiam

PostNapisane: 1 kwi 2015, o 20:49 
Użytkownik

W BB masz opisane na temat taktowania - osobiście z ENC stosuję jedynie atmega 328p 16MHz lub 18,432 MHz. ENC musi być zasilony z 3v3, ale możesz mieć logikę na 5v. Bez bufora można śmigać.

PostNapisane: 1 kwi 2015, o 21:03 
Użytkownik

ku mojemu zdziwieniu prosty serwer za 1 razem odpalił ! Zastosowałem zewnetrzny kwarc 8MHz, zasilam uklad narazie z usbasp 3,3V clokout nigdzie nie podpinałem. Pozdrawiam

PostNapisane: 3 kwi 2015, o 23:40 
Użytkownik

Własnie przerabiam sterownik urzadzeń po UDP z BB i mam pare pytań..
Na początek nie wiem czy mam w ogóle dobry obraz tego wszystkiego. Jednym kablem wpinam się z PC pod router, a 2 z enc28j60 do routera. Podaje do programu adresy: MAC układu oraz IP układu, które sobie sam ustalam. Podaje nr portów oraz IP bramy domyślnej. Funkcja w do wysyłania UDP w blueebooku została uaktualniona na TUX'ie i teraz przyjmuje o 1 argument więcej - MAC bramy domyślnej. W poprzednich bibliotekach adres ten był pozyskiwany automatyczie. Aby uprościć trochę kod chcę go podać wprost z tablicy, czyli rozumiem że tworząc tablice gwmac[4] podaję do niej MAC z mojego routera, tak?

Strefa czasowa: UTC + 1