Mateo napisał(a):
(...)
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Próbowałem tak, ale to w ogóle nie działa mi i dokładnie wiem że nie tak powinno to wyglądać. Z góry przepraszam za formę wiem że to jest źle napisane. Jak to powinno wyglądać?? Proszę o pomoc. . .
KEY5, LED1 powinny być wcześniej opatrzone dyrektywami definiującymi, natomiast zmienna flaga powinna być wcześniej zdefiniowana i najlepiej zainicjowana domyślną wartością. Do tego piny które są zdefiniowane mają odpowiadać tym gdzie podpięte są faktycznie do pinów mikrokontrolera (MCU). Jeszcze na dodatek to o co pytasz to w zasadzie powinno wykonywać się w oparciu o TIMER sprzętowy MCU. Kurcze.. Jak by Cię tu naprowadzić a nie ładować kodu z BB (co jest zabronione na tym forum).... Może tak:
1. Najpierw zobacz sobie co to są dyrektywy #define w języku C i co dzięki nim można robić (to będziesz wiedział jak "podpiąć" jakąś stałą do tzw. stałej wbudowanej w GNU C, np. PINC to jest stała wbudowana, ale LED1 już nie i LED1 Ty musisz zdefiniować (podpiąć) pod odpowiednią stałą wbudowaną)
2. Potem zobacz jak ustawia się piny MCU w stan wysoki, lub niski - wtedy będziesz wiedział gdzie podpiąć anodę a gdzie katodę od diody (może i tak i tak, tzn. albo katodą do MCU, albo anodą do MCU, ale MCU musi to wiedzieć i w oparciu o to odpowiednio ustawiać stan wysoki lub niski na nóżkę gdzie podpięta jest dioda).
3. Potem zobacz gdzieś co to jest TIMER w MCU, ale to nie wszystko, bo żeby używać TIMER'a musisz wiedzieć co to są przerwania, częstotliwość MCU, preskaler, etc. - wszystko co dotyczy ustawiania TIMER'a - o czym pisze w dokumentacji, lub w BB.
4. Potem zobacz sobie co to są operacje Boole'owskie (logiczne) - wtedy będziesz wiedział jak sprawdzać takie warunki jak: PINC & KEY5, lub jak ustawiać stan np. poprzez: PORTB &= ~LED1;
Hmm... Bez BB to jest możliwe do zrobienia, ale to jest sporo szukania po necie, po dokumentacji... Nie wiem, może jakiś BB jest gdzieś w którejś bibliotece u Ciebie w mieście.. Rusz głową to na pewno jakoś dostaniesz jakiegoś BB.

-np. niedawno jakiś Kolega na forum sprzedawał w bardzo przystępnej i odpowiednio niskiej cenie BB. Powodzenia!
Pozdrawiam! j23 Jarek