Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 kwi 2026, o 08:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 mar 2015, o 00:22 
Użytkownik

Muszę postawić WIFI serwer na antelowskim module i pytanie - czy udało się komuś dojść do poprawnych odpowiedzi na każde zapytanie? Chodzi mi o to również by każde zapytanie dostawało swoją odpowiedź. Nie mogę sobie pozwolić na wysłanie odpowiedzi od połowy... Chwilowo wersja testowa i bardzo prosta (tylko dwa możliwe zapytania) działa na ENC, ale docelowo musi na WIFI być.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 mar 2015, o 06:26 
Moderator

Ja niestety nie rozumiem o co chodzi w tym pytaniu :(

PostNapisane: 17 mar 2015, o 09:42 
Użytkownik

Czasem zdarza się - jak zresztą jest to w poradniku, ze jeśli trafimy naszym zapytaniem w zapytanie innej osoby lub gdy za szybko odświeżymy stronkę, to dostajemy połowę lub inną część poprawnej odpowiedzi (strony html).

PostNapisane: 17 mar 2015, o 10:27 
Moderator

icer_cmg napisał(a):
Czasem zdarza się - jak zresztą jest to w poradniku, ze jeśli trafimy naszym zapytaniem w zapytanie innej osoby lub gdy za szybko odświeżymy stronkę,

Odpowiedź jest prosta - jeśli chcesz zrobić serwer www w oparciu o ten moduł dla wielu osób, które na dodatek mogą w tym samym czasie na nią wchodzić, to niestety nie jest to najlepszy pomysł. W tym celu weź procka ARM i zrób to jak się należy ...

Ja niejednokrotnie mówiłem że to nie jest moduł na którym można postawić onet.pl albo wp.pl

W tym przypadku stronka może być do tego aby np jakiś użytkownik mógł sobie w taki sposób nie wiem dokonać konfiguracji swojego urządzenia czy też odczytać jakieś dane zdalnie. A jak dobrze napiszesz kod html - zobacz kod kolegi anshar

http://anshar.ddns.net/

to można spokojnie sobie działać nawet i na kilku userów no ale nie tak że wszyscy w jednym czasie będą się rzucać na stronkę.

PostNapisane: 17 mar 2015, o 11:22 
Użytkownik

Serwer ma pozwalać odczytać temperaturę na piecu, w domu i pozwalać zamknąć rolety. Chodzi o to, że czasem zdarza mi się, że chcę odczytać sobie to a jednocześnie sterownik pieca w trybie client wysyła aktualizację. Na ENC28j60 takich "kolizji" nie widziałem.

Znam ograniczenia tak małych procków i wiem że forum atnel nie zrobię czy onetu. Zastanawiałem się, czy jest coś takiego - przyglądając się nielubianemu przeze mnie ESP - jak informacja który klient ma dostać odpowiedź - a do 5 ich może być w WIFI232. Klient "0" chce index.html a klient "1" jakiś dalszy adres, więc do "0" wysyłam coś, a do "1" coś innego ...

PostNapisane: 17 mar 2015, o 11:30 
Moderator

Zajrzyj do noty PDF i zobacz co się dzieje z połączeniami TCP .... jest tam taki charakterystyczny obrazek
Nie ma możliwości uniknąć takich kolizji - trzeba zmienić podejście .... i albo zrobić to na czymś innym albo nie robić tego przez HTTP a np przez UDP i specjalną własną aplikację czy to na PC czy na smartfona. Wtedy odpada MILIARD problemów czyli, problemy z napisaniem wydajnej strony http, problemy z komunikacją w dwie strony no i NAJWAŻNIEJSZA zaleta - przy komunikacji UDP z takich informacji i konfiguracji może korzystać wielu użytkowników naraz .... oczywiście nie mam tu zaraz na myśli znowu tysięcy czy setek użytkowników. Ja powiem szczerze - że kompletnie nie rozumiem dlaczego tylu ludzi (ale może czegoś nie rozumiem przyznaję bez bicia) ... .tak się zapiera nogami i rękami na to sterowanie przez http - podczas gdy napisanie byle aplikacji z udziałem UDP czy to na PC czy na Androida to po prostu pestko-poezja ;)

PostNapisane: 17 mar 2015, o 12:15 
Użytkownik

Kurcze dzięki - może dlatego, że po prostu łatwiej im. O html wiem sporo, TCP kumam (dzięki Twoim poradnikom poniekąd), ale UDP to ... czarna magia. Możliwe że tak, jak ja, wielu nie znalazło dobrze objaśnionego przykładu... O UDP wśród "amatorów hobbystów" w moim mniemaniu mówi się mało. Niedawno dopiero na forum się dowiedziałem, jak za pomocą php pogadać sobie z prockiem po UDP i przyznam, że zainteresowało mnie to. Muszę się jeszcze sporo o UDP dowiedzieć widzę ...

Dziękuję Mirku za podpowiedź i ogólnie wiedzę, jaką przekazujesz.

PostNapisane: 17 mar 2015, o 12:23 
Użytkownik

icer_cmg napisał(a):
UDP to ... czarna magia. Możliwe że tak, jak ja, wielu nie znalazło dobrze objaśnionego przykładu... O UDP wśród "amatorów hobbystów" w moim mniemaniu mówi się mało. .... Muszę się jeszcze sporo o UDP dowiedzieć widzę ...

Dokładnie tak! Zgadzam się z Tobą kolego icer_cmg w 100 procentach. No ale pomalutku, przyjdzie czas i na zabawę z UDP. :D

PostNapisane: 17 mar 2015, o 13:04 
Moderator

icer_cmg napisał(a):
ale UDP to ... czarna magia

anshar napisał(a):
No ale pomalutku, przyjdzie czas i na zabawę z UDP.

DOKŁADNIE! :lol: bo tak się składa, że UDP to mój ulubiony szybki protokolik .... będą więc o tym poradniki dla Andka (Androida) a na PC to już przecież kolega RafPe dał kupę świetnych poradników w C# .... przecież tylko czerpać garściami i zobaczyć w nich jakie to proste ;) ... A jak dojdą do tego jeszcze poradniki wideo o komunikacji UDP to odczarujemy tą czarną magię żeby przeszła na jasną stronę mocy ;)

Strefa czasowa: UTC + 1