bopazyn napisał(a):
Warto spróbować tego rozwiązania. Mam przeczucie, że się źle wyraziłem. Wszystkie diody świecą zawsze tym samym kolorem. Ich nacechowanie kolorem czerwonym jest wprost proporcjonalne do ilości diod w przypisanej do stałej ILOSC_DIOD. Nie wiem, czy coś to teraz zmienia. Niemniej jednak w najbliższym czasie dokonam wszelki starań, aby zapewnić zasilanie.
nic nie zapisałeś czym zasilasz diody, jaką masz wydajność zasilacza/stabilizatora ...Tymczasem mnóstwo osób nie chce skojarzyć faktu - że to może być coś nie tak z zasilaniem ponieważ diody świecą, można je wyłączać i nimi sterować - więc jak to może być zasilanie ... przecież to tylko jakieś lekkie przebarwienia światła białego ?.... zatem coś musi być nie tak ze sterowaniem chyba. Co więcej - pomimo to że mają ewidentny przykład że gdy robią test na kilku diodach to wszystko działa a jak na większej ilości to się zaczynają cyrki. Bo jakbyś panie dał już nie 50 diod a np 100 albo 200 to pewnie byś później pytał - dlaczego program dobrze steruje początkiem łańcucha a ostatnie świecą jak lampki choinkowe w różnych kolorach - nie tak jak chciałem ...
zamiast .....
.... zamiast panie kochany zrobić TAK prosty test jak wziąć miernik w łapki i zmierzyć sobie napięcie chociażby na WEJŚCIU/początku łańcucha .... i .... i na samym końcu. No toż jak sam zobaczysz że na wejściu być może już będziesz miał napięcie poniżej 5V np (strzelam) 4,5V a na końcu 2,5V ... to co ?
Ja mówię - podpowiadam to nie na zasadzie - że na 100% jestem pewien że wszystko w programie masz dobrze - ale efekt który opisujesz jest BARDZO ale to bardzo charakterystyczny dla kłopotów z poborem prądu
Więc - jeśli nie chce ci się wierzyć - to napisałem wyżej - miernik w łapki i sprawdź ... a później napisz dalej

bo jeśli na początku i końcu będziesz miał równo +5V to będziemy dalej pomagać ci szukać przyczyny w sofcie - ok ?

www.youtube.com/mirekk36 ]