Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 maja 2026, o 19:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 mar 2015, o 22:53 
Moderator

bopazyn napisał(a):
Zastanawia mnie, czym jest to spowodowane.

Zasilanie panie kolego - zasilanie - to jest ciężki temat przy tych diodach i mówiłem o nim w poradniku

Autor postu otrzymał pochwałę

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 mar 2015, o 08:03 
Użytkownik

Musisz zapewnic wydajne zasilanie u mnie tasma 60 diod na metr przy pelnych PWM ciagnie ok 3A Mirek wyraznie mowil o tym w poradnikach.

PostNapisane: 14 mar 2015, o 09:05 
Moderator

bopazyn napisał(a):
Warto spróbować tego rozwiązania. Mam przeczucie, że się źle wyraziłem. Wszystkie diody świecą zawsze tym samym kolorem. Ich nacechowanie kolorem czerwonym jest wprost proporcjonalne do ilości diod w przypisanej do stałej ILOSC_DIOD. Nie wiem, czy coś to teraz zmienia. Niemniej jednak w najbliższym czasie dokonam wszelki starań, aby zapewnić zasilanie.

nic nie zapisałeś czym zasilasz diody, jaką masz wydajność zasilacza/stabilizatora ...Tymczasem mnóstwo osób nie chce skojarzyć faktu - że to może być coś nie tak z zasilaniem ponieważ diody świecą, można je wyłączać i nimi sterować - więc jak to może być zasilanie ... przecież to tylko jakieś lekkie przebarwienia światła białego ?.... zatem coś musi być nie tak ze sterowaniem chyba. Co więcej - pomimo to że mają ewidentny przykład że gdy robią test na kilku diodach to wszystko działa a jak na większej ilości to się zaczynają cyrki. Bo jakbyś panie dał już nie 50 diod a np 100 albo 200 to pewnie byś później pytał - dlaczego program dobrze steruje początkiem łańcucha a ostatnie świecą jak lampki choinkowe w różnych kolorach - nie tak jak chciałem ...

zamiast .....

.... zamiast panie kochany zrobić TAK prosty test jak wziąć miernik w łapki i zmierzyć sobie napięcie chociażby na WEJŚCIU/początku łańcucha .... i .... i na samym końcu. No toż jak sam zobaczysz że na wejściu być może już będziesz miał napięcie poniżej 5V np (strzelam) 4,5V a na końcu 2,5V ... to co ?

Ja mówię - podpowiadam to nie na zasadzie - że na 100% jestem pewien że wszystko w programie masz dobrze - ale efekt który opisujesz jest BARDZO ale to bardzo charakterystyczny dla kłopotów z poborem prądu

Więc - jeśli nie chce ci się wierzyć - to napisałem wyżej - miernik w łapki i sprawdź ... a później napisz dalej ;) bo jeśli na początku i końcu będziesz miał równo +5V to będziemy dalej pomagać ci szukać przyczyny w sofcie - ok ? ;)

PostNapisane: 14 mar 2015, o 14:52 
Moderator

bopazyn napisał(a):
Po wstępnych testach, z przyjemnością przyznaję Panu rację

Wiesz tu nie chodzi o to kto ma rację - za to jak się policzy prąd, np 50 diod Magic LED czyli ok 60mAx50=3A ! ;) oczywiście w momencie gdy wszystkie chcesz właśnie zapalić na biało - czyli każdy PWM na maxa. I teraz .... trzeba zaczynać od myślenia o źródle zasilania - widać to jak na dłoni. Bo jak się to podłączy czy to pod 5V z USB, czy pod 7805 czy nawet przetworniczkę ATB-PWR3 ... to żadne z tych źródeł nie da ci takiego prądu a to oznacza, że napięcie mocno spadnie i to nawet na wejściu. Co ciekawe napięcie szaleje w miarę zapalania kolejnych diod ... gdy spada poniżej minimalnego podanego w nocie PDF diody niby jeszcze działają ... ale ... no ale nie należy się spodziewać że prawidłowo ... i pierwszym efektem będą zmiany wartości PWM losowo wybranych kolorów w diodzie ... W efekcie końcowym - KLAPA.

Strefa czasowa: UTC + 1