Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 gru 2024, o 01:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: INT przez UART
PostNapisane: 15 paź 2014, o 09:29 
Użytkownik

Witam. Chcę przesłać informację o położeniu enkodera przez usart z Mega32 do Mega128.
Obrazek

Pliki .c .h MEGA32
main.c :
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

enc.c :
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

enc.h :
język c

Działanie zliczania impulsów jest poprawne, testowałem na LCD. Wynik po wpisaniu 3x '?' w terminalu.
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 paź 2014, o 17:46 
Moderator

No dobrze i pewnie dziwisz się dlaczego nikt nie odpowiada na tak zadane pytanie. Otóż czasem warto zastanowić się nad tym jak w ogóle zadać pytanie aby ono było zrozumiałe dla innych. A czasem też warto zastanowić się jak "WYIZOLOWAĆ" problem ?

bo to co ty zrobiłeś - to tak na prawdę "nie wiadomo co"

No ok zgodnie z tematem wątku: "INT przez UART"

Następnie jakieś stwierdzenie:
Radzio M. napisał(a):
Chcę przesłać informację o położeniu enkodera przez usart z Mega32 do Mega128.

Potem jakieś zdanie ze znakiem zapytania niby:
Radzio M. napisał(a):
Działanie zliczania impulsów jest poprawne, testowałem na LCD. Wynik po wpisaniu 3x '?'

No i teraz bądź tu mądry i pisz wiersze ... innymi słowy mówiąc - bądź mądry i odgadnij co "poeta miał na myśli"

Nie piszę tego wszystkiego po to żeby ciebie poirytować czy żeby ci dogryźć broń Boże! ... ale po to aby zwrócić ci uwagę, że czasem żeby dostać dobrą odpowiedź warto zadać dobre pytanie ....

Ja po innej korespondencji teraz TYLKO domyślam się o co tobie mogłoby chodzić w tym wątku ... ale tylko domyślam się i nie wiem czy dobrze

Więc pomyśl - skoro przetestowałeś na LCD że enkoder działa ci dobrze i masz do przesłania samą liczbę jakąś tam przez UART - to pomyśl tak na spokojnie i zastanów się ..... po jakiego grzyba piszesz tu i pokazujesz jakieś kody od encodera ?

co to ma wspólnego z rzekomym problemem (załóżmy że dobrze odgaduję) - tego - że ty nie wiesz jak przesłać NIBY liczbę przez UART ? hmmm

zaczynasz dostrzegać problem w tym że zadajesz pytanie - w taki sposób - że nawet nikomu nie chce się tego analizować ?

----------------------------------------------

tymczasem co za problem (cały czas zaznaczam, zakładając że dobrze odgaduję pytanie, którego nie było) .... zapytać

"słuchajcie - chcę przesłać jakąś liczbę przez UART z jednego do drugiego procka? jak to zrobić?"

zobacz - jest prostsze pytanie ? GWARANTUJĘ CI że gdybyś tak je sformułował to już dawno dostałbyś milion odpowiedzi

.... ale ja w tym momencie skieruję ciebie na mojego bloga na początek do tego materiału:

http://mirekk36.blogspot.com/2014/06/ja ... ascii.html

obejrzyj to ale DOKŁADNIE, pomyśl ... i jeśli czegoś nie zrozumiesz - albo jeśli po drodze zrodzą ci się jakieś dodatkowe pytania to wal z nimi śmiało jak w dym tutaj w tym miejscu .... ale już nie pisz o enkoderze. Bo przesyłanie liczb przez uart nie ma nic wspólnego z enkoderem, liczby można przesyłać z tysiąca jak nie miliona różnych powodów ....

ok ... mam nadzieję - że chociaż troszkę cię to wszystko naprowadzi nie tylko na trop jak przesyłać dane przez UART ale przede wszystkim na przyszłość jak zadawać pytania żeby być dobrze zrozumianym. Jak dobrze "izolować problem" ok ?

PostNapisane: 25 paź 2014, o 07:43 
Użytkownik

Poradnik trochę rozjaśnił w głowie. Udało mi się zrobić komunikację między M32 a M128, dane przesyłane w postaci stringów. Jeszcze tylko dodać sumy kontrolne i będzie super ;). Po stronie M128 stworzyłem funkcję zawierająca obróbkę string na int (atoi), gdyby ktoś się kiedyś z tym męczył to może pisać na PW.
Pozdr.

Strefa czasowa: UTC + 1