Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 maja 2026, o 02:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 mar 2015, o 14:57 
Użytkownik

Witam
Chcę zbudować własny zegarek, w oparciu o moduł układ DS3231. Chciałem go przetestować na stykówce więc zakupiłem gotowy moduł, w którym są jedynie wyprowadzone sygnały SDA i SCL. Brakuje pinu INT. W związku z tym, prostsza metoda uruchomienia scalaka oparciu o filmik Pana Mirka odpada. Chciałbym uzyskać jakieś wskazówki jak poprawnie obsługiwać ten scalak bez generowanego przez niego przerwania. Wydaje mi się, że jest to możliwe, ale pewnie stwarza szereg problemów z synchronizacją czasu między wyświetlaczem a RTC. Może mi ktoś podpowiedzieć jak się za to zabrać?

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 mar 2015, o 15:12 
Użytkownik

Wystarczy sprawdzać cały czas flagi od tych przerwań i później je resetować.

PostNapisane: 13 mar 2015, o 15:17 
Moderator

Zombol napisał(a):
Wydaje mi się, że jest to możliwe, ale pewnie stwarza szereg problemów z synchronizacją czasu między wyświetlaczem a RTC.

No pewnie że możliwe - po prostu w pętli głównej czytasz i to wszystko - co za problem ....

A to, że dzięki temu co jakiś czas zegarek że tak powiem nierówno tyknie w zakresie sekundy .... no trudno, ale też i nie każdy będzie ci się stał i gapił wciąż w zegarek ;) .... Z drugiej strony gorzej gdy ktoś spojrzy ten jeden raz a tu akurat przeskoczą np dwie sekundy jeśli zbyt rzadko będziesz odczytywał czas ;) .... No chyba że nie będziesz wyświetlał sekund tylko godziny i minuty - to kto ci to zauważy ? .... Troszkę sztuczny problem wymyślasz - że nie da rady bez INT

oczywiście korzystanie z INT ..... to podstawa i w docelowym projekcie bez dwóch zdań warto z tego korzystać

PostNapisane: 13 mar 2015, o 15:41 
Użytkownik

No faktycznie, jak wrzuciłem kod w pętlę główną i wyrzuciłem sprawdzanie flagi przerwania to zadziałało :D Kto by pomyślał? :D
W docelowym zegarku jednak taki sposób nie zadziała, bo procesor będzie miał co robić poza odczytem czasu.
W związku z budową całego układu nie wiem jakie rezystory podciągające linię SDA i SCL wybrać? Wystarczy mi tryb standardowy do 100kHz? I jaką wartość ma mieć rezystor podciągający linie INT?

Schemat z kary katalogowej
Obrazek

PostNapisane: 13 mar 2015, o 15:47 
Moderator

10k

PostNapisane: 14 mar 2015, o 19:59 
Użytkownik

Jeszcze jedno pytanie: wartości rezystorów podciągających linie SDA i SCL są bardzo ważne? Bo poszperałem trochę w necie i widzę stosunkowo dużą różnicę między działającymi układami, a tym co jest w karcie :) Producent podał wzór z którego wyszło mi że powinny mieć wartość 750 ohm lub 2,5k, a w układach w necie widziałem 4,7k do wszystkich linii (nawet INT). I to mnie trochę skołowało :)

PostNapisane: 14 mar 2015, o 20:17 
Moderator

Cytuj:
Jeszcze jedno pytanie: wartości rezystorów podciągających linie SDA i SCL są bardzo ważne?

Bardziej niż ważne

2x 4,7K

PostNapisane: 15 mar 2015, o 09:55 
Użytkownik

jeśli potrzebujesz przerwania które będzie Ci zgrywało czas możesz to zrobić za pomocą timera.
Ustawiasz przerwanie od timera w taki sposób aby się wywołało co około 0,5 albo 0,25 sekundy i wtedy nie ma możliwości ze czas nagle Ci przeskoczy o 2 sekundy, nie musisz sprawdzać cały czas itd.
Jedyny problem w przypadku półsekundowym jest taki że jeśli będziesz wystarczająco dużo patrzył zobaczysz nagłe "przyspieszenie" albo "wydłużenie" sekundy, masz szansę mniej więcej kilka razy na dobę coś takiego zaobserwować w przypadku gdy zastosujesz wariant z 0,25 sekundy nie ma szans żebyś coś takiego rzuciło Ci się w oczy że sekunda trwała 0,75 albo 1,25
problem bardziej wymyślony niż faktyczny ;)
chociaż ja w moim projekcie na tym scalaczku bardzo cieszę się z tego że można sobie korzystać z częstotliwości np. ok. 8kHz bo ułatwia niektóre zadania ;)

PostNapisane: 15 mar 2015, o 14:18 
Użytkownik

Prawie stworzyłem schemat mojej płytki. Nie wiem co zrobić z pinem RST, bo w karcie nie ma nic napisane, co z nim zrobić gdy nie jest używany. Podłączyć go do masy, czy może "wisieć"? Przy pinie 32kHz jest info, że może "wisieć". Powoduje to jakieś zakłócenia? Czy może ściągnąć je do masy?
Nie jestem też w 100% pewien, czy moja filtracja napięcia zasilania jest wystarczająca?

Obrazek

PostNapisane: 15 mar 2015, o 14:30 
Użytkownik

Zombol napisał(a):
Nie wiem co zrobić z pinem RST, bo w karcie nie ma nic napisane, co z nim zrobić gdy nie jest używany. Podłączyć go do masy, czy może "wisieć"? Przy pinie 32kHz jest info, że może "wisieć". Powoduje to jakieś zakłócenia? Czy może ściągnąć je do masy?
W nocie na schemacie blokowym jak i opisie tego układu, jest napisane że pin RST jest wewnętrznie podciągnięty przez rezystor ok 50kΩ do VCC. Zatem jeśli z niego nie korzystasz to zostawiasz go "w powietrzu".

PostNapisane: 16 mar 2015, o 14:27 
Użytkownik

Zombol napisał(a):
Przy pinie 32kHz jest info, że może "wisieć". Powoduje to jakieś zakłócenia? Czy może ściągnąć je do masy?

Tak na mój rozum jeśli coś jest wyjściem to jak najbardziej możesz to zostawić wiszące - co za różnica? po prostu będzie generował sygnał, a nikt nie będzie go czytał.
Jeśli to jest wejście jak np RST to wtedy nie powinno się tego zostawiać luzem ale tak jak w większości scalaczków są te wyjścia wewnętrznie podciągane do zasilania. Jeśli uziemisz ten pin to nie będzie absolutnie żadnych zakłóceń ze scalaka bo go uśpisz po prostu.

Wracając do pinu z 32kHz jeśli za to podciągniesz ten pin do masy mogą się zacząć dziać bardzo ciekawe rzeczy z układem. Prawdopodobnie są tam jakieś zabezpieczenia przeciwko takiemu podejściu, ale mimo wszystko nie radzę robić zwarć w układzie - to mu nie pomoże.

Strefa czasowa: UTC + 1