Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 mar 2026, o 13:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lut 2015, o 16:06 
Użytkownik

Witam,
koncze projekt termometra z zegarkiem i wszystko swietnie ale mam 1 problem. Testowalem ds18b20 na atmega16 i wszystko dobrze dzialalo, a po podłączeniu pod atmege8 mierzy temperaturę, ale raz na jakis czas wywali jakas randomowa wartosc. Program ten sam co na atmedze 16 wiec to nie bedzie kwestia programowa.
W obu przypadkach czest taktowania 8MHz z wewnetrznego osc. Przypuszczam ze dzieje się tak z powodu, że atmega 8 jest wolniejsza ?? Miał ktoś kiedyś podobny problem ?
Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lut 2015, o 16:10 
Użytkownik

Skoro w obu przypadkach masz taktowanie 8MHz to jak stwierdziles ze atmega8 jest wolniejsza?

Zainteresuj sie ustawieniem tinerow dla atmegi8 bo napewno ma inne niz atmega16.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 27 lut 2015, o 16:18 
Użytkownik

Witam

A czy kolego używasz bibliotek z książki ?

Pozdrawiam
Elektronik

PostNapisane: 27 lut 2015, o 16:25 
Użytkownik

Witam, znalazłem dużo lżejszą i prostszą biblioteke na mikrokontroler.pl
Biblioteki z ksiazki tez uzywalem ale nie w tym konretnym przypadku - zaraz to zrobie.
Timery sprawdzałem juz.

PostNapisane: 27 lut 2015, o 16:26 
Moderator

kubavit napisał(a):
Przypuszczam ze dzieje się tak z powodu, że atmega 8 jest wolniejsza ??

sorki panie kolego ale to mi przypomina takie stare pytanie, które dzieci sobie zadają

"co jest cięższe? ... kilogram żelaza! czy kilogram waty?"

często dzieci odpowiadają sobie - no przecież wiadomo że cięższy jest kilogram żelaza bo ono jest cięższe od waty!

A ty bierzesz procesor m16 taktujesz go 8MHz i bierzesz procesor m8 i też taktujesz go 8MHz .... i piszesz że m8 jest wolniejszy ??? ... nie sądzisz, że wybierasz tu odpowiedź jak z tym lżejszym kilogramem waty od kilograma żelaza ?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kubavit napisał(a):
Program ten sam co na atmedze 16 wiec to nie bedzie kwestia programowa.

zdecydowanie to może być kwestia programowa - wystarczy np że nie sprawdzasz sumy kontrolnej CRC! ... i wtedy będziesz miał śmieci. A że przypadkowo częściej one pojawiają ci się na m8 to już tylko kwestia losu ;)

kubavit napisał(a):
Miał ktoś kiedyś podobny problem ?

Zapewniam cię że mnóstwo początkujących ma właśnie takie problemy i ja też je kiedyś miałem - stąd wiem ;) że w 99,99% przypadków to właśnie kod programu panie kochany jest za to odpowiedzialny

PostNapisane: 27 lut 2015, o 16:29 
Użytkownik

Panie Mirku, człowiek chciał "krótszy" program do ds18b20 niż w bluebooku i pokarało.
Ma Pan racja że chodzi o CRC. Zaraz wrzuce biblioteke z książki.
Kolejny raz dzieki wielkie !

PostNapisane: 27 lut 2015, o 16:51 
Użytkownik

Dodam jeszcze, że często gdy obsługa DS'a jest w pętli głównej, a są włączone przerwania to już z urzędu fundujemy sobie raz na jakiś czas błędny odczyt. Dzieje się tak dlatego, że transmisja z DS przez i2c nie lubi jak jej się przeszkadza, a przerwania wprowadzają tu zakłócenia jeśli akurat trafią w momencie komunikacji. W C jeszcze nie miałem potrzeby korzystać z DS'a ale w bascomie zrobiłem kilka sterowników i potwierdziło się to w 100% co napisałem. Kiedy przeniosłem komunikację do przerwań i cyklicznie porozumiewałem się z termometrem nie pamiętam żadnego(!) błędnego wskazania i to bez używania CRC choć nie ukrywam, że bez CRC zawsze może się zdarzyć, że jakieś wredne siły zewnętrzne coś mogą na chwilę zamieszać, ale przed tym bronię się algorytmami czasowymi w sterownikach, które mnie jeszcze nie zawiodły :)

PostNapisane: 27 lut 2015, o 18:09 
Użytkownik

SylwekK napisał(a):
Dodam jeszcze, że często gdy obsługa DS'a jest w pętli głównej, a są włączone przerwania to już z urzędu fundujemy sobie raz na jakiś czas błędny odczyt. Dzieje się tak dlatego, że transmisja z DS przez i2c nie lubi jak jej się przeszkadza, a przerwania wprowadzają tu zakłócenia jeśli akurat trafią w momencie komunikacji. W C jeszcze nie miałem potrzeby korzystać z DS'a ale w bascomie zrobiłem kilka sterowników i potwierdziło się to w 100% co napisałem. Kiedy przeniosłem komunikację do przerwań i cyklicznie porozumiewałem się z termometrem nie pamiętam żadnego(!) błędnego wskazania i to bez używania CRC choć nie ukrywam, że bez CRC zawsze może się zdarzyć, że jakieś wredne siły zewnętrzne coś mogą na chwilę zamieszać, ale przed tym bronię się algorytmami czasowymi w sterownikach, które mnie jeszcze nie zawiodły :)

co to są te algorytmy czasowe? :)

PostNapisane: 27 lut 2015, o 18:12 
Użytkownik

Niewielkie opóźnienia użyte w newralgicznych miejscach oczywiście o konstrukcji nieblokującej. Można by to porównać do debounce dla przycisków :)

PostNapisane: 27 lut 2015, o 18:43 
Użytkownik

SylwekK z Twojej rady tez skorzystam i wrzuce pomiar do przerwania :)

Strefa czasowa: UTC + 1