Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 mar 2026, o 00:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 lut 2015, o 11:33 
Użytkownik

Witam serdecznie :)

Po dość długiej przerwie z uC postanowiłem wrócić gdyż mogę już przeznaczyć na to więcej czasu.
Postanowiłem przypomnieć sobie podstawy. Zaczołem od prostej diody LED:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Na płytce stykowej wszystko dobrze podpięte. Mam pytania i wątpliwości do tego kodu, który napisałem.

1. Ustawiłem czas zwłoki między włączeniem a wyłączeniem diody 100ms czyli 0,1 sekundy w rzeczywistośći dioda miga co 1s. Nie spotkałem się z czymś takim jeszcze dlatego tutaj o tym piszę.
2. Procedura obsługi klawisza chyba ma jakieś nie dociągnięcie, mianowicie w zasadzie to jest brak reakcji a dioda miga raz o wartość 100 ms a raz o 10 ms i tak w kółko. Gdzie popełniłem błąd??

Jestem pewny, że popełniłem jakieś trywialne błędy których nie potrafię się doszukać. Z góry dziękuję za wskazówki ale i przepraszam za takie błędy. Postanowiłem napisać gdyż męcze się z tym od jakiegoś czasu (od wczoraj). Swój zasób pomysłów co może być źle wykorzystałem.

Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lut 2015, o 11:39 
Użytkownik

Co do czasów i rozbieżności w tym zakresie to sprawdź jakie taktowanie ustawiasz w projekcie i porównaj je z rzeczywistym taktowaniem uC.

W kwestii obsługi przycisku to nie zastosowałeś żadnej obsługi drgań styków. Polecam lekturę: http://mirekk36.blogspot.com/2012/10/dr ... ak-to.html

PostNapisane: 25 lut 2015, o 11:46 
Moderator

Ghann napisał(a):
(!(PORTB & (1<PB0)))

A to jest "najciekawszy" stwór w tym programie - w jednej linii aż kilka błędów ....

Posiada kolega Bluebooka?

PostNapisane: 25 lut 2015, o 14:23 
Użytkownik

Z kodu wynika, że podłączyłeś przycisk do pinu PB0. No i ustawiłeś ten pin jako wyjście w stanie niskim a nie wejście podciągnięte do Vcc.

Jeśli już dobrze podłączysz przycisk to program będzie działał w następujący sposób:
- bez wciśniętego przycisku dioda będzie migać co 100ms
- z wciśniętym przyciskiem jedno mignięcie będzie co 100ms a drugie co 10ms, następne znowu co 100ms itd.

Jeśli program miał działać tak, że bez wciśniętego przycisku dioda miała migać co 100ms a z wciśniętym co 10ms to powinieneś zainteresować się instrukcją else.

Musi sobie kolega dużo podstaw poprzypominać :)

PostNapisane: 26 lut 2015, o 14:39 
Użytkownik

Zapomniałem dodać, że przed przerwą nie byłem zbyt dobrym programistą tylko zwykłym początkującym.
Przypomniałem sobie jak obsługiwać przyciski. Napisałem taki program:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Założenie proste, dwa przyciski każdy z nich zapala tą samą diodę. Moje pytanie do Was: Jak zrobić, żeby tym samym przyciskiem wyłączyć daną diodę?? Czyli klikam raz i dioda się zapala, klikam drugi raz i dioda gaśnie.

PostNapisane: 26 lut 2015, o 14:56 
Użytkownik

Możesz to zrobić na przykład za pomocą "flagi". Powołujesz przed pętlą główną, dodatkową zmienną która będzie pełnić rolę flagi, i wykorzystujesz ją w warunku z przyciskiem.
język c

Tak bym to zrobił ja, początkujący :)

PS.
Mam nadzieję że nigdzie się nie walnąłem, piszę na "sucho" :)

PostNapisane: 26 lut 2015, o 15:01 
Użytkownik

wystarczy po wciśnięciu przycisku zrobić zamiast sumy logicznej (zwanej też alternatywą) OR alternatywę wykluczającą czyli XOR znaczek tej operacji to ^

(a ja nie będę pisał Ci kodu bo to nie ma sensu ;) )

PostNapisane: 26 lut 2015, o 19:15 
Użytkownik

No tak suma modulo 2 działa bez zarzutu. Ale bardziej interesują mnie flagi, gdyż można to wykorzystać w dalszych projektach, a mam takie w planach. Mianowicie żeby móc jednym przyciskiem obsługiwać kilka funkcji.

No ale niestety nie działa ten kod z flagami. Diody się zapalają ale po drugim wciśnięciu już nic się nie dzieję. A co to jest ta flaga tak łopatologicznie ??

PostNapisane: 26 lut 2015, o 19:59 
Użytkownik

flaga to jest takie ustrojstwo które informuje o czymś ...
zwykle flaga ma 2 stany - włączony, wyłączony czy też aktywny, nieaktywny więc często jest to robione jako zmienna boolean (w języku C inicjalizowana przez skrót bool z biblioteki stdbool.h)
co można tam sobie zapisać? co tylko chcesz a z natury jest dualne czyli właśnie np poprzedni stan diody albo czy wielki zderzać hadronów zniszczył już ziemię (polecam stronę http://hasthelargehadroncolliderdestroy ... ldyet.com/).
Flagi przydają się np. przy robieniu programowego zbocza (narastającego/opadającego) czyli zapisujesz sobie poprzedni stan sygnału i jeśli jest on różny od obecnego stanu to znaczy ze wydarzyło się zbocze
język c

i dzięki tak skonstruowanemu warunkowi będziesz wykrywał moment wciśnięcia przycisku (oraz wszystkie ew. drgania zestyków) oraz moment puszczenia

to np jest wykorzystanie flagi (flagą jest poprzedni stan)
flaga to jest po prostu zapis jakiegoś wydarzenia itp.
Nie potrafię tego lepiej wytłumaczyć - z tym tematem jest tak że jak się nie wie co to jest to wydaje się to wiedzą tajemną a w momencie jak już pojmiesz zasady wykorzystywania tego to nie będziesz widział w tym nic niesamowitego - flagi to flagi i już ;P

PostNapisane: 26 lut 2015, o 22:14 
Użytkownik

Ghann napisał(a):
... No ale niestety nie działa ten kod z flagami. Diody się zapalają ale po drugim wciśnięciu już nic się nie dzieję. A co to jest ta flaga tak łopatologicznie ??

Właśnie wgrałem ten kod u siebie, i działa. Co prawda nie idealnie, ale jednak działa.

Drobne zmiany i działa tak jak sobie tego życzysz :) Nie będzie to jednak miało nic wspólnego z kodem nieblokującym :( , no ale do testowania może się przyda.

Rozwiązanie które podał kolega rekon będzie stokroć lepsze :)

język c

Strefa czasowa: UTC + 1