Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 kwi 2026, o 18:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 sty 2015, o 09:14 
Użytkownik

Witam jako że woltomierz już mam w pełni sprawny, chciałem teraz zrobić amperomierz podłączenie mam wg tego schematu:
Obrazek
Za rezystor R9 mam wstawiony jeszcze potencjometr by regulować wzmocnienie LM'a.
--------------------
Zastanawiam się jak mają wyglądać obliczenia mam BB i przeczytałem go kilka razy odnośnie pomiaru prądu ale jakoś nie mogę tego rozwikłać, mierząc napięcie na wyjściu LM przy podłączonej 1 diodzie zielonej przez rezystor 300 do GND i na diodę daje napięcie 4V dostaje na mierniku ~25mV a na ADC wartość 53, V_ref mam z procka 1.1V, natomiast prąd jaki płynie przez diodę wynosi 7.3mA (z miernika).
--
Licząc proporcją tak jak z filmów Pana Mirka (wiem że to dotyczyło napięcia), dziwne rzeczy mi wychodzą skręcając potencjometr na min od regulacji wzmocnienia wart. ADC mam 45 wg obliczeń max prąd jaki mogę tak zmierzyć to ok 1,7A (biorąc do proporcji ADC mierzone, max adc, prąd zmierzony), natomiast licząc napięcie max na pin czyli 1.1V to wychodzi ok 3.3A.

Więc już sam nie wiem, nie mam zasilacza aby dać większe natężenie, zasilam z USB bo zasilacz powyżej 1A mi coś szwankuje.
Doradzicie coś??

Robię wszystko na stykówce i poruszałem kablami i nagle wyskoczyło wart ADC 8 przy napięciu 4V i prąd 7.4mA już sam nie wiem co jest grane. Niby teraz wg tego mogę mierzyć prąd do ~9,5A. Już głupieje
Natomiast przy Największym wzmocnieniu LM'a i napięciu na diode 1,56V prąd wynosi 0,56mA wart ADC 0. Czyli niby wszystko by się zgadzało jak myślicie? Zastanawiam się nad zwiększeniem wzmocnienia LM do 20 obecnie max to ok 11.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 sty 2015, o 12:00 
Użytkownik

Witam
Może dorysuj tego LED'a bo nie bardzo kojarzę Twoje podłączenie i związane z tym pomiary.
Wziąłeś pod uwagę, że nap. wej. do LM'a jest wstępnie podzielone przez 2 ( R5/R6 )?
A to ADC = 53 to ADC jako ADC a nie wynik po przeliczeniu na np.mV?

Pozdr.

PostNapisane: 6 sty 2015, o 12:32 
Użytkownik

Tak wiem że ADC to ADC a mV to mV zastanawiam się tylko nad przeliczeniem tego na wartość amperów a diode mam tak podłączoną:
Obrazek

No miernik i ADC dobrze pokazują przy ADC 37 mam napięcie ok 0,04V na mierniku jest 0,05 więc prawie ok.

PostNapisane: 6 sty 2015, o 13:44 
Użytkownik

k_lukasik napisał(a):
Tak wiem że ADC to ADC a mV to mV

...nie chciałem urazić ;) .
Przyjmując, że nie masz wzmacniacza to przy Rez. pom. 0.1R i Vref 1V1 max ADC będzie dla I=11A.
Dodając dzielnik 2/1 będzie dla I=22A. Teraz wzmacniając sygnał wej. x11 max ADC będzie dla 2A.
Tyle teoria, w praktyce jeśli robisz to na płytce stykowej nie unikniesz "sygnałów obcych". Najmniejsza jednostka prądu jaką zmierzysz to 1.9^-3A. Wtedy spadek napięcia na Rez.pom wyniesie 1.9^-4V a do wzmocnienia takich sygnałów LM358 raczej się nie nadaje. Być może idąc "w górę" z mierzonym prądem wskazania będą bardziej poprawne, teraz przepuszczając prąd rzędu kilku mA, ze wzmacniaczem na kabelkach będzie ciężko.

Pozdr.

PostNapisane: 6 sty 2015, o 14:07 
Użytkownik

No właśnie na stykówce chce pierw zrobić by dobrze wszystko dobrać. Teraz niby już wgrałem program i niby mierzy mi dobrze ampery na mierniku mam 11mA, a na LCD pokazuje mi 0,01A więc ok. Kwestia jak będzie dla większych wartości. Zastanawiam się nad większym wzmocnieniem ale z tego co widzę im większe wzmocnienie tym mniejsze prądy mogę mierzyć. Więc wzmocnienie chyba będę musiał zmniejszyć ale znowu małych prądów nie zmierzę. Już sam nie wiem jak to dobrać.;/ Bo sama AT328 nie ma możliwości pomiaru różnicowego i stąd zastosowanie LM358, widziałem też inne mierniki zbudowane właśnie na tym wzmacniaczu i mierzą prądy do 10A bez problemów, kwestia jak to rozwiązać???

PostNapisane: 6 sty 2015, o 15:22 
Użytkownik

k_lukasik napisał(a):
... im większe wzmocnienie tym mniejsze prądy mogę mierzyć...

A no właśnie, bez przełączania zakresu pomiarowego zawsze mamy dylemat: dokładnie czy szeroko, bo zawsze nasz zakres/dokładność pomiarowa wynosi cośtam/1024. Może zainteresuj się kluczami analogowymi 4066. Mógłbyś je programowo włączać w obwodzie wzmocnienia LM'a co dawałoby programowe rozszerzanie zakresu, z tym że nie wiem jak się sprawują w układach pomiarowych - ja je stosowałem w systemach audio.

Pozdr.

PostNapisane: 6 sty 2015, o 15:28 
Użytkownik

No właśnie kombinuje z napięciem bo policzyłem że gdybym na wejściu do uC miał adc = 1 przy napięciu 0,01V wtedy mam i dokładność iwysoki pomiar bo do 10A puki co na razie mam przy 0,37V ADC=11.
Myślę je przepuścić przez dzielnik rezystorowy by było tak że dla 0,01A mam ADC=1 wtedy będę miał max pomiar do 10A.

PostNapisane: 6 sty 2015, o 15:45 
Użytkownik

k_lukasik napisał(a):
...pomiar do 10A

trochę się zamotałem :)
Wychodzi na to, że ustawiając wzmocnienie na x2 masz to co chciałeś. Nie rezygnuj z tego dzielnika, a dodatkowo równolegle z R5 daj Dz 5V6 zaporowo - gdyby coś poszło nie tak.

Pozdr.

PostNapisane: 6 sty 2015, o 15:58 
Użytkownik

Eh sam się zamotałem ;/
wg moich obliczeń tak jak miałem mogłem mierzyć prąd do max 0,2A bo dla 0,01A miałem wart ADC=28. to dla wart ADC=1023 miałbym 0,36A to strasznie mało ;/
----------

Eh szkoda, że w BB jest opisane krok po kroku dla procków z wejściem NEG ;/
Przy tej jednej diodzie i napięciu 5V dostaje na wyjściu wzmacniacza ADC=15, a napięcie miernika = 0,008V, I=~0,01A. I teraz pytanie jak tu zmniejszyć wartość ADC??? Już nie wiem jak sobie z tym poradzić ktoś ma jakiś pomysł??

PostNapisane: 11 sty 2015, o 09:53 
Użytkownik

Mam takie w sumie dziwne pytanie. Robię ten układ na stykówce i nie wiem czy mam coś zwalone czy nie bo: Jak sprawdzam czy nie ma zwarcia w taki sposób:
- GND->GND_miernika: VCC->VCC_miernika - zwarcia brak
- GND->VCC_miernika: VCC->GND_miernika -> jest zwarcie.
Podłączenie jest ok ale jak mierzez wartość napięcia na GND->GND to mam -0.01V albo więcej niż 0.23V.
Ktoś może mi coś poradzić?

PostNapisane: 11 sty 2015, o 11:48 
Użytkownik

Witam
k_lukasik napisał(a):
- GND->GND_miernika: VCC->VCC_miernika - zwarcia brak

Jeśli nie w EAGLE'u to przynajmniej w PAINT'cie narysuj te Twoje pomiary, bo Ty tak sobie piszesz ale to na prawdę nie jest takie proste dla czytającego.
N.p.: co znaczy GND->GND brak zwarcia? Przecież GND mierząc w każdym punkcie musi być ze sobą zwarte - to jest jedna gruba ścieżka! Zwarcie GND->Vcc - tego w ogóle nie rozumiem.
Może to z racji mojego wieku, ale mnie uczono że aby przedstawić problem to należy tak tłumaczyć jakbyśmy chcieli od kogoś tak usłyszeć.
A w tym punkcie który Ci oznaczyłem na priw. masz 0V, czy dalej jakieś napięcia?

Pozdr.

PostNapisane: 11 sty 2015, o 12:06 
Użytkownik

Mam tak podłączone i tam gdzie zaznaczone na żółto powinienem mieć 0 czyli GND, a mam większą wartość obecnie przepinam wszystko na nowo bo może coś nie styka.
Obrazek

PostNapisane: 11 sty 2015, o 23:19 
Użytkownik

Witam
k_lukasik napisał(a):
i tam gdzie zaznaczone na żółto powinienem mieć 0 czyli GND, a mam większą wartość

...wiem bo sam Ci to pokazywałem :) , pytałem czy już się z tym uporałeś.
No i wyjaśnij te "zwarte" i "nie zwarte".

Pozdr.

PostNapisane: 12 sty 2015, o 06:03 
Użytkownik

No właśnie robię tak jak pisałem wcześniej:
COM(od miernika) podłączam pod VCC, a VmA(miernika) pod GND i wtedy mi miernik piszczy na zwarcie jak mam wszystko powpinane. Jak robię na odwrót to zwarcia nie ma. Dzieje się tak tylko jak mam procka podłączonego pod VCC i GND. Sprawdzałem na innych dzieje się to samo.

PostNapisane: 12 sty 2015, o 07:28 
Użytkownik

Witam
...zaczynam się irytować :shock: . Zostaw te nieszczęsne pomiary buzerkiem i doprowadź do prawidłowego prowadzenia GND - we wszystkich punktach GND ma być ZERO ( no oczywiscie względem GND zasilacza czy innego pewnego punktu ), nie słuchaj czy piszczy tylko POMIAR rezystancji MUSI pokazywać zero.

Pozdr.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 12 sty 2015, o 17:40 
Użytkownik

No właśnie tymczasowo nie mam pewnego punktu by to sprawdzić jak przeszukam swój bajzel i sprawdzę to dam znać. Tak mnie się zdaje że uwalony był LM bo teraz sprawdzam ten układ na KA324A (poczwórny wzmacniacz) i wszystko o wiele lepiej się zachowuje co prawda bez niczego woltomierz na wyjściu pokazuje ~54mV, ale to jeszcze dojdę czemu w każdym bądź razie jak wpinam diodę z rezystorem to od razu mam skok do ~155mV. Ale puki co zauważyłem, że mój 2 kanałowy woltomierz dalej szwankuje więc na razie się nim zajmę w czasie ogarniania tego podłączenia ze wzmacniaczem.

PostNapisane: 1 mar 2015, o 20:09 
Użytkownik

Jako że nie chce zakładać kolejnego tematu to tutaj piszę. Mam pytanie odnośnie rezystorów 0R1 czyli 0.1 Ohm mam takich kilka i wszystkie wg miernika mają ~1.7Ohm czy to możliwe że mają aż taki rozrzut wzg. wartości podanej na nim. Są to rezystory 5W ceramiczne i niby mają tolerancję 5% ale aż o tyle by się różniły to chyba coś jest nie halo. Czy to po prostu tania chińska podróbka, której wartość ma się ni jak do rzeczywistości.;/

PostNapisane: 1 mar 2015, o 21:29 
Użytkownik

no właśnie zwykłem takim za 30zł ale sęk w tym że robię ten miernik i coś mi się zawsze nie zgadzało ale sprawdziłem obliczeniami i teraz mi się wszystko zgadza i wychodzi na to że rzeczywiście te rezystory raczej nie mają 0,1Ohm, a ~1.7 Ohm. Ale jeszcze dla pewności jutro sprawdzę w robocie na lepszej jakości mierniku.

Strefa czasowa: UTC + 1