Witam jako że woltomierz już mam w pełni sprawny, chciałem teraz zrobić amperomierz podłączenie mam wg tego schematu:

Za rezystor R9 mam wstawiony jeszcze potencjometr by regulować wzmocnienie LM'a.
--------------------
Zastanawiam się jak mają wyglądać obliczenia mam BB i przeczytałem go kilka razy odnośnie pomiaru prądu ale jakoś nie mogę tego rozwikłać, mierząc napięcie na wyjściu LM przy podłączonej 1 diodzie zielonej przez rezystor 300 do GND i na diodę daje napięcie 4V dostaje na mierniku ~25mV a na ADC wartość 53, V_ref mam z procka 1.1V, natomiast prąd jaki płynie przez diodę wynosi 7.3mA (z miernika).
--
Licząc proporcją tak jak z filmów Pana Mirka (wiem że to dotyczyło napięcia), dziwne rzeczy mi wychodzą skręcając potencjometr na min od regulacji wzmocnienia wart. ADC mam 45 wg obliczeń max prąd jaki mogę tak zmierzyć to ok 1,7A (biorąc do proporcji ADC mierzone, max adc, prąd zmierzony), natomiast licząc napięcie max na pin czyli 1.1V to wychodzi ok 3.3A.
Więc już sam nie wiem, nie mam zasilacza aby dać większe natężenie, zasilam z USB bo zasilacz powyżej 1A mi coś szwankuje.
Doradzicie coś??
Robię wszystko na stykówce i poruszałem kablami i nagle wyskoczyło wart ADC 8 przy napięciu 4V i prąd 7.4mA już sam nie wiem co jest grane. Niby teraz wg tego mogę mierzyć prąd do ~9,5A. Już głupieje
Natomiast przy Największym wzmocnieniu LM'a i napięciu na diode 1,56V prąd wynosi 0,56mA wart ADC 0. Czyli niby wszystko by się zgadzało jak myślicie? Zastanawiam się nad zwiększeniem wzmocnienia LM do 20 obecnie max to ok 11.