tec-dive napisał(a):
Nie wiem jeszcze jak zautomatyzować zapis przed wyłączeniem urządzenia
jak to nie wiesz ? .... jeśli piszesz ...
tec-dive napisał(a):
Albo po prostu: wyłączam urządzenie,
no to jak wyłączasz to przed wyłączaniem automatycznie zapisujesz - w czym problem ?

Toż w takim wypadku nawet nie potrzebujesz myśleć o zaniku zasilania .... bo wystarczy zrobić przycisk, który obsłuży procek, i pierwsze co wykona to zapisze wszystkie potrzebne dane do eeprom (za jednym razem) a drugie co zrobi to wyłączy sam sobie zasilanie

wykorzystując np pin ON/OFF sterujący przetwornicą - bo i tak takiej pewnie będziesz musiał użyć projektując zasilanie bateryjne dla urządzenia (zrozumiałem że na co dzień będzie ono bateryjnie zasilane) ...
a w pozostałych wariantach tej okrutnej utraty zasilania ... znowu przytoczę słuszny pomysł znowu kolegi który pisał wyżej

mokrowski napisał(a):
Stopień autonomii urządzenia dopasuj do jego krytyczności. Mikrokontroler może monitorować własne napięcie, natężenie prądu, stan baterii lub inne czynniki środowiskowe. W najbardziej skrajnym wypadku może to być kondensator o dużej pojemności (uwaga pobór prądu w trakcie zapisu do EEPROM jest zwiększony) jeśli danych jest niewiele lub bateria pracująca miesiącami jeśli urządzenie jest trudno dostępne.
Myślę - i podpowiem ci jeszcze raz - zacznij "od przodu" .... czyli najpierw sam sobie weź kartkę, ołówek i dobrze zaplanuj działanie projektu ... bo z tego wprost wynikną ci przede wszystkim kwestie zasilania i to OD NICH zacznij ....
a nie od pomysłu zapisu do eeprom - na zasadzie "jak często?" - bo sam widzisz - że idąc "od tyłu" droga zaczyna się wydłużać a czas .... a czas ucieka
------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]tec-dive napisał(a):
żeby kolejne pytania nie były już tak banalne
Pytać ZAWSZE warto ... ważne właśnie aby wyciągać z tego wnioski i próbować różnych rozwiązań z takich podpowiedzi a na końcu pewnie uda ci się nawet wypracować własną drogę i to będzie dla ciebie najcenniejsze

www.youtube.com/mirekk36 ]