Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 wrz 2025, o 17:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 mar 2015, o 20:12 
Nowy

To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich serdecznie i cieszę się, że mogę wejść w wasze szeregi :D

Proszę o sprawdzenie poprawności tej funkcji, ma ona za zadanie zliczać do zmiennej 'czasReakcji' czas w milisekundach od momentu uzyskania przez 'zdarzenie' wartości różnej od 0 do momentu uzyskania przez 'przycisk_wcisniety' wartości różnej od 0. 'przycisk_wcisniety' jest wywoływane przez ustalenie się stanu wysokiego na pewnym pinie.

Problem leży w tym, że jestem w stanie uzyskać średni czas reakcji rzędu 180ms więc chyba z tym pomiarem jest coś nie tak. Jeszcze dodam, że uC jest taktowany oscylatorem wewnętrznym 1MHz.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 mar 2015, o 17:10 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

WItam
Jeszcze jakbyś napisał jaki mikrokontroler?
Pozdrawiam

PostNapisane: 7 mar 2015, o 18:51 
Nowy

ATmega16A. Powodem może być niedokładność wewnętrznego oscylatora? W nocie znalazłem taką informację:
Cytuj:
During Reset, hardware loads the calibration byte into the OSCCAL Register and thereby automatically calibrates the RC Oscillator. At 5V, 25°C and 1.0, 2.0, 4.0 or 8.0MHz Oscillator frequency selected, this calibration gives a frequency within ± 3% of the nominal frequency.

W pokoju mam około 21°C a napięcie też nie było tak stabilne, bo zasilam z prostej przetwornicy.

PostNapisane: 9 mar 2015, o 16:55 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam
Ja przyjmuję jedną zasadę: jeżeli zależy mi na otrzymywaniu jakichkolwiek przebiegów czasowych , które służą do w miarę precyzyjnych operacji zawsze używam kwarcu z kondensatorami , wiem iż czasami np. Attiny zabieramy 2 nogi ale cóż , albo precyzja albo zabawa. Nie wiem czy to w jakiś sposób CI pomoże ale spróbuj na kwarcu.
Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1