Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lip 2025, o 20:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 sty 2015, o 17:20 
Użytkownik

Witam,

Mam zaprojektowany pilot opart na RFM12B i Atmega8A jak dotychczas był zasilany z zasilacza teraz chciałbym przejść do zasilania bateryjnego czy może ktoś zna jakieś strony opisujący tryby uśpienia jak się za to zabrać. Chciałbym uzyskać efekt taki, że jak pilot nie jest używany to procesor i RFM12B ma wejść w tryb uśpienia a jak wcisnę przycisk to ma się wzbudzić i wykonać polecenie. Czy jest to możliwe?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 sty 2015, o 22:12 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Wszystko jest w specyfikacji procesora i na stronie avr-libc
Podrzucam kod:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ] [ Zaznacz wszystko ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Generalnie ATMEGA8A jest dosyć uboga pod względem wybudzania z trybu power down. Tylko przerwanie zewnętrzne (INT0 lub INT1) i tylko niskim poziomem jest w stanie obudzić procesor (jest jeszcze przerwanie od modułu TWI, ale tu się nie nada).

Pokaż swój schemat jak już masz, a jak nie masz to zwróć uwagę na dołączenie klawiatury tak, aby wykorzystać INT0 i/lub INT1 oraz rozłączać zasilanie modułu. Dużo zależy od tego ile masz klawiszy. Korzystanie z innych trybów oszczędzania energii jest oczywiście możliwe, ale power down jest najoszczędniejszy. Pobór prądu dla Atmegi8A wynosi 0,5 uA (nowsza Atmega88PA 0,1 uA)

PostNapisane: 21 lut 2015, o 19:03 
Użytkownik

Witam

Powracam do tematu zmieniłem na Atmega88 i zastosowałem kod Krausera ale nadal mam problem widać że mikrokontroler wchodzi w stan Power Down ale nie mogę go wybudzić switch mam podłączony do INT1 po jego wciśnięciu cały czas się zachowuje jak by był w trybie Power Down poniżej kod:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Gdzie robię błąd?

PostNapisane: 22 lut 2015, o 22:48 

Podciągnij wejście z funkcją INT1 do plusa.

PostNapisane: 23 lut 2015, o 19:27 
Użytkownik

Hej,
dzięki Krauser za podpowiedź :), wcześniej trochę nie ten kod wysłałem gdyż jeszcze z ustawieniami na Atmega8a (nie to skopiowałem co trzeba) poniżej wklejam kod na którym aktualnie próbuję zrozumieć jak prawidłowo ustawić tryb Power Down:
język c

Nie wiem czy dobrym tropem idę ale próbuje sprawdzić na początku to tak że po uruchomieniu układu dioda normalnie miga 1000 ms, gdy wcisnę micro switch KEY_PIN_CLOSE to mikrokontroler powinien wchodzić w tryb Power Down (dioda przestaje migać), natomiast po podłączeniu PD3 (INT1) do masy przewodem na stykówce powinien się wybudzić i dioda ponownie powinna migać. I tak to działa mi jak załączę układ do zasilania i za pierwszym razem wcisnę KEY_PIN_CLOSE. Niestety ponowne wciśnięcie micro switch-a KEY_PIN_CLOSE nie daje żadnej reakcji i dioda nadal miga zamiast wejście układu w tryb Power Down. Nadal się uczę i szukam rozwiązania, czy może widzi ktoś gdzie robię błąd?

PostNapisane: 23 lut 2015, o 20:50 

Dariusz Brzózka napisał(a):
Niestety ponowne wciśnięcie micro switch-a KEY_PIN_CLOSE nie daje żadnej reakcji i dioda nadal miga zamiast wejście układu w tryb Power Down.

Zgodnie z programem musisz poczekać około 500 sekund, aby zmienna key_lock2 zwiększyła się do 255 i przekręciła na 0. Dopiero wtedy warunek !key_lock2 będzie spełniony.
Możesz zastąpić _delay_ms sprawdzaniem licznika timera programowego albo zamiast key_lock2++ zerować tą zmienną.

Strefa czasowa: UTC + 1