Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lut 2025, o 23:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lut 2015, o 19:44 
Użytkownik

Witam

Piszę z takim zapytaniem, a raczej prośbą.
Napisałem sobie dzisiaj program do sterownika oświetlenia w pokoju (dokładny opis urządzenia znajduje się w załączniku w pliku .pdf). Układ ten działa bardzo dobrze, aczkolwiek czasem pojawiają się błędy w układzie scalonym zajmującym się zliczaniem liczby osób. Postanowiłem zatem zastąpić ten układ mikrokontrolerem ( a konkretniej ATMegą 8) . Korzystając z faktu, iż mikrokontroler daje o wiele więcej możliwości, niż układ analogowy pokusiłem się o kilka dodatków. Jednym z nich jest siedmiosegmentowy wyświetlacz, pokazujący ile osób aktualnie znajduje się w pomieszczeniu. I właśnie z tym wyświetlaczem mam mały problem. A konkretniej:
W całym programie funkcjonuje zmienna "int osoby", która przechowuje w sobie liczbę osób będących w środku pomieszczenia (kod programu wraz z wszystkimi plikami również znajduje się w załączniku). Zmienna ta może być modyfikowana albo przez odczyty z czujników (które aktualnie zastąpione są dwoma switchami), albo przez dodatkowe dwa guziki, które mogą zwiększyć ją, lub zmniejszyć o jeden (ewentualnie przez guzik reset, który ją zeruje). Zmienna ta musi być wywołana, w pliku nagłówkowym "obslugaLCD.c" w funkcji "d_led" w celu wyświetlenia odpowiedniej cyfry na wyświetlaczu. Problem w tym, że cała ta krótka funkcja nie działa, zaś ja nie jestem w stanie dowiedzieć się - dlaczego. W załączonym pliku "test_02" napisany jest program zajmujący się obsługą tylko wyświetlacza (trzeba w momencie programowania wpisać odpowiednią wartość do zmiennej "osoby", aby ta się wyświetliła). Program ten w niczym nie różni się od tego głównego, a pomimo to działa.

Intencją całego tego tematu jest zapytanie, czy ktoś z forumowiczów miałby chwilkę czasu i mógłby zajrzeć do tych programów w calu znalezienia błędu i pomożenia mi go rozwiązać. Będę za to niesamowicie wdzięczny (jeśli coś w programie nie jest zrozumiałe, to mogę wszystko dodatkowo wyjaśnić)

Będę niesamowicie wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 20:15 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Za wyjątkiem funkcji main funkcje same się nie uruchamiają. Musisz wywołać funkcję d_led z funkcji main. Umieść za linią gdzie zmienia się liczba osób linijkę:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 9 lut 2015, o 23:45 
Użytkownik

Dzięki wielkie za pomoc, jeden problem rozwiązany..

Po dodaniu tej jednej linijki kodu i wgraniu tego programu do mikrokontrolera na wyświetlaczu pokazuje się zero(zatem jest jakis sukces). Po kliknięciu przycisku zapala się czerwona dioda LED(znak, że zmienna "osoby" w głównym pliku main.c zmieniła swoją wartość i nie jest już równa zeru), zaś mimo to na wyświetlaczy w dalszym ciągu pokazuje się zero. Co by było zabawniej - dopiero teraz zauważyłem, że zmienna ta w żadnym miejscu programu nie została zainicjowana żadną wartością - dobrze, że z "automatu" otrzymała zero. Mimo to dopisałem w pliku obslugaLCD.c w linijce "volatile uint8_t osoby=0;" końcówkę =0.

Mimo to, zmienna ta zachowuje się tak, jakby nie była opatrzona przydomkiem "volatile" - tak jakby dostała zero, które jest później wyświetlane na wyświetlaczu, zaś ona sama trafiła do rejestru kontrolera, na którym wykonywane są instrukcje z pętli "while". Teraz również nie mam pomysłu, co z tym zrobić, aby to wszystko zaczęło działać. Jeśli ktoś (znowu) miałby pomysł, co z tym zrobić, to byłbym za to bardzo wdzięczny

Pozdrawiam

PostNapisane: 10 lut 2015, o 08:58 
Użytkownik

Działa!!!

Przysiadłem dzisiaj rano znowu do tego programu i zaczęło wszystko działać normalnie. A konkretniej:
Pozbyłem się całkowicie pliku "obslugaLCD.c" - tablice definiującą znaki wstawiłem do pliku głównego main.c przed główną funkcją. Pozbyłem się funkcji d_led() - linijki ustawienia wszystkich pinów portu D jako wyjścia, oraz wyzerowanie wszystkich katod umieściłem na początku funkcji main w miejscu, gdzie ustawiane są też piny klawiszy i diody, zaś samą linijkę dotyczącą wyświetlania poszczególnych cyfr na wyświetlaczu umieściłem na końcu pętli while.

Cały układ działa, nie mam żadnych zastrzeżeń do niego.

Strefa czasowa: UTC + 1