Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 kwi 2026, o 09:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 wrz 2015, o 10:48 
Użytkownik

Witam serdecznie,

Mam w głowie budowę stacji pogodowej, która będzie nie tylko zbierała dane i magazynowała je ale również będzie potrafiła sterować kurtyną powietrzną (jest kurtyna materiałowa, która służy w podobnym celu co przepustnica w samochodach - ogranicza przepływ powietrza). Własnie tak jak do stacji pogodowej, która zbiera pomiary to problemu nie ma (będzie zbierać informacje o opadach, ich intensywności ponadto temperatura, siła oraz kierunek wiatru- w przyszłości może natężenia oświetlenia słonecznego) i do tego potrzebuję zbudować swoisty "analizator" tych parametrów. Tutaj pojawia się moje pytanie, a w zasadzie pytania o realizacje tych założeń.

- Będę sterował motoreduktorem otwierającym oraz zamykającym roletą/kurtyną. Nie będzie to sterowanie Zamknięty/Otwarty. Sterowanie odbędzie się na podstawie charakterystyk siły wiatru, kierunku wiatru/ temperatury/ opadu/ intensywności opadu w zależności od czasu a aktuator (motoreduktor) bedzie ustawiany na pozycji od 0-100 % wysokości. Chciałbym operować na parametrze charakterystyki liniowej, którym jest współczynnik kierunku i jego wielkości. Czyli linearyzować punkty pomiarowe otrzymując wzór funkcji liniowej potem wyciagać z niego współczynnik kierunkowy i na podstawie jego wielkości sterować aktuatorem.
Chcę się podpytać czy moja myśl jest prawidłowa. Jeżeli jest jednak niedorzeczna to proszę o informacje jak to realizujecie Wy bardziej doświadczeni programiści. Starcie z linearyzacją właśnie rozpoczynam więc proszę o wskazówki jak stworzyć sterowanie mając na względzie tak wiele parametrów.

Pozdrawiam,
Adrian.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 wrz 2015, o 13:00 
Użytkownik

Jeszcze żeby wiedzieć co ta kurtyna ma przesłaniać tobym się bardziej wczuł w twój zamysł.
Myślę, że trzeba ustalić parametry graniczne dla których kurtyna ma być zamknięta bądź otwarta, a potem napisać sobie wzór na razie bez zawracania sobie głowy liniowością tylko tym co wpływa na % otwarcia kurtyny. Albo graficznie na kartce, żeby się na czymś wzorować. No a potem to już to co programiści lubią najbardziej, czyli ból głowy od kombinowania :)

PostNapisane: 16 wrz 2015, o 14:58 
Użytkownik

Sam robie teraz (stacje juz mam, soft sie caly czas rozwija), wiec moge cos pomoc.
Czujniki bmp085, DTH22, graficzny lcd (ale tego nie potrzebujesz), pamiec 24c256...
Tylko ze ja wyswietlam wyniki, nie steruje niczym, ale to chyba nie problem..

PostNapisane: 16 wrz 2015, o 19:43 
Użytkownik

Dziękuję za odpowiedzi. Kurtyna to jest to materiałowy element rozłożony wzdłuż budynku (odciążona dla naciągu). Budynek ma około 100 metrów długości tak samo jak kurtyna. Rola jest prosta - chroni przed "przeciągami" od wiatru, wpadaniem opadów do budynku i zimnem pośrednio. Kurtyna ma chronić przed extremami pogodowymi. Jeżeli chodzi o gromadzenie danych to nie stanowi to problemu - mogę to nawet do bazy SQL wrzucać lub analizować na bieżąco.
Problem mam raczej z połączeniem kilku, pozornie ze sobą nie związanych, charakterystyk. Sterowanie ma być płynne czyli w zakresie od 0-100% wysokości szczeliny powietrznej (de facto wysokości kurtyny). Wymusza to sterowanie za pomocą charakterystyk - tak sobie to wyobrażam. Jednak widzę, że stan mojej wiedzy programistycznej wymusza na mnie sterowanie progami - jak sugerujecie. Chociaż musnąłbym trochę tematu płynnego sterowania peryferiami - może macie jakieś projekty (swoje lub obce), które można podejrzeć właśnie szukając wiedzy z tej kategorii ?

Strefa czasowa: UTC + 1