Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 sty 2026, o 00:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lut 2015, o 18:45 
Użytkownik

Witam

pracuje nad pewnym projektem służącym do włączania i wyłączania światła w zależności od czasu przytrzymania przycisku. Jedno klikniecie zwiększa ilość zapalonych lamp natomaist aby zgasić światło należy przytrzymać klawisz dłużej. Dzięki funkcji SuperDebounce wszystko działa super, z tym że z tego co przeanalizowałem funkcję ona reaguje na naciśnięcie przycisku co powoduje u mnie przy próbie zgaszenia wszystkich świateł chwilowe zapalenie większej ich ilości.

Podejrzewam ze należało by przebudować warunki odpowiedzialne za włączenie funkcji:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lut 2015, o 18:49 
Użytkownik

Używam SuperDebounce do obsługi menu i zmiany parametrów - zarówno krótkie jak i długie przyciśnięcie. Sterownik działa od miesiąca, kliknięć jest około 200 (długich i krótkich) na 3 klawiszach i nigdy nie spotkałem się z podobnym problemem.

PostNapisane: 23 lut 2015, o 18:52 
Użytkownik

hmm.. ale chyba kolega nei zrozumiał chodzi mi o rekacje funkcji na switcha nie chodzi mi aby superDebounce reagował na naciśnięcie ale na zwolnienie switcha. Funkcja która jest ustawiana w strukturze miała by być wykonana w momencie zwolnienia przycisku.

PostNapisane: 23 lut 2015, o 19:10 
Użytkownik

Wilu88 napisał(a):

co powoduje u mnie przy próbie zgaszenia wszystkich świateł chwilowe zapalenie większej ich ilości.

Właśnie pisałem, ze nie mam takiego problemu i nie widzę sensu zmiany funkcji. Choć nie powiem, bo przymierzam się do czegoś takiego: krótkie naciśnięcie powoduje otwarcie lub zamknięcie rolety okiennej, a przytrzymanie powoduje ruch rolety do momentu puszczenia klawisza. Tak więc coś w tym jest. Miałem w planach zmniejszyć do minimum repeat time.

PostNapisane: 23 lut 2015, o 19:13 
Użytkownik

Czyli u kolegi do momentu wykrycia ze naciskamy dłużej nie wywołuje się pierwsza funkcja opowiadająca za krótkie kliknięcie? Bo u mnie jak naciskam dłużej powiedzmy te 3 sekundy to odrazu wywoływana jest pierwsza funkcja no i po 3 sekundach druga. A zależy mi na tym że do momentu w którym nie puszcze klawisza ta pierwsza funkcja się nei wywoływała.

PostNapisane: 23 lut 2015, o 19:25 
Użytkownik

Nigdy nie używałem Mirka biblioteki do klikadełek, ale nie sądzę żeby zrobił tam jakiegoś byka, bo wielu z niej korzysta i nie narzeka. Jako alternatywy możesz użyć mojej funkcji, którą publikowałem kiedyś tu na forum, albo napisać coś na jej wzór...
topic4763.html

PostNapisane: 23 lut 2015, o 19:26 
Użytkownik

Ale ja nei mówię że to błąd, na mój rozum to właśnie tak powinno działać :P Tylko ja akurat do tego projektu potrzebuje trochę innego działania i stąd moje pytanie o przerobienie.

PostNapisane: 23 lut 2015, o 20:06 
Użytkownik

U mnie wywołuje się albo "krótka" funkcja, albo "długa".

PostNapisane: 23 lut 2015, o 21:06 
Użytkownik

Panowie Wy piszecie o funkcji SuperDebounce z BB, w której reakcja na krótkie wciśnięcie następuje po zwolnieniu przycisku. A kol. Wilu88 pisze o funkcji z Mirkowego bloga, w której reakcja na krótkie wciśniecie następuje po wciśnięciu przycisku.

Wypróbuj lekko przerobioną funkcję z tego wątku topic4541.html#p56592
Autor wątku też miał ten sam problem.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 23 lut 2015, o 21:08 
Użytkownik

Wilu88 napisał(a):
Tylko ja akurat do tego projektu potrzebuje trochę innego działania

Oglądałeś te moje wypocinki - w zasadzie masz tam podzielone na króciutkie trzy funkcje (po prostu wybierasz opcję w zależności od potrzeb), które czynią cuda z klawiszami. Po niewielkiej modyfikacji jednym klawiszem możesz i 50 funkcji wykonać o ile zapamiętasz ich czasy przytrzymania. Może być rozpoznawanie krótki/długi, repeat... zresztą sam zobacz. Może wykorzystasz.

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Aha, i niech Cię nie zmyli niewielki rozmiar mojej funkcji. Ten banalny algorytm opracowałem jeszcze w bascomie i przeniosłem do C posiłkując się wskaźnikami wg nauk Mirka, bo chciałem zrobić równie elastyczną jak SuperDebounce :)

PostNapisane: 23 lut 2015, o 22:37 
Użytkownik

Przeróbka kolegi Jacka zadziałała w 100% :) W sumie to ze mnie sierota że nei popatrzyłem na płytkę z BB bo byłem pewien ze tam jest ten sam kod co na blogu :)

Strefa czasowa: UTC + 1