Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 kwi 2026, o 18:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 sty 2014, o 22:13 
Użytkownik

Witam!
Mam problem z moim układem Atmega <--> serwo SG90. Otóż przy przyłożeniu obciążenia do serwa zakłóca ono pracę całego układu. zasilanie filtrowane jak tylko się da, kondensatory wszędzie;) Z zasilania bateryjnego jest jeszcze gorzej. Mój układ odbiera dane z innej atmegi poprzez uart i steruje serwem, kiedy serwo dostanie obciążenie zaczyna wariować a odczyty z uarta są z kosmosu.. Wszystko wygląda jak gdyby atmega się restartowała. Bez obciążenia i przy spokojnym poruszaniu serwem nie ma problemu. Coś może być przyczyną? Myślę, że coś z zasilaniem ale co?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sty 2014, o 22:26 
Użytkownik

Przy wykorzystaniu serwomechanizmów najlepiej procesor zasilać z osobnego stabilizatora/przetwornicy a resztę układu czyli serwa z osobnego stabilizatora.

PostNapisane: 12 sty 2014, o 22:33 
Użytkownik

No właśnie tak zrobiłem, serwo zasilam z zasilacza od PC a cały układ z zasilacza normalnego i 7805. Planuje z tego zrobić zdalne sterowanie do małego samolotu rc i jak tam będę go zasilał osobno? czy może pakiet zasilający modelarski da radę z zasileniem wszystkiego bez problemu?

PostNapisane: 12 sty 2014, o 22:38 
Użytkownik

Prawdopodobnie siada Ci napiecie. Podlacz wydajniejsze zrodlo.

PostNapisane: 13 sty 2014, o 21:29 
Użytkownik

Nie znam parametrów tego mechanizmu, ale pamiętaj że serwo potrafi pobrać nawet pare amperów prądu.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 14 sty 2014, o 14:37 
Użytkownik

Załącz jakieś schematy tych swoich układów, może wtedy ktoś będzie w stanie coś stwierdzić. Może popełniłeś gdzieś jakiś błąd i nie zdajesz sobie z tego sprawy.

Zasilacze komputerowe potrafią podać sporo prądu więc mi się wydaje, że problem leży w innym miejscu.

PostNapisane: 16 sty 2014, o 17:25 
Użytkownik

Przepraszam, że dopiero teraz. Serwo to SG90 i pobiera 500mA jedno. Tak przy jednym problemy nie są aż tak duże, ale od dwóch już zaczynają się problemy.. Zasilacz jakim zasilam układ może podać 20A. Schemat nie do końca dokończony, próbowałem z różnymi kondensatorami, dodałem kilka diód przeciwnie do zasilania, próbowałem też dawać inne kondensatory. Myślę, że problem może być jeszcze odbiornik radiowy, który może być bardzo podatny na takie zakłócenia. Jest możliwość jakoś odseparowania zasilania tych układów? Na schemacie Serwa podłączone pod piny KANAL1 - KANAL4. Masa połączona, VCC to zasilanie procka a VCCH to zasilanie serw.

Ja podłączam wszystko pod Atmege 162, niestety nie moglem znaleć do niej bibliotek a ta na schemacie ma takie same wyprowadzenia.

Data to sygnał z UARTA.

Obrazek

PostNapisane: 17 sty 2014, o 19:15 
Nowy

Schemat jest niekompletny, brak tranzystorow kluczujacych, badz scalaka do sterowania silnikiem. Wysylam bardzo uproszczony i na zrobiony na szybko schemat pracy kazdego silnika (zaraz ktos powie ze nie kazdego) juz prostuje. Silniki dzialaja na zasadzie przeplywu pradu przez odpowiednie uzwojenia tworząc pole elektromagnetyczne, które oddziałowując z innymi elementami obraca wirnik. Teraz w zaleznosci od silnika te uzwojenia nalezy zasilac w odpowiedniej sekwencji. Odnoszac sie do schematu musisz odpowiednio kluczowac tranzystory by wysterowac silnik. Diody na Twoim schemacie raczej za duzo nie wnosza do dzialania ukladu.

Obrazek

PostNapisane: 17 sty 2014, o 23:42 
Użytkownik

Ale to przeciez serwo. Je steruje sie sygnałem PWM 50Hz i czasem impulsu od 1 do 2 ms..

PostNapisane: 19 sty 2014, o 02:48 
Nowy

Daniel880 napisał(a):
Ale to przeciez serwo. Je steruje sie sygnałem PWM 50Hz i czasem impulsu od 1 do 2 ms..

Co nie zmienia tego że należy to podłączyć tak jak pokazał to kolega MnCi1990. Serwo jest też formą silnika elektrycznego i pod obciążeniem może pobierać większy prąd niż ten który nasze ATmegi mogą oddać z pinu, nie jestem pewien ale chyba to też może powodować resetowanie się uC a na pewno nie jest zdrowe dla tego procka.

PostNapisane: 19 sty 2014, o 12:17 
Użytkownik

@MnCi1990, @Rigel - Panowie bzdury zaczynacie pisać. Każde serwo ma swój sterownik wewnątrz z driverem mocy. Wystarczy podpiąć pod wystarczająco wydajne źródło i odfiltrować. Sygnał sterujący to zwykłe TTL i nie ma co kombinować z dodatkowymi tranzystorami, bo tylko zamieszanie się zrobi. Mam już jakieś doświadczenie z serwami (a nawet ich elektronikę i mechanikę przerabiałem aby w większym zakresie regulować ich obroty). Serwo najlepiej zasilać z oddzielnego obwodu czyli nie tego co zasila uC mimo że to też 5V.

@Daniel880 - czym dokładnie zasilasz cały układ (napięcie, wydajność prądowa) ?

------------------------ [ Dodano po: 11 minutach ]

Aaaa, doczytałem już - zasilacz 20A... Daj dokładny schemat jak to wszystko masz podłączone, bo z tego co podałeś wcześniej w sumie niewiele wynika. Na schemacie uwzględnij wszystko łącznie z serwami.

PostNapisane: 19 sty 2014, o 12:48 
Użytkownik

Dokładnie jak wyżej pisze SylwekK. Wystarczy serwa zasilać z oddielnego obwodu i procek z oddzielnego. Całość ma łączyć tylko masa i dobre filtrowanie. Ja sterując pracą serw sygnał podpinam bezpośrednio do procka.

Świetnie wyjaśnione

http://www.henryk.mbapp.com/servo/servo.html

PostNapisane: 29 sty 2015, o 23:19 
Nowy

Nie chcę zakładać nowego tematu więc swój problem opisze tu.
Mój układ to 2 serwa TowerPro sg5010 i Arduino. Arduino zasilałem z akumulatora 12V przez stabilizator 7805 (5V/1A), serwa z tego samego akumulatora ale przez stabilizator 7806 (6V/1A). Układ pracował poprawnie, nic dodać nic ująć ;)
Jednak stabilizator 7806 spalił mi się i wymieniłem na taki sam. wymieniłem także stabilizator 5V na wydajniejszy o prądzie do 3A.
Jednak serwa przestały pracować i kiedy podłączę przewody sygnałowe serw do PWM Arduino Resetuje się. Sprawdziłem, ze zepsuty stabilizator 7806 dawał przez pewien czas napięcie na serwa około 9V. Czy serwa mogły się spalić lub uszkodziły się sterowniki?
Dodam, że w tym samym czasie z innych pinów PWM steruję silnikami DC i te działają poprawnie.

PostNapisane: 29 sty 2015, o 23:53 
Użytkownik

siwy31a napisał(a):
Czy serwa mogły się spalić lub uszkodziły się sterowniki?

Tak

Strefa czasowa: UTC + 1