Mam problem z zakodowaniem częsci funkcjonalnej mojego "sterownika". Ma on wyświetlać wczesniej zebrane pomiary z czujników (popularnych) na 1Wire - to się dobrze robi

Mam dołączony wyświetlacz lcd 2x16, który też działa przyzwoicie. Chciałbym zrobić jednak w kodzie interakcję z użytkownikiem, żeby mógł sobie wpisać wartości temperatur jakie go interesują (jest to sterownik do informowania o stanie temperatur w budynku min i max jeżeli którąś przekroczy ma załączyć się przekaźnik). Z pozostałą obsługą sobie poradzę (tzn. menu na lcd, obsluga czujnikow, obsługa klawiatury matrycowej 4x4 -to działa) jednak nie wiem co zrobić teraz. Myślę, że dobrze by było gdyby program pytając się o podanie danych, zatrzymał się do otrzymania wyniku (tak jak w funkcjach cpp w windows). Czy macie jakiś sprawdzony sposób na otrzymanie tego rozwiązania ? Moje próby nie dały rady. Odbieram przycisk w ten sposób:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Poproszę o jakieś porady bo sam nie dotarłem do żadnych pożytecznych informacji.