Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 lut 2025, o 01:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 gru 2014, o 20:19 
Użytkownik

Witam wszystkich ;)

Mam taki mały problemik. Program ma za zadania odczytu ramki danych przesyłanej przez interfejs RS232 i wyświetlanie przesłanych cyfr na wyświetlaczu siedmiosegmentowym. Po braku transmisji (wyłączenie nadajnika) wyświetlacze led mają się wyłączać jednak nie mam pomysłu jak to uczynić. Domyślam się, że potrzeba warunku sprawdzającego czy leci transmisja i potem przypisanie do tablicy odpowiednich znaków odpowiadających za wygaszenie LED.

Poniżej kod programu:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

I tu w razie co inicjalizacja UART:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Kombinowałem z flagą odbioru danych ale kompletnie mi to nie wychodzi, jakby były jakieś trafne sugestie, z góry dzięki ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2014, o 21:33 
Użytkownik

Na początek trochę bym kod źródłowy zmniejszył, usuwając funkcję (wywołania wraz z ich definicjami):

język c

Zastępując je:

język c

Co do samego problemu to proponuję dodać "timeout" na jakimś timerze, którego zliczona wartość będzie resetowana w momencie odbioru dowolnej danej. Jeżeli licznik doliczy do ustalonego Tmax, wtedy wyświetlanie jest wyłączane, a moment odbioru bajtu z powrotem włącza wyświetlacz.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 8 sty 2015, o 21:07 
Użytkownik

Jako, że ciągle jestem początkujący w programowaniu uC po ciężkich bojach myślowych i kombinowaniu udało się osiągnąć cel (chyba) ;) Program ma na celu wyświetlanie odebranej ramki danych na wyświetlaczu 7segmentowym. W życiu będzie wykorzystanych 6 segementów jednak do testów na płytce stykowej mam jedynie 4 dlatego jest nieco obkrojony kod ;)

W przerwaniu odczytywana jest cała ramka i zapisywana do tablicy, poczym sprawdzane jest czy charakterystyczne znaki na danych miejscach zostały odebrane co świadczy o poprawnej ramce, dalej funkcja wycisna z ramki odpowiednie znaki i wpisuje je do tablicy waga. Gdy jest zero po krótkim czasie przechodzi w stan czuwania i się wygasza, taka sama sytuacja jest gdy nie ma transmisji

język c

Jeżeli macie jakieś sugestie co do uproszczenia kodu prosze o info ;) Jedyne co jest denerwujące to to, że podczas trwania przerwania Timera1, ktore odywa się co ok. 4sekundy wyświetlacz zamruga. Można to jakoś wyeliminować czy to już taki urok multipleksowania?

PostNapisane: 8 sty 2015, o 23:10 
Użytkownik

Kod jak najbardziej zrozumiały i podziękowanie za uproszenie go ;) Uroki początków, robi się dużo na około.

Mam jednak pytanko:

1.Czemu w podfunkcji dałeś w nawias VOID a nie mógł zostać pusty?
2.Dlaczego jest *licznik_2 w nawiasie po uint8_t? a potem w timerze2 gdzie jest definiowana ta zmienna jest odnośnik do podfunkcji &licznik_2?
język c

Może i to pytania o błahostkę ale jedyne czego tu nie czaje za bardzo ;)

Strefa czasowa: UTC + 1