Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 mar 2025, o 19:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 paź 2013, o 10:17 
Użytkownik

Czy ktoś zna użyteczne skrypty lub/i programy ULP, które mogą wspomóc różne operacje w Eaglu? Proponuję prezentację ich tutaj w celu ich popularyzacji dla wszystkich chętnych.
Pokaźna lista ULPs jest wbudowana w samym Eagle, ale wiele nowych można znaleźć również na stronie oficjalnej Eagla http://www.cadsoftusa.com/downloads/ulps?language=en
W miarę możliwości spróbuję sam przetestować sporą cześć z nich i zobaczę co one robią i jak się coś dowiem to niezwłocznie pochwalę się wiedzą.

Ostatnio edytowano 26 paź 2013, o 18:23 przez rysiekm55, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 paź 2013, o 16:43 
Użytkownik

Mnie osobiscie interesują skrypty tworzace schemat z netlisty/pcb - daj znac jak by Ci sie udalo je uruchomic.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

PostNapisane: 26 paź 2013, o 18:20 
Użytkownik

micky napisał(a):
Mnie osobiscie interesują skrypty tworzace schemat z netlisty/pcb - daj znac jak by Ci sie udalo je uruchomic.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Jeśli tylko będę testować ten skrypt i coś uda mi się zrobić, to na pewno podzielę się wiedzą.

PostNapisane: 5 wrz 2014, o 19:59 
Użytkownik

Odświeżam ten temat, gdyż ostatnio zainteresowałem się z jednym z programów ulp, który bardzo ułatwia tworzenie biblioteki elementu, szczególnie z bardzo dużą ilością pinów.

Ten program to make-symbol-device-package-bsdl.ulp

Jak na razie wypróbowałem tylko tworzenie pinów w elemencie schematycznym na podstawie listy pinów, którą można skopiować z not aplikacyjnych. Listę nazwy, numerów i kierunku (IN, OUT, PWR itd) odpowiednio umieszcza się w 3 kolumnach i zapisuje się w pliku tekstowym.

Jeśli chodzi o package, są tam gotowe szablony dla rożnych typów układów scalonych (niestety nie ma tam wszystkich obecnie używanych, np QFN), po wpisaniu wymiarów z not aplikacyjnych można utworzyć element typu package.

Nie wiem, czy istnieje sposób generacji całej biblioteki w oparciu o już istniejący package albo utworzony samodzielnie.

Jestem ciekawy, czy ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia z zabawy tym programem.

PostNapisane: 6 wrz 2014, o 14:01 
Użytkownik

Dziś rano wypróbowałem tworzenie całej biblioteki za pomocą powyższego programu ulp, mając listę: nazwy pinów, numerów i kierunku pinów, i korzystając z już istniejącego package, w moim przypadku SO8.
W polu file szukamy pliku tekstowego z listą nazwy pinów, numerów i kierunku pinów i po zatwierdzeniu pojawia się w polu tekst. Następnie klikamy Parse i nazwy pinów, numery pinów i kierunku pinów znajdą się we właściwych kolumnach.

W zakładce Make, Symbol i Device zaznaczamy ptaszkiem i w sąsiednich polach wpisujemy ich nazwy, zaś kwadracik Package nie zaznaczymy, ale tylko wpisujemy nazwę package, np SO8 (wcześniej należy zaimportować ten package w otwartym oknie nowej biblioteki, ale nie tworzymy elementy sym i device, gdyż zostaną one utworzone przez program ulp)
Klikamy OK i zostanie utworzona nowa biblioteka, oczywiście musimy jeszcze skorygować ustawienie pinów w elemencie Symbol według naszego uznania, tak żeby lepiej odpowiadała potrzebom projektowym, ale odpada nam żmudne wpisywanie nazw pinów, ich kierunków i przydzielania nazwy pinów do ich numerów, szczególnie istotnie dla kości powyżej 10-20 pinów.

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

Musimy też skorygować długość pinów, które prze ten program ustawiane są jako krótkie.

Strefa czasowa: UTC + 1