Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 wrz 2025, o 15:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 sie 2014, o 11:23 
Nowy

Witam!

Dostałem zadanie narysowania płytki 4 warstwowej. Dwie środkowe warstwy to masa i zasilania. Mam poukładane wszystkie elementy i chciałem zrobić sobie wylewkę masy na drugiej warstwie i podłączać masy żeby było mniej kresek na ekranie. Robię sobie polygon GND na drugiej warstwie i ze smutkiem stwierdzam że pady z pierwszej warstwie od GND same się nie podłączą do masy. Doczytałem że należy zrobić "ślepe przelotki", super tylko jak to się robi w EAGLE? A może da się jakoś skonfigurować auto-route co by te masy podłączył?? Jest to końcowy temat praktyk i chciał bym żeby to było dobrze wykonane :D.

Pomożecie??

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sie 2014, o 11:43 
Użytkownik

Mirek już dawno Ci pomógł. Wystarczy oglądnąć jego kurs Eagle od pierwszego poradnika do ostatniego i to dokładnie a nie po łebkach :)

Znajdziesz tam wszystkie swoje odpowiedzi i dowiesz się jak działać w Eaglu i co on potrafi.

KURS EAGLE part 01: http://youtu.be/5CF0Q81nGzY

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 27 sie 2014, o 11:57 
Nowy

Kurs oglądałem kiedyś :D. Ale ponieważ tej opcji nigdy nie używałem to też nie przykuła mojej uwagi. Może chociaż info w której części kursu?? Nie bardzo mam czas żeby przekopać się przez cały kurs na nowo.

PostNapisane: 27 sie 2014, o 13:43 
Nowy

Znalazłem rozwiązanie problemu.
Opcje przelotek konfiguruje się w opcji drc, zakładka layers. Sposób konfigurowania jest jeszcze dla mnie zagadką do rozgryzienia.

PostNapisane: 27 sie 2014, o 15:12 
Użytkownik

Ustawienia dotyczące warstw znajdziesz w DRC zakładka Layers. W pole "SETUP" trzeba wpisać magiczną ;) formułę która będzie odwzorowywała budowę PCB, wygląda to tak:

X*Y - znak mnożenia oznacza dwie warstwy X i Y (ich numery) które oddzielone są laminatem (core),
X+Y - znak dodawania oznacza dwie warstwy X i Y które będą oddzielone elastyczną warstwą izolacji (prepreg)
(...) - nawiasy oznaczają tę część PCB która zostanie przewiercona w celu wykonania przelotek
[t: ... :b] - oznacza przelotki ślepe przechodzące od warstwy górnej (1-top) aż do warstwy t oraz od warstwy dolnej (16-bottom) do warstwy b.

I malutki przykładzik: ([2:1+(((2*4)+(6*8))+((9*11)+(13*15)))+16:15]) :twisted:

I teraz, bazując na powyższym, musisz skleić sobie odpowiednią formułę tak aby budowa PCB była taka jaką sobie wymarzyłeś :lol:
Niestety nie jestem w stanie więcej pomóc, bo ciągle to stanowi dla mnie czarną magię :D

PostNapisane: 28 sie 2014, o 06:55 
Nowy

Dzięki wielkie za konkretną odpowiedź. Myślę że teraz drogą prób i błędów napiszę odpowiednią formułę.

PostNapisane: 28 sie 2014, o 08:29 
Nowy

o tych przelotkach była mowa bodajże w części 6 kursu. Ale tam jest zupełnie o czymś innym mowa, mianowicie o przelotkach w których ustawia się po kliknięciu w " i " i na przelotkę nazwę na gnd i przelotka domyślnie łączy się z masą. Czy to z warstwą top czy bottom ale w tym problemie chyba to nie wystaczy sądząc po poście powyżej ^. :)

PostNapisane: 30 sie 2014, o 11:21 
Nowy

Mi również wydawało się że w kursie mowa jest tylko o płytkach dwu warstwowych.
Zapytam o jeszcze jedną ciekawostkę. Konfiguruje sobie 4 warstwy.
1- top layers
2- GND layers
3- Power layers
16- Bottom layers

Do tego mam przelotki:
1-2 GND
1-3 POWER
1-16 via layers

I teraz przełączam się na widok warstwy trzeciej( Power layers). Dlaczego widoczne są przelotki GND skoro są one skonfigurowane na łączenie warstwy 1 z 2 ? Na trzeciej warstwie nie powinno być ich widać.

setup layers: (((1+2)+3)+16)

Czy coś źle skonfigurowałem ?? Czy Eagle już tak ma?? A może da się to jakoś ustawić??

PostNapisane: 2 wrz 2014, o 07:41 
Użytkownik

W Eagle tak już jest, możesz wyłączyć widoczność poszczególnych warstw, ale nie da się wyłączyć widoczności przelotek (vias) na poszczególnych warstwach - albo są widoczne na wszystkich warstwach albo nie :mrgreen:

Strefa czasowa: UTC + 1