Tutaj powtarzam i eksponuję, co napisałem w innym moim poście
http://forum.atnel.pl/topic4581.htmlOpisuję jak program make-symbol-device-package-bsdl.ulp znacznie ułatwia budowę biblioteki dla kości, której mamy już utworzony przez kogoś lub siebie element package.
Najpierw musimy skopiować listę nazw pinów, ich numerów np z noty aplikacyjnej pdf do pliku tekstowego, który potem wstawiamy np do pliku Excella (ja tak robię bo łatwiej mi potem segregować, co chcę potem skopiować). W trzeciej kolumnie tworzymy kierunki pinów, pisane dużymi literami, np IN, OUT, IO, PWR, OC, PAS, HIZ, SUP itd.
Kopiujemy 3 kolumny do pliku tekstowego i zapisujemy go pod jakaś nazwą.
W polu file szukamy wcześniej utworzonego pliku tekstowego z listą nazwy pinów, numerów i kierunku pinów i po zatwierdzeniu pojawia się w polu tekst. Następnie klikamy Parse i nazwy pinów, numery pinów i kierunku pinów znajdą się we właściwych kolumnach.
W zakładce Make, Symbol i Device zaznaczamy ptaszkiem i w sąsiednich polach wpisujemy ich nazwy, zaś kwadracik Package nie zaznaczymy, ale tylko wpisujemy nazwę package, np SO8 (wcześniej należy zaimportować ten package w otwartym oknie nowej biblioteki, ale nie tworzymy elementy sym i device, gdyż zostaną one utworzone przez program ulp)
Klikamy OK i zostanie utworzona nowa biblioteka, oczywiście musimy jeszcze skorygować ustawienie pinów w elemencie Symbol według naszego uznania, tak żeby lepiej odpowiadała potrzebom projektowym, ale odpada nam żmudne wpisywanie nazw pinów, ich kierunków i przydzielania nazwy pinów do ich numerów, szczególnie istotnie dla kości powyżej 10-20 pinów.
Musimy też skorygować długość pinów, które prze ten program ustawiane są jako krótkie.