Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 lis 2024, o 23:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 gru 2013, o 10:10 
Nowy

Witam,
Przeglądałem poradniki Pana Mirka i nie znalazłem rozwiązania swojego problemu. Otóż mam problem z poprowadzeniem dodatkowych połączeń od ścieżki tak jak na rysunku:
Obrazek
Program pozwala mi zrobić jedno połączenie zgodnie ze schematem z pinami 5,6,7 i 8 - podobnie jak to jest z pinami 1,2,3. A ja chciałbym każdy z pinów połączyć z grubą ścieżką pojedyńczo co wyglądałoby estetycznie. Niestety jak zrobię połączenie do pinu 6 to ginie wtedy "żółta nitka" UNROUTED i nie mogę zrobić kolejnych połączeń. Chciałbym uzystkać taki efekt:

Obrazek
Czy jest na to sposób?

Pozdrawiam
Benio

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 gru 2013, o 11:52 
Moderator

A ja powiem inaczej, o ile nogi scalaka nie mają pełnić roli radiatora (czasem tak bywa, a wątpię czy w tym przypadku), to powiedz mi panie autor dlaczego najpierw łączysz te nogi razem jedną linią/ścieżką w obszarze pinów ?

Toż sam sobie robisz problem a po chwili mówisz że nie możesz znaleźć rozwiązania ;)

nie łącz tych ścieżek ze sobą - tylko od każdego pinu za pomocą żółtej nitki UNROUTED połącz pin z tą GRUBĄ ścieżką i masz sprawę ładnie załatwioną. Zresztą tak się robi ....

Łączenie pinów ścieżką na wysokości pinów to nie jest dobry zwyczaj, przynajmniej ja tak uważam. A ma to swoje praktyczne uzasadnienie w przypadku serwisu. Bo po pierwsze gorzej lutować / odlutować - szczególnie gdy brak soldermaski .... A po drugie gdy się okaże że trzeba jednak w prototypie przeciąć takie połączenie to chyba nie muszę mówić co znaczy drapanie ścieżki pomiędzy padami scalaka SMD ;)

Dlatego ja zawsze o ile miejsce pozwala takie pady połączone wspólnie łączę tego typu ścieżką oddaloną nieco od padów jak pokazał wyżej kolega squeez, i to niezależnie czy mają one potem być podłączone do innej ścieżki, masy czy w ogóle do niczego nie podłączone.

PostNapisane: 11 gru 2013, o 15:57 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Moja historia obrazkowa:
ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Czasami jednak trzeba kombinować, bo unrouted znikają. Chyba że jest jakiś "myk"

Coś mi się kolejność pomieszała ale chyba wiadomo o co chodzi.

Ostatnio edytowano 11 gru 2013, o 18:37 przez perlon, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 11 gru 2013, o 16:12 
Moderator

dokładnie - kompletnie nie rozumiem co to za historia obrazkowa i co ona ma pokazywać ;)

a dodam tylko że połączenia UNROUTED NIGDY same sobie ot tak nie znikają ;) to nie czary

PostNapisane: 11 gru 2013, o 18:23 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

OK. Jest atmega8 smd która ma 3 piny GND. Masa podchodzi z zewnątrz. Jak sprawić, aby rozlana masa pod układem łączyła wszystkie trzy masy które są już połączone z masami podchodzącym z innej strony. Sytuacja z 6 obrazka i gdzie mam unrouted z pinu 4 od góry z lewej strony żeby dało się zlać trzy masy skoro normalnie rastnest tych mas nie łączy z powodu zbyt dużej wartości Isolate na poligonie GND? Pordziłem sobie rysując takie kikuty jak na obrazku nr 7 i potem rastnest, ale czy to jest tak "profesjonalnie"? Wiem dlaczego unrouted zniknęło, a raczej nie zniknęło a zostało skonsumowane inną drogą ale rysowanie z ręki Wire uznałem za jeszcze gorsze rozwiązanie. Więc używając unrouted rysuję kawałki ścieżek do miejsc gdzie złapie je rozlana masa. To może być częściowa podpowiedź dla autora wątku.

PostNapisane: 11 gru 2013, o 21:18 
Nowy

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Proszę mnie nie karcić, bo dopiero zaczynam... :) W sumie zastosowałem się do "przykazań" Pana Mirka i wyszło tak jak chciałem :)

Obrazek

A tak swoją drogą - to jak można zmienić punkt zaczepienia UNROUTA? bo nie zawsze mi pasuje miejsce z którego mam zaczynać prowadzenie ścieżki... Jest na to jakiś magiczny sposób?

Pozdrawiam
Benio

Strefa czasowa: UTC + 1