Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 sty 2025, o 00:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kurs Eagle
PostNapisane: 16 sie 2012, o 11:38 
Użytkownik

Witam,
Chciałbym się zapytać czy jest w planach kolejny kurs Eagla.
Szczególnie chodzi mi o eksport plików do Gerbera :D

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Kurs Eagle
PostNapisane: 16 sie 2012, o 11:48 
Moderator

Tzn w planach są wciąż dalsze odcinki kursu eagle, ale nie wiem czy będę mówił o eksporcie do gerberów bo sam tego nie znam i nie używam i nie chcę używać jeśli tylko mogę ;) ... a zwykle firmy w których robię płytki przyjmują je w formacie eagla czyli *.BRD stąd brak zainteresowania z mojej strony kocimi gerberami.

Bo nawet jak się nauczysz ich generować to teraz już za wczasu zainteresuj się jakimś programem do podglądu gerberów - najlepiej darmowym i dobrym - to co ja znalazłem przeglądając darmowe to jakaś (delikatnie mówiąc masakra) tzn coś tam da radę podejrzeć - ale żeby sprawdzić czy wszystko jest dobrze ???? szok - nie nie - więc ja dziękuję - postoję - na razie ;)

PostNapisane: 16 sie 2012, o 15:41 
Użytkownik

Hłe, hłe, hłe. Bardzo dobrze Cię rozumiem. Ja też mam takie zaparcia jak zobaczę w C te krokiewki, pręciki i inne wichajstry graficzno-bitowe. Niech Pan Bóg zabroni co się ze mną wtedy dzieje. Brrr!

PostNapisane: 16 sie 2012, o 16:32 
Użytkownik

Dopóki nie pojawi sie poradnik zrobiony przez Mirka, proponuję posiłkować się tym:

http://drukowane.pl/?page=eagle_gbr

lub tym:

http://www.prototypy.com/gerber.htm

PostNapisane: 16 sie 2012, o 17:34 
Moderator

zenowi napisał(a):
Hłe, hłe, hłe. Bardzo dobrze Cię rozumiem. Ja też mam takie zaparcia jak zobaczę w C te krokiewki, pręciki i inne wichajstry graficzno-bitowe. Niech Pan Bóg zabroni co się ze mną wtedy dzieje. Brrr!

Ja cię bardzo dobrze rozumiem, bo jak zawsze powtarzam sam niechlubnie aż 7 razy podchodziłem do nauki C, a odrzucały mnie zawsze te jak to nazywasz, patyczki, pręciki a ja na nie mówiłem też ptaszki i krzaczki ;)

ale mogę ci tylko zagwarantować, że jak się już załapie te pręciki i patyczki to potem jest poezja ;)

PostNapisane: 16 sie 2012, o 18:24 
Użytkownik

Jest jeszcze coś. Ja kiedyś zostałem trwale skaleczony książką "Język C" Jana Krzysztofa Bieleckiego. Tak, tak Właśnie tego Jana Krzysztofa. Jeszcze od tamtych czasów uważam, że autor powinien zostać spalony na stosie z jego własnych książek :evil:
Swoją drogą podziwiam Twoją cierpliwość do moich wynurzeń o C. Będziesz z pewnością miał to policzone kiedyś w niebie jako BARDZO DOBRE uczynki.

PostNapisane: 16 sie 2012, o 20:25 
Moderator

zenowi napisał(a):
Jest jeszcze coś. Ja kiedyś zostałem trwale skaleczony książką "Język C" Jana Krzysztofa Bieleckiego. Tak, tak Właśnie tego Jana Krzysztofa. Jeszcze od tamtych czasów uważam, że autor powinien zostać spalony na stosie z jego własnych książek :evil:
Swoją drogą podziwiam Twoją cierpliwość do moich wynurzeń o C. Będziesz z pewnością miał to policzone kiedyś w niebie jako BARDZO DOBRE uczynki.

Widziałem tą książkę. O ile mogę powiedzieć, że rzeczywiście ona opisuje C to powiedziałbym, że tak ten język jest przedstawiony jakby agenci kontrwywiadu podsyłali wrogom specjalnie spreparowane informacje, które mają tego wroga wprowadzić w błąd albo sprowadzić na manowce ;)

To mnie niektóre osoby zarzucają, że w pierwszej części książki gdzie jest teoria nie podaję za bardzo przykładów praktycznych .... przez co ciężko zrozumieć ..... Tymczasem ja zdecydowanie wolę się uczyć na praktycznych a nie abstrakcyjnych i wyssanych z palca - nikomu nie potrzebnych przykładach. I dlatego u mnie w drugiej części znajdziesz dopiero kolejno podawane przykłady wykorzystania tej teorii C - ale na rzeczywistych i najczęściej potrzebnych przykładowych aplikacjach. Natomiast tak książka Bieleckiego jak wiele innych o C dla komputerów PC - jest właśnie tak napisana - że nie wiadomo o co chodzi .... Dlatego nie trafia do setek ludzi w tym takich jak ja na pewno. Więc z perspektywy czasu, gdy już znam troszkę ten język C - to mogę powiedzieć i owszem - że jest ona napisana poprawnie ;) .... ale nauczyć się z niej dla początkującego to już koszmar.

Zatem nie dziwię się, że uważasz że jej autora warto byłoby spalić na stosie ;) .....

PostNapisane: 16 sie 2012, o 21:16 
Użytkownik

:arrow: xamrex

O eksporcie do Gerbera, a raczej o przygotowaniu szablonu eksportu w CAMprocesorze poczytasz sobie w 8 cz. kurs Eagle publikowanego na łamach EP, autora H.Wieczorka http://ep.com.pl/files/4023.pdf. Archiwum EP od jakiegoś czasu jest otwarte i dostępne dla wszystkich.

Co do przeglądarki Gerbera od dłuższego czasu używam gerbv'a - http://gerbv.sourceforge.net/ , szału nie ma ale można się przyzwyczaić i w zupełności wystarcza, poza tym jest za free.

PostNapisane: 17 sie 2012, o 06:07 

Co do generowania plików wynikowych gerbera to nie ma w tym zadnych niebezpieczeństw. Robię to regularnie, tyle że z poziomu Altium lub CM2000, zdarzyło się również i z Eagla (ale tutaj zyskałem pomoc kolegów z forum, bo programu nie znałem). Nie miałem nigdy jakichkolwiek błędów na wykonanych płytkach, wynikających z plików gerbera, a przeważnie ich nie sprawdzam, bo wiem ze zrobi to skrupulatnie producent, miałem przypadki, że nawet zadawali pytania typu czy aby na pewno nie pomyliłem sie bo gdzies była niedociągnięta scieżka, a to po prostu była ścieżka ekranująca :). Nie ma więc co "demonizować" gerbera :mrgreen: - a jednak nie wszyscy producenci akceptuja wszystkie pliki z różnych programów.

PostNapisane: 17 sie 2012, o 06:49 
Moderator

Ale ja nie demonizuję gerbera ;) tylko się przyznaję, że nie umiem go generować ;) a w sumie kolega Sonix podał chyba dwa dobre linki, dzięki którym można wygenerować te gerbery z Eagla ;) .... pisząc o podglądzie gerberów absolutnie nie miałem na myśli że w samych gerberach może pojawić się błąd - ja po prostu wolałbym mieć podgląd na to co ostatecznie oddaję do produkcji. Stąd moja chęć posiadania jakiegoś programu do tych gerberów ... a tu nie tak łatwo jak się okazuje.

Ale fajnie że jest ten temat bo kilku kolegów podało ciekawe linki i dzięki temu pewnie niejedna osoba skorzysta

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

phill2k napisał(a):
Co do przeglądarki Gerbera od dłuższego czasu używam gerbv'a - http://gerbv.sourceforge.net/ , szału nie ma ale można się przyzwyczaić i w zupełności wystarcza, poza tym jest za free.

Ja próbowałem tego ale za chiny ludowe nie umiem otworzyć żadnego pliku - tzn nie da się, tylko po lewej stronie w jakimś białym okienku otwierają się napisy dziwne. Żadne z domyślnych rozszerzeń plików np *.gbl nie da się wczytać :( mówię tu o plikach wygenerowanych np z linków podanych przez kolegę Sonix.

Więc jak ty generujesz te gerbery że w tym programie później je oglądasz ???? mnie w żaden ze sposobów nie udało się wygenerować aby ten program cokolwiek wczytał i pokazał :(

PostNapisane: 17 sie 2012, o 07:04 
Użytkownik

Ja wczoraj otworzyłem pliki gerbera Kicadem :)
phill2k dzięki za link

PostNapisane: 17 sie 2012, o 07:30 

Z tą przeglądarką nie powinno być problemu http://www.easylogix.de/products_detail.php?prog_id=1

PostNapisane: 17 sie 2012, o 08:04 
Użytkownik

:arrow: mirekk36

Poszczególne pliki wygenerowane przez dowolny CAMprocesor w Gerbv wczytujesz jako kolejne warstwy - File->Open layer(s) CTRL-O lub prościej klikając w "Plus" u dołu okna po lewej stronie. Rozszerzenie pliku nie ma znaczenia, może być to *.txt, *.gbl jak w twoim przypadku lub dowolna inna, ważne żeby zawartość była poprawna (format zupki Gerbera :lol: ). Jeżeli coś jest nie tak z plikiem to w zakładce Messages dostaniesz stosowny komunikat np. C:\Eagle\...... Unknown file type. could not read..... Jak wczytasz wszystkie warstwy to potem całość możesz zapisać jako jeden projekt Gerbv żeby nie dodawać kolejnym razem ponownie poszczególnych warstw, no a potem to już tylko przeglądać i przeglądać.... ;)

PostNapisane: 17 sie 2012, o 08:27 
Moderator

phill2k --> no tak wcześniej przez moją nieuwagę próbowałem wczytywać przez "Open project" ;)

ale niestety - teraz gdy próbuję "Open layer(s)" to rzeczywiście widać wszystkie pliki gerberów i można je wybrać ładnie, tyle że po kliknięciu, w zasadzie coś tam mignie na ekranie (być może widok tej warstwy, ale tak szybko, że nie widzę) i od razu komunikat:

GERBV.EXE - przestał działać z powodu wystąpienia problemu. System Windows zamknie program i powiadomi Cię, jeśli istnieje dostępne rozwiązanie.

hyhyhy tylko mnie nie powiadamia coś ;) ten system Windows. A na poważnie to program się wykłada w ten sam sposób po próbie wczytania byle jakiego pliku .... podczas gdy inny program do gerberów "Gerber Magic" każdy z tych plików potrafi wczytać :( .... tyle że zależało mi na odpaleniu tego bo na screenshotach jakoś tak ładniej wyglądają te warstwy w tym GERBV ....

chyba że domyślasz się co może być nie tak ??? Używam oczywiście Win7 64-bit - hmm może to przez to ?

PostNapisane: 17 sie 2012, o 08:33 
Użytkownik

Ja też mam Win7 i wszystko jest OK, podeślij mi te pliki sprawdzę czy u mnie będzie podobny efekt.

PostNapisane: 17 sie 2012, o 08:43 
Moderator

może tu mi się uda je wrzucić do małego załącznika:

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

No! zapuściłem ten program na Win XP postawionym na szybko na maszynie virtualnej i teraz już widzę że warstwy wczytują się prawidłowo - więc to jakiś postęp ;)

A masz także Win7 64-bit czy może Win7 32-bit ?????

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 17 sie 2012, o 09:05 
Użytkownik

Pliki *.gbs i *.gbl otwierają się bez problemu, pliki *.gpi to pliki informacyjne dla producenta, tego typu plików nie otworzysz w Gerbv, ale możesz je spokojnie podejrzeć w dowolnym edytorze tekstu. W załączeniu wrzucam eksport do pdf z twoich plików. Wydaje mi się że problemem jest ścieżka instalacji, podobnie tak jak Eclips, Gerbv nie lubi długich ścieżek z wieloma spacjami. Zauważyłem też że niektóre programy pod Win7 gdy się instalują domyślnie w C:\Program Files (x86) nie działają prawidłowo, lub w ogóle nie chcą działać, spróbuj przeinstalować Gerbva. Ja używam wersji 2.6.0.

Mam Win7 64bit.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 17 sie 2012, o 09:12 
Użytkownik

Nie lubię niepotrzebnie komplikować sobie życia dlatego od lat używam ViewMate we w miarę bieżącej wersji. Niczego tam nie trzeba zgłebiać a jakość programu jest wystarczająca nawet w wersji free. Do pobrania z http://www.pentalogix.com/
Łatwość użycia sprawia, że przyzwyczaiłem się do przeglądania gerberów przed wysłaniem projektu. Wprawdzie nie ma musu, ale ja wolę z góry wiedzieć co otrzymam i za co zapłacę, zwłaszcza przy większej serii. Trzymanie się mainstreamu powoduje znacząco mniejszą ilość przekleństw w życiu codziennym. I to jest wymierna korzyść.

PostNapisane: 17 sie 2012, o 09:33 
Moderator

zenowi ---> nooo nieee ;) ten program to MERCEDES spośród wszystkich jakie do tej pory próbowałem użyć ;) SUPER!

PostNapisane: 17 sie 2012, o 09:51 
Użytkownik

Cała przyjemność po mojej stronie :)

PostNapisane: 17 sie 2012, o 12:36 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
zenowi ---> nooo nieee ;) ten program to MERCEDES spośród wszystkich jakie do tej pory próbowałem użyć ;) SUPER!

Aby go pobrać trzeba się zarejestrować ?

PostNapisane: 17 sie 2012, o 13:54 
Użytkownik

Tak, ale to do niczego nie zobowiązuje. Jak do tej pory przez parę lat dostałem tylko kilka informacji o nowelizacjach.

PostNapisane: 17 sie 2012, o 16:44 
Moderator

zenowi napisał(a):
Tak, ale to do niczego nie zobowiązuje. Jak do tej pory przez parę lat dostałem tylko kilka informacji o nowelizacjach.

Ale przy "rejestracji" można podać nieprawdziwe dane ;) .... i jakiś swój fantom-e-mail ;) .... ja tak często robię i później z takiego maila pobieram tylko serial - a ewentualni spamerzy mogą tam ładować ile chcą spamu.

Jednak przyznam, że tej firmie jak popatrzyłem na ich produkty to od razu zaufałem i podałem normalnie dane firmy. Jednocześnie był ptaszek że można zrezygnować z opcji NEWSLETTER więc nic nie będzie przychodzić. Porządna firma.

PostNapisane: 17 sie 2012, o 21:07 
Użytkownik

Ech z Mercedesem nie wygram :lol: , ale jak znajdę trochę czasu to naskrobie mały tutorial na temat tworzenia plików Gerbera w Eagle bo zainteresowanie spore, no chyba że mnie Mirek wyprzedzi i nagra kolejny odcinek serialu. ;)

PostNapisane: 17 sie 2012, o 21:35 
Moderator

phill2k napisał(a):
Ech z Mercedesem nie wygram :lol: , ale jak znajdę trochę czasu to naskrobie mały tutorial na temat tworzenia plików Gerbera w Eagle bo zainteresowanie spore, no chyba że mnie Mirek wyprzedzi i nagra kolejny odcinek serialu. ;)

Nie nie ;) spokojnie nie wyprzedzę .... dokąd tylko będę mógł to będę unikał gerbera ;) ale nie dlatego że zły czy coś - broń boże! .... po prostu wygodniej mi wysyłać do firmy plik *.BRD wprost z eagla i już

chociaż nie - ostatnio jedna z firm którą chciałem spróbować zażyczyła sobie TYLKO Gerbera. Jak wysłałem im Eagla - bo pan z marketingu który mnie namawiał powiedział że może ich fachowcy sobie poradzą i wygenerują sami z tego eagla gerbery - to okazało się że odpisał iż wyszło im po wygenerowaniu gerberów że moja płytka PCB ma 16 warstw ;) i chciał się upewnić czy tak ma być ? ;) .... oczywiście że nie i na razie z nich zrezygnowałem

ale jednak chyba - no cóż będę musiał się przeprosić z tym gerberem ;)

A ty nie masz co tam wygrywać z tym mercedesem - nie martw się, przecież tylko wypowiedziałem się o innym programie do podglądu. Ale przecież dzięki twoim uwagom w tym GERBV w końcu coś mi ruszyło (tyle że pod Win XP ale ruszyło) ;) zatem też dziękuję za pomoc.

PostNapisane: 29 sie 2012, o 13:23 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Ja bym wolał następny kurs pt: Tworzenie bibliotek.

Było obiecane w jednym z odcinków i... Mirosław Nasz zapomniał.

Każdy obeznany w Eagle może powiedzieć że przecież to proste... No dobrze, ALE JAK??

PostNapisane: 29 sie 2012, o 13:33 
Użytkownik

Myślę, że to nie przez zapomnienie. Tylko przez chroniczny brak czasu

PostNapisane: 29 sie 2012, o 13:54 
Moderator

Mirosław nie zapomniał - Mirosław walczy z czasem, ale na razie na polu walki - niestety CZAS wygrywa - a że ja nie jestem Chuck Norrrrris to pewnie jeszcze trochę potrwa zanim go pokonam i będę mógł się zająć dalszą częścią ...

ale z drugiej strony niedługo szykuje mi się dorobienie scalaka w obudowe SSOP28 więc może od razu to jakoś nagram z marszu ;)

aczkolwiek pewnie jak zwykle dotychczas pojawią się ogladacze, którzy będą mi zarzucać, a to że niewyraźnie mówię, a to że nie po angielsku prawidłowo - a ostatnio nawet dowiedziałem się że za długo ględzę w tych swoich poradnikach ;) ..... Nie ukrywam że po takich opiniach to mi się odechciewa tak jak ostatnio SunRiverowi z tym Eclipse ;)

PostNapisane: 29 sie 2012, o 14:14 
Użytkownik

Rozumiem, że to frustrujące i [...] ale jest jeszcze cała ogromna i na pewno liczniejsza grupa tych, którzy z chęcią, przyjemnością i radością uczą się czegoś z tego Twojego "ględzenia" :!:
I z niecierpliwością czekają, kiedy następne "ględzenia" ujrzą światło dzienne

Zresztą to samo dotyczy roboty którą wykonuje Sun :!:

PostNapisane: 29 sie 2012, o 14:15 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

mirekk36 napisał(a):
aczkolwiek pewnie jak zwykle dotychczas pojawią się ogladacze, którzy będą mi zarzucać, a to że niewyraźnie mówię, a to że nie po angielsku prawidłowo - a ostatnio nawet dowiedziałem się że za długo ględzę w tych swoich poradnikach ;) ..... Nie ukrywam że po takich opiniach to mi się odechciewa tak jak ostatnio SunRiverowi z tym Eclipse ;)

Ja nie wiem co Wy macie z Sunem z tym zniechęcaniem się... To że kilku osobników marudzi nie znaczy że nie warto nic robić.

Przytoczę kilka danych:

Oglądalność kursów Eagle na YT wynosi kilka tysięcy na jeden odcinek.

A teraz głosowania:

Odcinek 1 - Fajne 40, Nie 0
Odcinek 2 - Fajne 23, Nie 1
Odcinek 3 - Fajne 24, Nie 0
Odcinek 4 - Fajne 15, Nie 0
Odcinek 5 - Fajne 13, Nie 0

Więc zrozumcie że to co robicie jest potrzebne, a garstką narzekaczy nie warto sobie zawracać głowy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1