Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 27 sty 2021, o 10:09


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 sie 2020, o 07:47 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 wrz 2012
Posty: 495
Pomógł: 6

Witam
Ja zrobić polygon w Altium żeby przelotki były "zalane" bez mostków termicznych ale pozostałe pady lutowane były z mostkami. Tak jak na załączonym przykładowym obrazku
Obrazek

Zaznaczyłem zielonymi okręgami miesca z przykładowymi padami i przelotkami. Obrazek jest nie mój znaleziony na stroni Altium-a, chcę uzyskać dokładnie taki sam efekt.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sie 2020, o 10:39 
Online
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2303
Pomógł: 111

Nie mam pod ręką Altiuna ale może trzeba dodać je do jakiejś klasy/grupy, która będzie miała inne parametry?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sie 2020, o 11:51 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 maja 2013
Posty: 156
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 5

Musisz wejść w opcje Rules/Thermal Rules i zaznaczyć jakiego rodzaju mają być przelotki (thermal lub direct).

_________________
Sterowniki PLC Siemens czy ATmega, jaki wybrać?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sie 2020, o 12:27 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 wrz 2012
Posty: 495
Pomógł: 6

Kurcze tego się obawiałem, że w mojej wersji (Altium Designer Summer 09) nie ma takiej możliwości. Przejrzałem wszystkie reguły dotyczące przelotek i Polygonów i nie mam nic to mógłbym podpiąć pod twoją podpowiedź.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sie 2020, o 12:42 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 maja 2013
Posty: 156
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 5

Tak to powinno wyglądać i tam powinieneś szukać, niestety używałem AD 15, nie wiem jak jest we wcześniejszych wersjach:

Obrazek

_________________
Sterowniki PLC Siemens czy ATmega, jaki wybrać?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sie 2020, o 12:52 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 wrz 2012
Posty: 495
Pomógł: 6

Takie coś owszem mam, ale jak zastosować tą regułę tylko dla przelotek bez punktów lutowania np elementów?
Gdy wybiorę jako wyjątek lub warunek 'Net GND " to i tak nic z tego bo mam wiele elementów podłączonych do polygona jako GND.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sie 2020, o 13:04 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 maja 2013
Posty: 156
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 5

W AD 15 można było dać wykluczenia dla konkretnego footprint-u. Ale może spróbuj zdublować tę regułę (najedź na regułę i naciśnij prawą myszkę) zmieniając jej nazwę i priorytet i modyfikując zasady w tych dwóch regułach. A tam gdzie jest zaznaczone All to nie da się wybrać VIA?

_________________
Sterowniki PLC Siemens czy ATmega, jaki wybrać?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sie 2020, o 06:28 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 wrz 2012
Posty: 495
Pomógł: 6

Dziękuję za chęć pomocy i poświęcony czas. Próbowałem, ale nic nie wymyśliłem. Nie wiem może się nie da w mojej wersji a może źle to robię. Zauważyłem, że od wersji Altium 15 są spore różnice do poprzednich.
Ok odpuszczam bo nie mogę nic konkretnego zrobić. Obszedłem problem "na partyzanta" i wyłem płytki do produkcji, może przy następnym coś mądrzejszego się wymyśli
Dzięki za chęci :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO