Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 lis 2024, o 23:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 maja 2016, o 17:19 
Nowy

Witam,
Robiłem kliszę do naświetlania z wydrukowanymi ścieżkami i zauważyłem, że Eagle strasznie dziwnie rysuje zapełnienie (poligony). Wcześniej tego nie widziałem bo bawiłem się termotransferem. Teraz bawię się fotochemią i niestety na kliszy takie detale widać jak na dłoni.
Firma, która przygotowuje kliszę przyjmuje PDF z wektorówką, dlatego odpada export płytki do tiff, png lub innego obrazu.
Czy ktoś może sprawdzić jak to wygląda u niego? Z poziomu okna [Print] daję druk do PDF. Niestety próbowałem na Win10, Ubuntu, i OS X z wszystkimi możliwymi kombinacjami (SOLID, BLACK - razem, osobno i na przemian).
Teraz trochę to tak obchodzę, że otwieram PDF w Inkscape i poprawiam wektory, ale projekt jest mały, przy większym bym się zakatował. Poniżej zrzuty

Błędy wektorów
Obrazek

Obrazek

W edytorze schematów tego nie widać

Obrazek

Naprawianie wektorów w Inkscape
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 maja 2016, o 17:33 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A ja mam pytanie, czy możesz podać namiary na tą firmę, bo chętnie bym skorzystał.

Osobiście uważam, że takie niedociągnięcia to nie problem.

PostNapisane: 30 maja 2016, o 17:44 
Nowy

Jasne, Krak Studio na Lea w Krakowie. Klisza 320x450 kosztuje ok 15 zł - wykonanie od ręki bez czekania :) Nie opłaca się w domu bawić w tonery, nitro i inne bzdety :)
Niestety przy gęstym upakowaniu ścieżek takie detale mogą robić zwarcie "masy" do ścieżek albo do padów. Zauważyłem, że ten problem jest tylko i wyłącznie z poligonem i kątem 45°. Same ścieżki są idealne i poligony 90° też są OK. Wszędzie tam gdzie poligon dochodzi do ścieżki lub pada pod kątem 45° jest ten problem.

PostNapisane: 30 maja 2016, o 17:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

To pewnie wynika z tego, że polygon to tak naprawdę siatka. W parametrach polygonu masz dwie wartości (nie pamiętam nazwy) jedna to grubość linii z której jest narysowana a druga to gęstość (odstępy między liniami), spróbuj się tym pobawić.

PostNapisane: 30 maja 2016, o 19:02 
Użytkownik

Krak-studio również polecam - tylko raz tam robiłem kliszę (bo mimo wszystko nie opłaca mi się ten interes), ale kontakt fajny i szybciutko wykonują.

Odnośnie Twojego problemu - też mam tego typu niedokładności, wątpię czy są do obejścia.

PostNapisane: 30 maja 2016, o 19:19 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Szukam takiej firmy w Warszawie, może ktoś poleci. Albo doradźcie chociaż o co mam pytać w firmach poligraficznych, żeby ten wydruk był dobrej jakości, lepszej niż jestem w stanie uzyskać na drukarce laserowej.

PostNapisane: 30 maja 2016, o 19:25 
Użytkownik

CTF (computer to film) - wydruk z komputera na folię.

Wpisz w google, powinieneś znaleźć.

PostNapisane: 30 maja 2016, o 19:48 
Nowy

krzysssztof napisał(a):
CTF (computer to film) - wydruk z komputera na folię.

Wpisz w google, powinieneś znaleźć.

Nie jestem do końca przekonany. Szukałem cały dzień w Krakowie takiej firmy i w sumie znalazłem jedną. Druga robiła ale już nie robi. Wszyscy mówili, że przerzucili się na "nowszą technologię" i drukują, a nie wywołują. Rezultat ponoć jest taki, że przy druku nie ma 100% pokrycia czarnym tylko są prześwity pod światło. Jedyna metoda, z tego co się dowiedziałem, żeby zapewnić 100% zaczernienie to naświetlanie (nie wiem czy "cyfrowo" czy "analogowo" - już nie dopytywałem), wszystkie inne drukowania nie dają 100% czerni.
Czytałem o specjalnych drukarkach epsona, kliszach i pigmentach bo myślałem, że daje to czarny ale w drukarni mnie "wyprostowali". Obecnie nie musi być 100% czarnego bo farby są czułe i nie trzeba długo naświetlać więc nie ma prześwietleń na tych "prawie czarnych" polach - tyle co się dowiedziałem.

Co do tematu to znalazłem wątek https://www.element14.com/community/thread/31111/l/problem-with-the-polygon-in-printing?displayFullThread=true. Niestety tam też został nierozwiązany. Niby kwestia wydruku... proponują stosować HPGL albo RS274X. Niestety w obu przypadkach po przekonwertowaniu do pdf problem znowu się pojawia.

PostNapisane: 17 cze 2016, o 14:50 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Szukaj w agencjach reklamowych robiących klisze/filmy dla drukarń.

Strefa czasowa: UTC + 1