Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 lis 2024, o 00:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 kwi 2016, o 19:10 
Nowy

Witam
Stawiam pierwsze kroki w programie Eagle - właśnie ukończyłem pierwszy schemat posiłkując się poradnikami pana Mirka.
Na pierwszy ogień poszedł projekt przejściówki i programatora PONYPROG. Całość chciałbym umieścić na jednej płytce i jednym złączu DB9 (układy przełączane DIP-SWITCH'ami).

Jako że to jest mój pierwszy projekt chciałbym Was prosić o sprawdzenie czy schemat jest w porządku.

Obrazek

Mam także kilka pytań:
1. Czy ma sens zamieszczać LED'y na liniach MOSI i MISO jako wskaźnik postępu programowania (czyt. bajer)
2. Czy mogę podłączyć dwa UART'y na jednym układzie MAX232, które będą przełączane DIP-SWITCH'ami tak jak w schemacie poniżej

Obrazek

Z góry dziękuje za pomoc

P.S
Nie wiem czy umieściłem post w dobrym dziale, także proszę moderatora o łaskę :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 kwi 2016, o 22:10 
Użytkownik

Witam
evill napisał(a):
Czy ma sens zamieszczać LED'y na liniach MOSI i MISO jako wskaźnik

Większego sensu nie widzę - po kilku programowaniach nawet na to nie popatrzysz ;) ( a uszczypliwie: nawet raz nie zobaczysz bo LED'y podłączone są odwrotnie ).
Przy stabilizatorze za mało pojemności - IN dodaj 100nF, OUT dodaj elektrolicik.
Zastanów się też nad zbytnim o DIP-SWITCH'owaniu układu. Jeśli będziesz zawsze przełączał te same pary/kpl. to może jakieś zespolone -
wykluczysz ( a przynajmniej zminimalizujesz ) ew. pomyłkę.
N.p zamiast czterech poj. możesz dać jeden podwójny:
Obrazek
Jedna dźwigienka i masz albo/albo - w Twoim układzie masz 2^4 możliwości a tylko dwie prawidłowe.
Co do schematu: staraj się rysować bardziej poziomo - trochę boli szyja od oglądania :)
Schemat niby starannie narysowany, ale brakuje mu czytelności (np. nie mogę załapać działania T1 - może to wiek, ale...).

Pozdr.

PostNapisane: 18 kwi 2016, o 17:27 
Nowy

Witam

Co do DIP-SWITCH'ów to użyłem ich dlatego że mam ok. 10 sztuk, a układ będzie zazwyczaj wykorzystywany jako przejściówka RS232 (programator bardziej awaryjnie).

Cytuj:
Przy stabilizatorze za mało pojemności - IN dodaj 100nF, OUT dodaj elektrolicik.

Poprawione :)

Cytuj:
(np. nie mogę załapać działania T1 - może to wiek, ale...)

Chyba raczej nie wiek bo ja też nie rozumiem (posiłkowałem się oficjalnym schematem ze strony http://www.electroons.com/electroons/images/ponyser.jpg). Zastanawiam się czy nie wywalić tego tranzystorka i podłączyć się do RST z pinu 3 portu COM tylko przez diodę i rezystor.

Co do układu MAX232 to czy połączenie 2 UART'ów jest prawidłowe bo nigdy nie widziałem w sieci takiego połączenia ?

Pozdrawiam
Kamil

PostNapisane: 19 kwi 2016, o 08:59 
Użytkownik

Witam
evill napisał(a):
Co do układu MAX232 to czy połączenie 2 UART'ów jest prawidłowe bo nigdy nie widziałem w sieci takiego połączenia ?

Sądząc po ilości wyświetleń a braku odpowiedzi na Twoje pytanie, można przypuszczać że koledzy nie spotkali się z takim rozwiązaniem.
Możesz testować, a nóż coś z tego będzie?

Pozdr.

Strefa czasowa: UTC + 1