Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 sty 2025, o 22:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 maja 2014, o 20:44 
Nowy

Witam,

w oparciu o kursy szanownego Mirka wykonałem swój pierwszy projekt w eagle. Jak się okazało, spóźniłem się trochę i Mirek już nie sprawdza amatorskich projektów, bo nie ma czasu. Czy byłby ktoś tak miły i pomógł mi w skontrolowaniu połączeń na PCB? Pójdzie ona do fabryki (już wiem, że powinienem oddalić przelotki od PADów SMD)

Jedna uwaga co do schematu ideowego: w projekcie nastawiałem się na b. mały koszt, dlatego niektóre rozwiązania przeczą zasadom dobrego projektowania i mogą razić. Proszę się tym nie przejmować, chodzi mi tylko o płytkę, ewentualne zwarcia których nie widzę, itd. Schemat umieszczam do lepszego zorientowania. Ponadto, płytka też z założenia miała być jak najmniejsza, stąd może trochę przesadne upchanie elementów.

Być może umieściłem złe zdjęcie? Jakieś warstwy włączyć, wyłączyć, coś?

Ogólnie przyjmuję wszelką krytykę, byle wszystko było chociaż trochę uprzejmie :P - jestem daleki od bycia doświadczonym.
Z góry dziękuję.

edit: jest już wystarczająca rozdzielczość?
ObrazekObrazek

Ostatnio edytowano 11 maja 2014, o 21:31 przez Lunta, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 maja 2014, o 21:05 
Nowy

w eaglu mozna dac 300 dpi przy eksporcie obrazków wtedy są wieksze niz te znaczki :)

PostNapisane: 11 maja 2014, o 21:32 
Nowy

Faktiko, sorry. Wgrałem png, bmp nie szło, mam nadzieję, że teraz wystarczy. A ten skrawek połączenia po prawej to oczywiście przypadek który nie podlega ocenie :P

PostNapisane: 11 maja 2014, o 21:53 
Użytkownik

Układowi RTC przydałby się rezonator 32.768 kHz.
Reset podciągnąć do VCC rezyztorem około 10 k.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 11 maja 2014, o 22:02 
Użytkownik

Obrazek

W miejscu oznaczonym "1" jest zwarcie (tak bynajmniej wygląda) chyba nie powinno tam być połączenia.
A w miejscu oznaczonym "2" możesz przyłączyć ścieżkę wyżej.

I jeszcze jedna uwaga wile ścieżek załamuje się pod kątem różnym od 45 stopni, co wygląda nie ładnie i nieprofesjonalnie. Nie musisz tego poprawiać jeśli Ci nie zależy na estetyce.
Pozdrawiam

EDIT:
Obrazek

"3" sprawdź czy na pewno tak może być tzn. mad wchodzi na przelotkę (raczej w niczym nie będzie przeszkadzać ale dla pewności..)
"4" będzie problem z wlutowaniem BAT54C pod kondensator SMD :D zmień warstwę BAT54C na TOP i przesuń trochę w dół i będzie dobrze :D .

PostNapisane: 11 maja 2014, o 23:40 
Nowy

Reset podciągnę, RTC ma zegarkowy zintegrowany (o ile dobrze czytam notę), dzięki sq8dsr!

W 1 ma być zwarte ;)
w 2 racja, zawsze coś.
W 3 przesunę, tak jak wszystkie przelotki od PADów, firma ma robić też montaż, a w kursie Mirek mówił, że firmy odrzucą jak będą przelotki przy Padach
w 4.. Hahłem :P racja, dzięki wielkie gumeni!!

A co do estetyki starałem się ją zachowywać mniej lub bardziej, ale w kilku miejscach z którymi miałem większe problemy z odległością ścieżek od padów czy przelotek odpuszczałem estetykę.

A na oko jak odległości? cała płytka jest 28x33

jakby ktoś jeszcze coś znalazł to czekam ;)

PostNapisane: 12 maja 2014, o 00:05 
Użytkownik

Lunta napisał(a):
RTC ma zegarkowy zintegrowany

Oj... Przeglądam notę i nie widzę. Fakt, że to nota NXP, która jest fatalna i chaotyczna ale nic takiego nie widzę.

A przy okazji fajny zegarek, podobny do ds1307.

PostNapisane: 12 maja 2014, o 05:57 
Użytkownik

Przy programatorze 3,4,6 pin to nie jest gnd.
W niektorych isp 3 pin to led a 4,6 jest wolny.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 12 maja 2014, o 07:34 
Nowy

Fakt, też miałem urwanie głowy z tą notą.. jakby nigdzie nie jest to jednoznacznie i wprost napisane.
Ale opierałem się np na tej tu stronie 1 i str 31

Obrazek

Tym bardziej, że są piny OSCilatorIn i OSCliatorO (zamiast X1 i X2).. Nie bardzo rozumiem do czego one są.. może są do preskalera?

A ten zegarek właśnie jest dla mnie tanim zastępnikiem dla ds1307, najpierw był tamten, ale przekroczył próg ;)

Co do tego programatora, rozumiem, że jeżeli nie masa, to mogę zostawić wszystkie N/C to będzie bardziej uniwersalne?
nie spotkałem się jeszcze z tym co mówisz, ale tak jak mówię - całkiem laicki nie jestem, ale doświadczony też nie ;) dzięki!

PostNapisane: 12 maja 2014, o 08:38 
Użytkownik

W "1" chyba jednak nie powinno być połączenia bo wtedy zwarte są ze sobą pady kondensatora (chodzi mi o to, że niebieska scieżka styka się z przelotką.

PostNapisane: 12 maja 2014, o 09:26 
Nowy

ślepy ja... dzięki

PostNapisane: 12 maja 2014, o 11:21 
Użytkownik

Lunta napisał(a):
Tym bardziej, że są piny OSCilatorIn i OSCliatorO (zamiast X1 i X2).. Nie bardzo rozumiem do czego one są.. może są do preskalera?

No to jest właśnie nota firmy NXP :P Po co dawać schemat aplikacyjny przy opisie układu na początku, skoro można na końcu ;)
Zobacz na stronie 32.
Trymer jest opcjonalny. Ale może być przydany. Dalej, na stronie 33, masz opisane strojenie kwarcu.
Preskaler jest wyjściowy. To znaczy, że bitami w rejestrze RTC ustawiasz jaki przebieg pojawia się na wyjściu CLKOUT.
Może być:
1. Bez podziału 32768 Hz
2. 1024 Hz
3. 32 Hz
4. 1 Hz czyli co sekundę

Można tego użyć do generowania przerwań w MCU, do napędzania liczników, taktowania czegoś i do strojenia kwarcu jeśli masz dokładny częstościomierz.
Do przerwań układ ma w sumie dodatkowe wyjście INT. Tam chyba też można ustalić częstotliwość generowania przerwań.

To ciekawe, że DS1307 jest droższy, skoro to układ uproszczony.

PostNapisane: 12 maja 2014, o 11:42 
Nowy

Czyli jednak potrzebuję kwarcu, czy obejdzie się bez?

PostNapisane: 12 maja 2014, o 12:59 
Użytkownik

Ten fragment noty jest mylący:
"The PCF85163 contains sixteen 8-bit registers with an auto-incrementing register
address, an on-chip 32.768 kHz oscillator with one integrated capacitor"

Jednak chodzi tu raczej o cały układ oscylatora który jest wewnątrz scalaka, który posiada w swoim obwodzie jeden kondensator.
Oscylator to jest jednak cały układ. Wymagający elementu spełniającego kryteria rezonansu. Dlatego musi być dopięty rezonator.
Zresztą w dalej w nocie masz właśnie pokazany układ aplikacyjny, z wyraźnie zaznaczonym rezonatorem oraz opisane metody regulacji częstotliwości oscylatora przez dopięcie dodatkowej (regulowanej) pojemności rzędzu kilkunasty pF do wejścia OSC1.

Dodatkowo, zauważ że nie ma w rejestrach bitów pozwalających na konfigurację (wybór) źródła taktowania.
Jesty tylko jakiś bit TEST, który pozwala na podawanie 64Hz sygnału na wejscie CLKOUT, niejako odwracając jego funkcję. Jednak nie jest to normany tryb pracy.

Są takie RTC z kwarcem wbudowanym np. opisywany przez Mirka DS3231, który ma własną matrycę kondensatorów automatycznie zmieniającą dodatką pojemność w celu kompensacji oscylatora w funkcji temperatury oraz dodatkowy rejestr zawierający opcjonalną poprawkę +/- dla tego procesu.

PostNapisane: 13 maja 2014, o 06:50 
Nowy

A czy mogę jeszcze prosić o pomoc w interpretacji tego datasheeta? Konkretnie chodzi mi o stronę 18. Supply Voltage for logic jest rzędu 3.3, a for LCD 4.2 ... co to jest for LCD?
ale na stronie 6 jest supply voltage for logic jako Vdd=3,3V, więc skąd te 4V?
I dlaczego Vo jest not connected?

http://www.tme.eu/pl/Document/75e93d7e2 ... IY-ESV.pdf

PostNapisane: 13 maja 2014, o 13:21 
Użytkownik

Z tego co widzę moduł jest przewidziany do zasilania napięciem 3,3V.
Choć tabela na tej samej stronie:
12. Absolute Maximum Ratings mówi, że maksymalne dopuszczalne napięcie to 7V
Więc moduł powinien współpracować z układami zasilanymi +5V

Natomiast co do LCD, to trzeba wiedzieć jak wygląda kwestia sterowania samym wyświetlaczem LCD.
Te wszystkie dobrze znane linie sterujące jak RS, RW, E i linie danych prowadzą do scalonego sterownika, który dopiero zasila wyświetlacz. Użytkownik takiego modułu nie "gada" bezpośrednio z samym wyświetlaczem tylko ze specjalnym sterownikiem np. HD44780.
Samo sterowanie LCD jest dość skomplikowane, jest wielopoziomowe, multipleksowane i co najważniejsze, odbywa się z udziałem prądu przemiennego. Tak, LCD zasilany jest sygnałami o zmiennej polaryzacji (kilkaset Hz). Prąd stały uszkodziłby wyświetlacz w ciągu kilku minut. Dlatego najłatwiej jest stosować taki właśnie moduł, który realizuje za nas te kwestie i nie musimy się nimi przejmować.

Jak widzisz w tabeli na stronie 18, jest tam pozycja: Supply voltange for LCD, która jest opisana jako VDD - V0.
Napięcie V0 jest niższe od potencjału masy(VSS), czyli jest to napięcie ujemne.
Można to przedstawić tak:

VDD---
|
|
VSS--- (masa)
|
|
V0----

Dlatego różnica między VDD a V0 jest większa niż miedzy VDD a VSS.
Na stronie 5 gdzie jest opis kodowania produktu RC0802A-TIY-ESV ta ostatnia litera "V" jest oznaczona w tabeli jako:
V: Build in negative Voltage
Czyli moduł zawiera wbudowany generator napięcia ujemnego.
Napięcie to właśnie jest potrzebne do samego sterowania LCD.

W typowym module zgodnym z HD44780 do wejścia analogicznego do VO podłącza się dzielnik napięcia na jednym potencjometrze. Który ustala tzw. BIAS czyli coś w rodzaju "sztucznej masy" od poziomu której możemy mieć napięcia ujemne i dodatnie zasilając układ wyłącznie jednym napięciem.
Mam nadzieję, że koledzy z forum nie zrugają mnie za tak koci opis zagadnienia :P

W przypadku Twojego modułu VO jest określnone jako NC czyli niepodłączone. Sugeruje to jakiś automatyczny dobór napięcia przez układ. Zwłaszcza w połączeniu z informacją na stronie 18 która pokazuje zmianę tego napięcia w zależności od temperatury.
Nie zetknąłem się jeszcze z takim modułem.
Ale najprościej to po prostu przetestować.

PostNapisane: 13 maja 2014, o 13:34 
Użytkownik

Lunta napisał(a):
Co do tego programatora, rozumiem, że jeżeli nie masa, to mogę zostawić wszystkie N/C to będzie bardziej uniwersalne?

Tak oczywiscie zostaw je jako no connect N/C niech wisza w powietrzu przy wymianie programatora unikniesz niespodzianek.

Wysłane z telefonu

Strefa czasowa: UTC + 1