Z tego co widzę moduł jest przewidziany do zasilania napięciem 3,3V.
Choć tabela na tej samej stronie:
12. Absolute Maximum Ratings mówi, że maksymalne dopuszczalne napięcie to 7V
Więc moduł powinien współpracować z układami zasilanymi +5V
Natomiast co do LCD, to trzeba wiedzieć jak wygląda kwestia sterowania samym wyświetlaczem LCD.
Te wszystkie dobrze znane linie sterujące jak RS, RW, E i linie danych prowadzą do scalonego sterownika, który dopiero zasila wyświetlacz. Użytkownik takiego modułu nie "gada" bezpośrednio z samym wyświetlaczem tylko ze specjalnym sterownikiem np. HD44780.
Samo sterowanie LCD jest dość skomplikowane, jest wielopoziomowe, multipleksowane i co najważniejsze, odbywa się z udziałem prądu przemiennego. Tak, LCD zasilany jest sygnałami o zmiennej polaryzacji (kilkaset Hz). Prąd stały uszkodziłby wyświetlacz w ciągu kilku minut. Dlatego najłatwiej jest stosować taki właśnie moduł, który realizuje za nas te kwestie i nie musimy się nimi przejmować.
Jak widzisz w tabeli na stronie 18, jest tam pozycja: Supply voltange for LCD, która jest opisana jako VDD - V0.
Napięcie V0 jest niższe od potencjału masy(VSS), czyli jest to napięcie ujemne.
Można to przedstawić tak:
VDD---
|
|
VSS--- (masa)
|
|
V0----
Dlatego różnica między VDD a V0 jest większa niż miedzy VDD a VSS.
Na stronie 5 gdzie jest opis kodowania produktu RC0802A-TIY-ESV ta ostatnia litera "V" jest oznaczona w tabeli jako:
V: Build in negative Voltage
Czyli moduł zawiera wbudowany generator napięcia ujemnego.
Napięcie to właśnie jest potrzebne do samego sterowania LCD.
W typowym module zgodnym z HD44780 do wejścia analogicznego do VO podłącza się dzielnik napięcia na jednym potencjometrze. Który ustala tzw. BIAS czyli coś w rodzaju "sztucznej masy" od poziomu której możemy mieć napięcia ujemne i dodatnie zasilając układ wyłącznie jednym napięciem.
Mam nadzieję, że koledzy z forum nie zrugają mnie za tak koci opis zagadnienia
W przypadku Twojego modułu VO jest określnone jako NC czyli niepodłączone. Sugeruje to jakiś automatyczny dobór napięcia przez układ. Zwłaszcza w połączeniu z informacją na stronie 18 która pokazuje zmianę tego napięcia w zależności od temperatury.
Nie zetknąłem się jeszcze z takim modułem.
Ale najprościej to po prostu przetestować.