Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 2 paź 2022, o 08:37


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 cze 2018, o 15:25 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 17 cze 2018
Posty: 4
Pomógł: 0

Witam,
po przeczytaniu tytułu posta można pomyśleć sobie "znowu? to już setny post tego typu", to prawda, znalazłem wiele podobnych problemów ale w żadnym przypadku zastosowanie metody nie sprawdziły się u mnie, od kilku dni zmagam się z podłączeniem programatora, czytam fora, oglądam poradniki na youtube, nic nie pomaga, ten post to moja ostatnia nadzieja :( Ale do rzeczy... Zakupiłem programator ATB-USBASP 4.2, zainstalowałem program mkAVRCalculator ze strony atnel, wgrałem licencję na pełną wersję programu, zainstalowałem sterowniki do USBASP w zakładce "ustawienia", dodatkowo sprawdziłem sterowniki w menadżerze urządzeń - są najnowsze, zainstalowałem AVRDUDE także z zakładki ustawienia, mimo tego wszystkiego gdy klikam "sprawdź podłączony AVR" wyświetla mi się błąd AVRDUDE:
avrdude_mk.exe: error: could not find USB device "USBasp" with vid=0x16c0 pid=0x5dc
Nie mam już pomysłów, nie wiem co mógłbym jeszcze sprawdzić, instalowałem różne wersje AVRDUDE z różnych źródeł, za każdym razem to samo. Programator podłączałem pod inne porty USB w komputerze i też nic, na prawdę tracę już nadzieje, jestem bliski tego żeby to wszystko rzucić, jeśli ktoś ma jakiś pomysł to BARDZO proszę o pomoc :(

PS. mam także drugi programator który kiedyś kupiłem, jakiś USBASP V2.0 z alledrogo, sytuacja wygląda z nim identycznie, kupiłem nowy programator bo sądziłem że to po jego stronie leży wina...

PS. system operacyjny to Windows 10 jak by co



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 cze 2018, o 15:39 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 989
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 182

A w systemowym menadźeże urządzeń jest widoczny programator?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 cze 2018, o 15:48 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 17 cze 2018
Posty: 4
Pomógł: 0

Tak, dokładnie wygląda to tak:
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 cze 2018, o 15:55 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 989
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 182

A próbowałeś wyłączyć antywira i uruchomić MkAvrCalc z uprawnieniami admina?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 cze 2018, o 16:00 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 17 cze 2018
Posty: 4
Pomógł: 0

Nie mam programu antywirusowego, jedynie windows defender ale on by nie blokował chyba? z uprawnieniami administratora próbowałem, żadnych zmian.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 cze 2018, o 16:28 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1475
Pomógł: 167

Usuń sterowniki (usuwając urządzenie i wybierając opcję usunięcia sterowników), tak by system nie mógł poprawnie zainstalować żadnego sterownika - po włażeniu urządzenia masz mieć komunikat że nie można znaleźć sterowników. Jeżeli po włożeniu system znajduje sterownik, to go usuwaj aż do wcześniej wspomnianego skutku.
Jak już dojdziesz do momentu nie możliwości automatycznej instalacji sterownika, to odpal mkAVRCalculator i wtedy zn niego zainstaluj sterownik.

--
Pozdrawiam,
Robert


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 cze 2018, o 16:36 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2506
Pomógł: 122

Wydaje mi się, że masz złe sterowniki - tak jak wspomina przedmówca.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 cze 2018, o 17:00 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 17 cze 2018
Posty: 4
Pomógł: 0

Udało się!!! Ogromnie Wam dziękuję!!! :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 cze 2022, o 13:26 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 28 paź 2021
Posty: 6
Pomógł: 0

Windows to dziadostwo - przejdź na linuxa, nie będzie problemów



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 cze 2022, o 14:59 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 529
Pomógł: 25

Cytuj:
Windows to dziadostwo - przejdź na linuxa, nie będzie problemów

Wiesz co to kwestia gustu znam kilku takich co powiedzą że linux to dziadostwo a tylko mac os . takie porady są co najmniej "dziwne".



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO