Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 22:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 kwi 2015, o 20:36 
Użytkownik

Witam!

Przymierzam się do zakupu stacji lutowniczej. Już kiedyś chciałem kupić, ale ostatecznie się rozmyśliłem i teraz znowu od nowa szukam w internecie opinii na temat różnych stacji. Na początku chciałem zakupić ZHAOXIN 936D, ale ostatecznie uznałem, że może warto jednak będzie trochę dołożyć. Mój wybór padł na stację Solomon SL20ESD - http://www.gotronik.pl/stacja-lutownicz ... p-563.html
W opisie jest napisane, że do stacji dostępnych jest duży wybór grotów, w zasadzie trochę ich jest. Ale nie umiem znaleźć grotu mini fala. I tutaj po krótkich poszukiwaniach się zamotałem, ponieważ opinie są różne. Jedni piszą, że pasują groty z XYTRONIK i Wellera, a inni, że nie. Czy ktoś może potwierdzić te informacje?

Pozdrawiam!

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 kwi 2015, o 21:04 
Użytkownik

Nie wiem czy do Twojej lutownicy Solomon SL20ESD są dedykowane groty minifala,ale ja np. szukałem do swojej ZD-929C w internecie minifali i nie znalazłem.Ale przypadkowo w zwykłym sklepie elektronicznym kupiłem normalny grot bardzo podobny do minifali (bez dziurki w środku) taki wyglądający jak ten http://multisort.pl/product/Grot-do-sta ... 10552.html i razem z topnikiem spisuję się bardzo dobrze:)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 21 kwi 2015, o 21:16 
Użytkownik

Do Solomonów nie ma grotów minifala trzeba dobierać od xytronica (B443JP) albo wellera.

Jak trochę dołożysz to dostaniesz wellera WHS40 tyle, że ceny grotów są dosyć spore - nie wiem czy są minifale.

PostNapisane: 21 kwi 2015, o 22:52 
Użytkownik

Minifal do pensola nie ma, znaczy są niby podobne, ale bez wgłębienia ścięte pod katem 45 stopni sr627 i sr628. Ja cały czas jadę na standardowym sr622 tez daje radę przy nawet smd 0402 czy rządek pinów scalaka smd przejechać. Po 4 latach intensywnego użytkowania wymieniłem grot, bo się przypalił ale dużo zrobił, miał kilka wtop ponad 1000 stopni przy odpalaniu sterownika do kolby (praktycznie świecił) grzałka cała nie do zdarcia.

PostNapisane: 22 kwi 2015, o 07:12 

Do małej ilości SMD, wystarczy i zwykły ścięty, kluczem do sukcesu jest dobry topnik.

PostNapisane: 22 kwi 2015, o 16:43 
Użytkownik

Co prawda od razu z tego grotu nie będę korzystał, jednakże chciałbym mieć możliwość użycia go w późniejszym czasie do montażu układów SMD np. do mikrokontrolera Atmega8 w obudowie TQFP. Czy te groty od Xytronic-a pasują bez problemu, czy też trzeba coś przy nich modyfikować?
Skoro piszecie, że można zwykłym ściętym, to na pewno spróbuję ;)

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi!
Pozdrawiam!

PostNapisane: 22 kwi 2015, o 19:51 
Użytkownik

używam tej kolby lutowniczej, stacje wykonałem samodzielnie i mogę śmiało polecić. Również obudowy tqfp da się lutować bez problemu nawet mimo tego że nie mam doświadczenia w lutowaniu. Te groty które są dostępne do tej stacji 100% wystarczą do amatorskich zastosowań.

PostNapisane: 22 kwi 2015, o 20:35 
Nowy

Tak na marginesie to ten sklep ma dwie strony internetowe i dokładnie ta sama stacja w tym drugim jest tańsza o 15zł :). Mogę dodać link, albo sami sprawdźcie. Pozdrawiam

edit.
http://programatory.com.pl/sklep/index. ... on-sl20esd
wszystko się zgadza adres, numer telefonu. Jak ktoś ma pomysł jak wytłumaczyć różnicę w cenie to pisać

Strefa czasowa: UTC + 1