Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lis 2024, o 23:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 mar 2015, o 21:53 
Użytkownik

Jako, że jestem początkujący w dziedzinie elektroniki prosiłbym o sprawdzenie wydaje się prostego schematu sterownika. Gydby zdjęcie było nieczytelne wrzucam schemat w pdf.

Obrazek

Układy scalone:
- max232 (transmisja rs232)
- pcf8583 (rtc)
- lm358 (wzmacniacz napięcia wyjściowego z tensometru)
- lm293 (sterownie trzema silnikami)
- ks0108 (wyswietlacz graficzny)

Nie wiem też, czy mało wydajny stabilizator 7805 się wyrobi i nie będzie za bardzo się grzał przy jednoczesnej pracy silników. Jednak praca ciągła silników nie będzie długa za ledwie 2-3 sekundy.

Z góry dziękuję za pomoc.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 mar 2015, o 22:15 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

fotograf9 napisał(a):
Nie wiem też, czy mało wydajny stabilizator 7805 się wyrobi i nie będzie za bardzo się grzał przy jednoczesnej pracy silników.

Silniki są zasilone z VCC2 czyli z napięcia przed stabilizatorem.
1. Błędnie podłączona magistrala I2C w zegarze. Rezystory mają podciągać do plusa, a są w szeregu.
2. Q2 i C19 mają złe wartości
3. MAX232 może przeszkadzać w programowaniu (może dodatkowe zworki)
4. Jakbyś dodał schemat podłączenia tensometru do tego wzmacniacza to kolega rezasurmar może coś podpowie

PostNapisane: 8 mar 2015, o 22:17 
Użytkownik

Tam Pan ma oczywiście transformator, tak?

Stabilizator liniowy jest raczej mało sprawny, nie spodziewałbym się cudów. Będzie się mocno grzał, bardzo mocno(oczywiście przy dużych prądach).

Po co zworka między masami? Nie lepiej dać tam dławika?

Przy zasilaniu oczywiście kondensatory niskoimpedancyjne?

LED_C i LED_Z sugeruję sterować sygnałem niskim, a nie wysokim. Poważna sprawa!

Wzmacniacz operacyjny przypadkiem nie pracuje jako wtórnik napięciowy?

PostNapisane: 9 mar 2015, o 07:05 
Użytkownik

Witam
Mostek przy stabilizatorze błędnie podłączony.

Pozdr.

PostNapisane: 9 mar 2015, o 16:20 
Użytkownik

Dziękuje za wstępne uwagi i wytknięcie błędów, na przyszłość na pewno je zapamiętam i poprawki wprowadzam do schematu.

Krauser napisał(a):
Jakbyś dodał schemat podłączenia tensometru do tego wzmacniacza to kolega rezasurmar może coś podpowie

Korzystam z tensometru firmy Zemic, więc podłączony jest do sterownika wg. schematu producenta czyli:
VCC2 - EXE+, Sense+
Wejście (+) lm358 - Signal+
Wejscie (-) lm358 - Signal-
GND - EXE-, Sense-

Pan Ziemniak napisał(a):
Stabilizator liniowy jest raczej mało sprawny, nie spodziewałbym się cudów. Będzie się mocno grzał, bardzo mocno(oczywiście przy dużych prądach).

Domyślam się, że cudów nie ma co oczekiwać ale do warunków w jakich będzie pracował i czasu pracy w zupełności powinien wystarczyć. Jeżeli chodzi o wzmacniacz to faktycznie pracuje jako wtórnik napięcia, jednak zależy mi jedynie na wzmocnieniu sygnału wejściowego gdyż zmiany napięć na tensometrze są zbyt małe żeby jakkolwiek zweryfikować je przy pomocy ADC. Dlatego wydaje mi się, że tak będzie działał poprawnie. Czy się mylę?

PostNapisane: 9 mar 2015, o 16:41 
Użytkownik

fotograf9 napisał(a):
Pan Ziemniak napisał(a):

Domyślam się, że cudów nie ma co oczekiwać ale do warunków w jakich będzie pracował i czasu pracy w zupełności powinien wystarczyć. Jeżeli chodzi o wzmacniacz to faktycznie pracuje jako wtórnik napięcia, jednak zależy mi jedynie na wzmocnieniu sygnału wejściowego gdyż zmiany napięć na tensometrze są zbyt małe żeby jakkolwiek zweryfikować je przy pomocy ADC. Dlatego wydaje mi się, że tak będzie działał poprawnie. Czy się mylę?

Wzmacniacz operacyjny pracujący jako wtórnik napięciowy charakteryzuje się tym, że napięcie wejściowe zbliżone jest do napięcia wyjściowego. Jest sporo dobrze opisanych układów wzmacniaczy, nie mówiąc już o scalonych wzmacniaczach(drogie), nic tylko coś wybrać. :) Przy okazji może lepiej też dodać tam jakiś ogranicznik napięcia? Tak na wszelki wypadek...

Duże prądy będzie Pan potrzebował w tym układzie?

PostNapisane: 9 mar 2015, o 17:41 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

WItam
Tak jak napisał kolega powyżej ten wzmacniacz niczego poważnego nie zrobi nawet nie wzmocni sygnału napięciowego. Wpisz do wyszukiwarki "wzmacniacz pomiarowy tensometr" zobaczysz jak taki układ powinien wyglądać , w zasadzie są specjalizowane wzmacniacze pomiarowe np. INA , AD ..... przeznaczone do układów tensometrycznych za nim można zastosować wtórnik. Chyba że twój tensometr ma coś wbudowane w środku? ale wątpię.

Pozdrawiam

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

http://www.ssdservice.pl/~ssdservice/SSDdrives/ELEKTROTECHNIKA/teoria/podstawy_tensometrii.pdf
tak do poczytania rozdział 4.
Pozdrawiam

PostNapisane: 9 mar 2015, o 20:58 
Użytkownik

Sam czujnik ma jedynie w sobie mostek i zmienia napięcia pod wpływem obciążenia wywołującym zmiany rezystancji. Do czynienia z wagami, gotowymi przetwornikami mam na co dzień bo pracuje przy wagach jednak jak do tej pory nie zagłębiałem się w to jakie użyto tam elementy wzmacniające napięcie.

Gotowe przetworniki A/D przekraczają mój budżet dlatego chciałem skorzystać z wewnętrznego przetwornika i napięcia odniesienia 2.56V. Muszę dobrze poszperać żeby użyć tego lm358 jako wzmacniacz. Na płytce stykowej niby testowałem i wzmocnienie otrzymywałem odpowiedni żeby móc przekonwertować sygnał przez ADC Atmegi, ale widocznie źle coś przeniosłem na schemat.

Strefa czasowa: UTC + 1