Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 lis 2024, o 05:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 cze 2014, o 08:04 
Użytkownik

Witam

Czy mogę prosić o sprawdzenie schematu i wszelkie uwagi krytyczne oraz sugestie i podpowiedzi?
Kilka słów opisu. Urządzonko to ma służyć jako "tłumacz" (-: . Przez UART1 będzie odbierać polecenia od komputera w jednym protokole, a następnie wysyłać w innym przez UART0 (3V3). Poza tym mamy zasilacze (jeden dla procesor i dwa dla urządzenia zewnętrznego), procesorek (potężny, ale taki najłatwiej mi będzie przetestować w ATB, no i ma dwa sprzętowe UART-y) oraz układ monitora (MAX1232).
Bardzo proszę o swobodne wypowiedzi (nie powstrzymujcie się, będę wdzięczny za wszelką krytykę (-: ).

Obrazek
Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 cze 2014, o 08:28 
Moderator

No jeśli masz ATB to na pewno też znasz blog: http://www.mirekk36.blogspot.com ....

skoro tak - to zawsze można sobie rzucić np okiem na schemat zasilania w ATB, ba, można też poczytać i popatrzeć na artykuł odnośnie prawidłowego zasilania procka na blogu

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html

tymczasem jak zwykle - BACH, i na wyjściu stabilizatora MEGA KONDENSATOR - 470uF .... to niech kolega się zastanowi i powie dlaczego np nie dał od razu 2200uF albo 4700uF jak nie więcej ? :(

przy procku za to nie ma żadnego nawet małego elektrolita - i OK ... może nawet tak być w takim układzie bo piny procka są praktycznie w ogóle nie obciążone .... ale to tym bardziej - kondek za stabilizatorem powinien być mniejszy niż nawet 47uF .... mógłby być 22uF jak nie 10uF ..... A przy procku dałbym wtedy ceramiczne 1uF i było by cacy ...

Po co ci te diody D2, D4 i D6 ? wywal je spokojnie

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Jak już robisz translację ładnie na BS170 to po co ta oszczędność na linii RX ? dlaczego tam też nie dasz takiego samego rozwiązania ?

PostNapisane: 3 cze 2014, o 08:46 
Użytkownik

Witam
Bardzo dziękuję za błyskawiczną pomoc. Twojego bloga oczywiście znam i staram się korzystać z zawartej tam wiedzy; jak widać, czasem lepiej, czasem ... (-: . Uwagi oczywiście uwzględnie i zamieszczę poprawiony schemat z prośbą o korektę (po południu będę przy komputerze). Jeżeli widzicie jeszcze jakieś błędy, to bardzo proszę o wskazanie; śmiało i bez sentymentów (-: .
Pozdrawiam

PostNapisane: 3 cze 2014, o 12:03 
Użytkownik

Witam
Co prawda nie błąd, ale może jakiś "przyciskaczek" do RESET'u.

Pozdr.

PostNapisane: 3 cze 2014, o 19:35 
Użytkownik

Witam

Zgodnie z uwagami zmieniłem kondensatory na 22uF, skasowałem diody i dodałem filtrowanie (10uF i 100nF) przy uC. Odnośnie "przyciskaczka do Reset-u" (-: , to jest obecny (S2, koło układu MAX1232). Poproszę o kolejne uwagi i komentarze (-: .

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 1 paź 2014, o 12:52 przez JanuszT, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 1 lip 2014, o 07:12 
Użytkownik

Witam

No to się pochwalę (-: ; układ złożony.

P.S.
Nikt nie zauważył, że są zamienione piny uC przy UART0; na warstwie bottom jest korekta przewodem :D

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1