Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lis 2024, o 22:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 cze 2014, o 18:04 
Nowy

Jako, że to mój pierwszy post na forum pragnę się gorąco przywitać i podziękować Panu Mirkowi za całą dotychczasową działalność. Zainspirowany godzinami filmików, poradników i przede wszystkim książką postanowiłem złożyć swoją mini płytkę uruchomieniową. Głównym założeniem jest niska cena ze względu na studencki styl życia :) poza tym udało mi się już dalej zarazić kilku swoich znajomych mikrokontrolerami dlatego fajnie byłoby mieć coś swojego a nie koniecznie płytkę stykową.

Do rzeczy. Poniżej zamieszczam na razie tylko schemat, prosząc o sprawdzenie czy wszystko jest dobrze połączone pod względem elektroniki ale też zależy mi na konstruktywnej krytyce samego schematu pod względem laurek i innych smaczków, starałem się je wyeliminować, po wcześniejszym obejrzeniu wielu rożnych schematów, choć proszę o wyrozumiałość, gdyż to mój pierwszy schemat w Eaglu :).

ZAŁOŻENIA

Maksymalnie po taniości - koszt części 15zł
-minimalnie ale funkcjonalnie(coś na szybki start) : są cztery bloki modułów(wyśw 7segent. ; dwa przyciski; trzy diody; piny na podłączenie własnego wyśw. LCD) każdy z nich można w każdej chwili odłączyć i w ogóle z nich nie korzystać tylko samemu decydować na co wykorzystam piny
- 2 źródła zasilania do wyboru: zewnętrzne ze stabilizacją na 5V oraz po USB
- 3 możlwości programowania na dzieńdobry:
--> SPI - wyprowadzone złącze KANDA z MISO;MOSI;SCK;RST;VCC;GND
--> RS232 - przejściówka na układzie MAX2332
--> USBAspLoader - czyli programowa emulacja programatora USBASp; wykorzystałem do tego dwa przewody z gniazda USB, które i tak zastosowałem do zasilania. Wiem że to jest traktowane bardziej jako ciekawostka, ale skoro mam niewykorzystane linie USB to czemu nie. Domyślnie jednak będzie to wyłączone ale jednym pstrykiem przelicznika będzie można odblokować

- pod prockem będzie podstawka, żeby było można go sobie łatwo wymienić, jeżeli zajdzie taka konieczność albo ciekawość :)

Nie zastosowałem układu FT232 ze względu na to, że on sam kosztuje ok. 10zł a założenie było: TANIO

Korzystając z okazji mam też jedno pytanie, czy jeżeli tak jak teraz mam podpięte pod linie PD0 i PD1 linie RxD i TxD od MAXa to jak wgram Atmedze bootloader, będę mógł te piny dowolnie programować cy musza pozostać zarezerwowane dla RS232 bo w takim wypadku musiałbym odłączyć te linie od wyświetlacza.

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 cze 2014, o 18:16 
Użytkownik

ten rs jak już to chyba raczej po przez uklad FT232 w standradzie TTL (0 i 5V), a ten max 232 pracuje w standardzie rs232 tyli na poziomach napięć

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

lukaszjok napisał(a):
pod prockem będzie podstawka

polecam zastosować precyzyną

PostNapisane: 15 cze 2014, o 19:39 
Użytkownik

Pod kwarc warto też dać podstawkę żeby
łatwo można było go zmienić.

Co do Maxa - tak jak kolega wyżej pisał
nie wiem czy masz świadomość ,że max232 pracuje na
sygnałach różnicowych (-12 +12) i podłączysz go
tylko do gniazda w standardzie RS-232C
którego w kompach ciężko już spotkać.

Możesz jeszcze pomyśleć o dodaniu do płytki
podstawki DIP-8 (albo kilku) pod np. RTC ,pamięć I2C itp.
a obok nich goldpiny do połączenia z uC.

Nie podniesie to drastycznie kosztów a zwiększy
komfort pracy i nauki.

PostNapisane: 15 cze 2014, o 19:40 
Użytkownik

Witam
Tak z ciekawości: co robi wył.S6 3-4 z bazą Q3 - "doziemia" albo wisi? - może jakiś rezystorek podciągający do Vcc.

Pozdr.

Ostatnio edytowano 15 cze 2014, o 20:38 przez kicajek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 cze 2014, o 20:35 
Moderator

lukaszjok napisał(a):
Do rzeczy. Poniżej zamieszczam na razie tylko schemat

Ja się cieszę z tego , że kolega do nas dołączył ... i fajnie że zabierasz się za taki własny projekt - SUPER, popieram

ale .... ale jednak prosiłbym o zrozumienie, że dział DIY na forum nie jest po to aby wrzucać schematy do sprawdzenia :( ...

dlatego prosiłbym moderatorka jakiegoś o przeniesienie wątku do jakiegoś stosownego działu ok? ....

PostNapisane: 15 cze 2014, o 21:48 
Nowy

Dzięki za tak szybkie odpowiedzi i cenne wskazówki, przepraszam za nieodpowiedni dział. Co do MAX232 jestem świadom tych napięć, ale tak się składa że mam dostęp do komputera z tym interfejsem oraz gdzieś jeszcze leży przejsciówka USB-RS232. uwzględniłem to w płytce, gdyż nigdy dotąd nie miałem styczności z RSem i po prostu z ciekawości nawet choćby tylko dla testów chciałbym zobaczyć jak to działa, żeby się nauczyć tak ot, dla siebie :) jeszcze raz dzięki, sory za kłopot z działem :)

PostNapisane: 15 cze 2014, o 22:30 
Użytkownik

AVCC dałbym choćby przez zworkę bo jak nie będziesz używał ADC to zostaw pin wolny ....
chyba że się mylę to proszę o poprawę

PostNapisane: 15 cze 2014, o 22:55 
Użytkownik

Witam
majster napisał(a):
AVCC dałbym choćby przez zworkę bo jak nie będziesz używał ADC to zostaw pin wolny ....chyba że się mylę to proszę o poprawę

..chyba kolega się myli AVcc wolny? - to to zawsze się podłącza, choć nie koniecznie przez dławik.

Pozdr

PostNapisane: 15 cze 2014, o 23:58 
Użytkownik

kicajek napisał(a):
Witam
majster napisał(a):
AVCC dałbym choćby przez zworkę bo jak nie będziesz używał ADC to zostaw pin wolny ....chyba że się mylę to proszę o poprawę

..chyba kolega się myli AVcc wolny? - to to zawsze się podłącza, choć nie koniecznie przez dławik.

Pozdr

dzieki za poprawienie zmylilo mnie avcc z aref

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 16 cze 2014, o 06:44 
Nowy

A ja bym dal 8 Led zamiast 3. Napewno sie przyda a koszt znikomy.

PostNapisane: 16 cze 2014, o 15:50 
Użytkownik

A ja bym dał chociażby ze 2 wyświetlacze LED by nauczyć się je multipleksować albo najlepiej poczwórny zegarkowy z dwukropkiem ostatnio kupiłem 4 szt po 3,10 za sztukę mają wspólną anodę
jak nie wiesz jak je podłączyć zerknij do http://www.atnel.pl/atb-elementy-wizualne.html

co do LCD podświetleniem sterowałbym poprzez tranzystor a nie prosto z z VCC. wtedy możesz zamiast zworek dać goldpina i w razie czego sterować prosto z pinu mikrokontrolera
Też kiedyś tak podłączałem prosto z pinu bez tranzystora i nic się nie działo ale przez tranzystor jest bezpieczniej dla procka.
LCD nie podłączaj prosto do procka daj przez goldpiny i będziesz mógł używać różnych pinów procka .... bo może w innym projekcie nie będziesz potrzebował lcd i co wtedy ? A może będziesz chciał użyć innych pinów ? a tak na goldpinach i kabelkami sobie połączysz wtedy kiedy będzie taka potrzeba i w taki sposób jak chcesz

wystaw sobie też z 4 goldpiny +5 i 4 x GND czasem się przydają

Strefa czasowa: UTC + 1