Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 sty 2025, o 18:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 lis 2013, o 19:13 
Użytkownik

Dzień dobry. Mam do wszystkich forumowiczów kilka pytań i próśb. Po pierwsze: czy mógłby mi ktoś sprawdzić poprawność mojego PCB z schematem:
_obrazki/o/1288/e994e2fdeb7de9b3c7450bba9e3cba21.png
_obrazki/o/1288/f2f45ff17abd8db1007eba95126f1c6a.png
Pragnę zaznaczyć, że na PCB wyłączyłem warstwę tPlace, gdyż przez wyświetlacz schemat staje się niewidoczny, oraz cała płytka oblana jest poligonem masy na warstwie botton(wyłączyłem go, gdyż na zdjęciu się rozmazuje i nie widać dobrze ścieżek).
Chciałbym też zapytać, które firmy zajmujące się wytrawianiem i produkcją PCB do ich wykonania potrzebują tylko plik .BRD. Widziałem że na forum jest kilka wątków na taki temat, ale żaden nie odpowiedział konkretnie na moje pytanie. Kolejne pytanie, to czy ktoś nie wie z jakiej firmy korzysta pan Mirek? Bo w swych poradnikach na temat Eagla dość ją zachwalał, a nie znalazłem konkretnej nazwy.
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc i odpowiedź na moje pytania, a jeżeli ktoś miałby wątpliwości do mojego PCB to mogę zamieścić dodatkowe zdjęcia z włączonymi innymi warstwami, bądź poligonem. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 lis 2013, o 19:32 
Użytkownik

taka moja mała sugestia czy nie lepiej ten tranzystor załączający podświetlenie dać na pin 16 tak żeby emiter był podpięty do masy, a zasilanie (+) bezposrednio przez rezystor dać na pin 15, i usuń ten mostek pomiędzy AVCC a VCC, dołóż rezystor na pinie reset do zasilania (10k), widzę że masz wolne piny do programowania, może warto pomyśleć o wyprowadzeniu gniazda KANDA, a te kondensatory przy kwarcu to chyba ciut za duże ;)

PostNapisane: 17 lis 2013, o 19:42 
Użytkownik

W tym przypadku rozważyłbym jeszcze kilka kwestii.
Po pierwsze czy do takiego projektu konieczne jest wykorzystanie takiego "potworka" jak mega16 (bardzo dużo niewykorzystanych pinów),
Po drugie czy koniecznie musi to być płytka dwuwarstwowa
Po trzecie pinu reset nie zostawiałbym tak nieciekawie wiszącego w powietrzu bo może się to okrutnie mścić :(
Po czwarte 100 nF przy kwarcu ???
Czy kolega nie skorzystał w tym przypadku z "dobrodziejstw" autoroutera ?

Ogólnie schemat ma kilka błędów które wykluczają poprawne działanie urządzenia więc sugerowałbym najpierw zbudowanie prototypu na płytce stykowej. Firmy zewnętrzne raczej pracują na plikach w formacie gerber, aczkolwiek spotkałem na internecie kilka osób które zajmują się projektowaniem płytek od podstaw . Myślę że gdyby kolega poświęcił kilka wieczorów projektowaniu płytki to można by wykonać ją we własnym zakresie metodą termotransferu , ale to już tylko przyjacielska sugestia.

EDIT
widzę że kolega mnie uprzedził :)

PostNapisane: 17 lis 2013, o 19:46 
Użytkownik

Bedziesz uzywac silnikow, w takim razie poprawna filtracja to minimum.

Przy uC daj jeszcze elektrolita i od AVCC daj jeszcze dlawik 10uH podciagnietego do VCC.
Wogole bedziesz korzystal z adc?

Kondeka przy tsopie zamien na 4.7uF (zapewne uzywasz 4836) i go odwroc bo zle go podlaczyles

C3 zamien miejscami z C2 i na INPUT stabilizatora daj jednego ceramika 100nF.

Daj filtracje mostka.
12V dla logiki mostka?? Nie za duzo troche? Daj 5V...

Wogole patrzyles note...? Bo wartoby piny EN dac do timerow.

PostNapisane: 17 lis 2013, o 20:23 
Użytkownik

Już śpieszę z odpowiedźami. A więc w kwestii kolegi D_C: Nie do końca rozumiem kwestii tego tranzystora, jeżeli mozna to prosiłbym o jakąś trochę jaśniejszą instrukcję, co z nim zrobić aby działał. "Usunąć mostek pomiędzy AVCC a VCC" to znaczy usunąć to połączenie tak?. Rezystor przy Resecie już dodałem, kande mogę zastosować, a te duże kondensatory przy kwarcu wynikły z tego, że nie zwróciłem uwagi przy klonowaniu. Mój błąd......W kwestii kolegi Krzysztofa: Ten schemat nie jest mój, ja go tylko realizuję i to nie ode mnie zależał wybór mikrokontrolera, a nie znam się jeszcze na tyle na programowaniu, by samemu sobie to przeprogramować i zastosować inny. Wybrałem płytkę dwustronna, gdyż w przeciwnym wypadku musiałbym użyć dużej ilości kabli, nawet przy przerobieniu PCB. Resztą zastrzeżeń się już zająłem.......W kwestii kolegi LogTeam: będę używał dwóch silników o napięciu około 6V. Nie wiem co to to uC, a z przetwornika ADC nie będę korzystał. Przy TSOP-ie już zmieniłem kondensator, a korzystam z TSOP1736. Układ L293D już zaplanowałem, że będę zasilał z ogniwa 2S 7,4V jak też i cały układ z użyciem stabilizatora do mikrokontrolera. Filtracje nóżek dopiero zastosuję. Ogólnie rzecz biorąc schemat ten jest zawarty w najnowszym wydaniu Elektroniki dla Wszystkich i postanowiłem go teraz zrealizować. Dziękuję za pomoc. Jezeli to możliwe, to proszę o wyjaśnienie dodatkowych kwestii, o których napisałem powyżej. pozdrawiam

PostNapisane: 17 lis 2013, o 20:50 
Użytkownik

uC to mikrokontroler

Jak nie uzywasz ADC to nie ma potrzeby takiego podlaczania pinu AREF.
Patrzyles blog Mirka? mirekk36.blogspot.com/2012/04/mikrokontroler-prawidowe-zasilanie.html?m=1
Przeczytaj bardzo dokladnie.

A co do mostka.... zasilanie maksymalne dla logiki L293D to 7V, wiec musisz zasilac z 5V. Patrz na note...

Mostek chyba sam dales do schematu bo nie wierze ze EDW zrobiloby blad.... No ale to pewnie ja robie blad :) Poprawcie mnie w razie czego ;)

PostNapisane: 17 lis 2013, o 21:09 
Użytkownik

Cytuj:
Usunąć mostek pomiędzy AVCC a VCC" to znaczy usunąć to połączenie tak

tak

mniej więcej o to mi chodziło:

Obrazek

PostNapisane: 17 lis 2013, o 21:28 
Użytkownik

Tak teraz patrze ze rezystor do bazy tranzystora jest za maly. Daj np 2.2k

PostNapisane: 17 lis 2013, o 21:44 
Użytkownik

LogTeam napisał(a):
A co do mostka.... zasilanie maksymalne dla logiki L293D to 7V, wiec musisz zasilac z 5V. Patrz na note...

Mostek chyba sam dales do schematu bo nie wierze ze EDW zrobiloby blad.... No ale to pewnie ja robie blad

Nie. Ja tylko wszystkie elementy ze schematu umieściłem na PCB. Prawdziwie, masz racje. W nocie jest, Ze układ L293d potrzebuje 7V do zasilania. A nie wiesz, czy jeżeli podpiąbym 7,4 v to spaliłby się? Bo jeżeli zastosuje 5V, to silniki nie będą pracowały w pełnej swej wydajności. Mają one zakres od 3V do 9V i pisali, że najoptymalniej działają przy 6V. A w przypadku tego mikrokontrolera to już mniej więcej ogarniam, co i jak tam wypodpinać. Dziękuję za wszelkie wskazówki dotyczące tego projektu. W najbliższej przyszłości złożę prototyp na płytce stykowej, i jeżeli coś by nie działało to będę pisał. A w kwestii tych firm od PCB to jeszcze pomyślę, może nawet przerobię tą płytkę, by wyszła jednostronna, najwyżej z użyciem kilku kabelków, czy zworek. Zależy mi trochę na firmie, bo chętnie zrobiłbym soldermaskę, a w warunkach domowych jest to możliwe chyba tylko przy użyciu rozcieńczonej kalafoni. A jeżeli już, to czy któryś z forumowiczów ma jakąś dobrą, sprawdzoną firmę, której można zaufać?. Jeżeli tak, to proszę o namiary. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

PostNapisane: 17 lis 2013, o 21:54 
Użytkownik

Co masz na mysli piszac "w pelnej swej wydajnosci"? Mostek L293 ma zasilanie logiki i zasilanie silnikow. Vcc1-zasilanie logiki, Vcc2-zasilanie silnikow. Na Vcc1 daj 5V, a na Vcc2 daj zasilanie 7.4V. Wtedy bedziesz mial okolo 6V pinach OUT (tam gdzie podlaczasz silniki)

Nie da sie zrobic soldermaski przy uzyciu kalafoni :P Jedynie zrobisz warste ochronna, zabezpieczjaca przed utlenianiem sie sciezek.
Mozesz uzyc zamiast kalafoni np. :
izolatorow typu V66
En-solder (podobne do soldermaski)
Mozesz pocynowac
Farby do szkla/ceramiki

Jest jeszcze wiele sposobow na zabezpieczenie plytki, ale ja ich nie uzywalem wiec sie nie wypowiem.

PostNapisane: 17 lis 2013, o 22:05 
Użytkownik

Więc sprawę L293D mam już całkiem rozjaśnioną. Szczerze nie znam tego układu, pierwszy raz się z nim spotkałem i z tąd moje elementarne braki wiedzy w jego zakresie. Mówiąc o kalafoni chodziło mi o warstwę ochronną. A czy nie masz może namiarów na jakąś firmę? Mogę robić tą płytkę metodą termotransferu, ale automatycznie muszę ją przerobić i w jakiś sposób powiększyć. Chociaż za pewne i tak mnie pewnie to czeka z powodu tranzystora przy wyświetlaczu i tego układu L293D. Nie zmienia to faktu, że bardzo dziękuje za pomoc. Dobrze, że wogóle zapytałem. Po wykonaniu prototypu, w przypadku jakiś niejasności najwyżej będę pisał. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Dziękuje i pozdrawiam.

PostNapisane: 17 lis 2013, o 22:09 
Użytkownik

Mirek robi plytki w takiej firmie, gdzie trzeba dac tylko schemat PCB. Byl ostatnio temat zakladany i Mirek sie wypowiadal.

Ja tam mysle ze do takiego ukladu nie trzeba zaprzegac firmy. Bez problemu zrobisz to w domu, ale jak juz chcesz ;)

PostNapisane: 17 lis 2013, o 22:20 
Użytkownik

Powiem tak: z metodą termotransferu jestem już obeznany i wiem jak się nią posługiwać. Jedyne co teraz muszę zrobić to przerobić ten schemat i można pracować. A w kwestii programu eagle: nie wiesz może, czy jeżeli mam projekt płytki BRD, to mogę z niego sczytać, jaki ona ma wymiar w danej chwili?, czy muszę włączyć siatkę, przeliczyć i dopiero odpowiednio wszystko rozciągnąć do pożądanych wymiarów?

PostNapisane: 17 lis 2013, o 22:24 
Użytkownik

Mirek pokazywal jak to robic. Nie mam jak przypomniec jak sie nazywala ta opcja (chyba dimnesion) wiecc zobacz poradniki Mirka. Jak skonczysz schemat to wwrzuc go

PostNapisane: 17 lis 2013, o 22:28 
Użytkownik

Dobra. A tylko schemat, czy też projekt brd?.... Zapomniałem o jeszcze jednej rzeczy. O masie. Jeżeli bym próbował robić płytkę metodą termotransferu, to nie zrobię takiego poligonu. Jest to w zasadzie możliwe, ale pójdą niewyobrażalne ilości toneru, a w dodatku ścierzki mogą się rozmazywać. Ostatecznie chyba zlece firmie płytkę jednowarstwową, którą dopiero za niedługo przerobię.

PostNapisane: 17 lis 2013, o 22:34 
Użytkownik

Daj schemat i pcb.

Oj nie przesadzaj... Ja zawsze robie poligon masy i nigdy nie ma problemow. Robie plytki 15cm x 20cm i nie ma problemow.

Ostatnio edytowano 24 mar 2014, o 14:32 przez LogTeam, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 lis 2013, o 22:39 
Użytkownik

Jak sobie przed chwila zwymiarowałem, to jest 80 na 65 mm. Przy okazji sprawdziłem ile by wyniosło wykonanie takiej płytki w niedaleko znajdującej się ode mnie firmie zajmującej się takimi rzeczami. I wraz z soldermaską, dwustronną płytką i tymi wszystkimi bajerami zaledwie 60 zł. Sadziłem, że koszt takiej płytki wyniesie dużo więcej. Może zdecyduje się na tą firmę, ale będę musiał mieć 100% pewności, że płytka będzie sprawna.

PostNapisane: 18 lis 2013, o 09:06 
Użytkownik

LogTeam napisał(a):
Daj schemat i pcb.

Oj nie przesadzaj... Ja zawsze robie poligon masy i nigdy nie ma problemow. Robie plytki 15cm x 20cm i nie ma problemow.
Ta plytka moze byc na tyle mala ze toneru pojdzie kosztami okolo 29gr.

zgadzam się w 100% a jeśli koledze zależy na jakości płytki to wystarczy użyć świeżego wytrawiacza , to znacznie skraca czas trawienia i dzięki temu nie podżera ścieżek (przynajmniej u mnie)

PostNapisane: 18 lis 2013, o 09:30 

slawus1998 napisał(a):
I wraz z soldermaską, dwustronną płytką i tymi wszystkimi bajerami zaledwie 60 zł.

Czy przygotowanie tzw dokumentacji tez ci doliczyli?

PostNapisane: 18 lis 2013, o 09:37 
Użytkownik

slawus1998 napisał(a):
Powiem tak: z metodą termotransferu jestem już obeznany i wiem jak się nią posługiwać. Jedyne co teraz muszę zrobić to przerobić ten schemat i można pracować. A w kwestii programu eagle: nie wiesz może, czy jeżeli mam projekt płytki BRD, to mogę z niego sczytać, jaki ona ma wymiar w danej chwili?, czy muszę włączyć siatkę, przeliczyć i dopiero odpowiednio wszystko rozciągnąć do pożądanych wymiarów?

Jest opcja linialka klikasz trzymasz ruszasz myszka i ci pokazuje wymiar przelacz sie na chwilke na mm.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 18 lis 2013, o 15:55 
Użytkownik

Po pierwsze, co to jest to przygotowanie dokumentacji. To jest to wykonanie wzoru płytki, z którego potem przenoszą to na laminat i wytrawiają? Ale już też zwróciłem uwagę, że ta firma nie robi metalizacji otworów, co mi trochę koliduje z wszystkim.
A nie wie ktoś, z jakiej firmy korzysta Mirek, czy ktoś w ogóle ma namiary na jakąś dobrą firmę?, jeżeli nie, to będę próbował termotransferem.

PostNapisane: 18 lis 2013, o 16:32 
Użytkownik

napisz pw do Mirka :)

PostNapisane: 18 lis 2013, o 16:42 
Użytkownik

Ok. Napisze. Znalazłem też ciekawą ofertę faldruku, ale jeszcze poczytam opinie i tak dalej. Ale zapowiada się ciekawie, jeżeli chodzi o wykonanie.

PostNapisane: 18 lis 2013, o 17:19 

Cytuj:
A nie wie ktoś, z jakiej firmy korzysta Mirek, czy ktoś w ogóle ma namiary na jakąś dobrą firmę?, jeżeli nie, to będę próbował termotransferem.
Spróbuj dać do wyceny w firmie Merkar.

PostNapisane: 18 lis 2013, o 17:30 
Użytkownik

Jak już rzucamy nazwy firm, to można spróbować tą:http://fabrykapcb.pl/index.html

Wedle ich kalkulatora, drogo nie wychodzi, nie mam jeszcze jednak sprawdzonej tej firmy.

Oświadczam, że nie mam nic wspólnego z tą firmą.

PostNapisane: 18 lis 2013, o 18:26 
Użytkownik

Jak w kalkulatorze firmy fabrykapcb powpisywałem wszystkie dane i wybrałem odpowiednie opcje, to wyszło mi niecałe 50 zł, coś mi to tanio wychodzi. A za to w firmie Merkar ten cennik jest jakis taki dziwny, że nie mogę się połapać, ile to by wyniosła ta moja płytka. Jak tam się wogóle zamawia?

Jak już wcześniej obiecałem, dokonałem poprawek w moim schemacie i projekcie płytki, i w miarę możliwości proszę o ponowne sprawdzenie całego projektu. A oto wyniki:
forum.atnel.pl/_obrazki/o/1288/87aa5695b5867d7202ca212d7243dd5f.png
forum.atnel.pl/_obrazki/o/1288/52a64ec87470a6f0321b54b52cd85510.png

Zaleciłem się do wszystkich propozycji poprawek zawartych w powyższych postach i mam nadzieje że wyszło z tego cos dobrego. Czekam na opinie.

PostNapisane: 18 lis 2013, o 22:02 

slawus1998 napisał(a):
A za to w firmie Merkar ten cennik jest jakis taki dziwny, że nie mogę się połapać, ile to by wyniosła ta moja płytka. Jak tam się wogóle zamawia?
wysyłasz email ze swoim plikiem piszesz że chcesz wycene na dwustronna płytkę z metalizacją, maską i opisem i czekasz na odpowiedź.

PostNapisane: 18 lis 2013, o 22:09 
Użytkownik

Ok. Dzięki za informacje.

PostNapisane: 24 mar 2014, o 14:19 
Użytkownik

Witam.

Pozwolę się podpiąć pod ten Topic gdyż nie chce zaśmiecać forum. Prosił bym o sprawdzenie poprawności schematu, głównie chodzi mi o filtrację zasilania. Układ ma służyć do generacji różnych efektów świetlnych na linijce led. Zasilanie USB z komputera.

Obrazek

Nadal poszerzam swoją wiedzę w dziedzinie elektroniki i programowania mikrokontrolerów więc mogą się zdarzyć błędy. Wszelkie sugestie mile widziane :)

PostNapisane: 24 mar 2014, o 20:11 
Użytkownik

Jest OK ;) jednak można by pin AREF podłączyć do masy za pomocą kondensatora, kondensator C1 jest trochę za duży, daj raczej coś mniejszego np. 22uF

Strefa czasowa: UTC + 1