Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 lis 2024, o 00:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 gru 2013, o 15:19 
Użytkownik

Dzień dobry forumowicze. Mam powazny problem chodzi o ten schemat:
Obrazek

Mam poważny problem. Muszę go jak najszybciej złożyć, a nie działa. Schemat przedstawia robota gąsienicowego sterowanego podczerwienią. Jest z nim jeden problem. Złożyłem to wszystko na PCB jako prototyp i coś nie działa. A konkretnie po podpięciu zasilania wszystko się elegancko ładuje, na ekranie wyświetla się "Start..." Potem teoretycznie ma się wyświetlić temperatura, kod RC5 i moc silników (PWM). A w moim przypadku jest tak: jak nie podepnę DS18B20 to wyświetla się tylko temperatura 0.0 stopnia celsjusza, a jak go podepnę to nie wyświetla się nic. Po prostu układ zachowuje się tak, jak by nie miał czujnika podczerwieni. Czujniki mam na pewno sprawne, bo to już są moje drugie czujniki do tego robota, bo pozostałe spaliłem. Proszę o pomoc, gdyby nie czas który mnie goni, to bym nie pisał z prośbą o taką szybką pomoc. Będę wdzięczny za cokolwiek. Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 gru 2013, o 15:28 

Czy faktycznie podajesz na stabilizator poprzez diodę tylko 7,4V - to trochę za mało aby uzyskać stabilne 5V na wyjściu.
Ten rezystor na 1-wire 22k to troche za duzy jest.

PostNapisane: 5 gru 2013, o 15:30 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

Czemu VDD od ds18b20 masz podpiete do masy?

Wysłane z mojego HTC One S

PostNapisane: 5 gru 2013, o 15:31 

bogdanc napisał(a):
Czemu VDD od ds18b20 masz podpiete do masy
o a tego nie zauważyłem :o

PostNapisane: 5 gru 2013, o 15:44 

No kolega pewnie używa w trybie PARASITE, ale wtedy rezystor powinien być stanowczo mniejszy. Tj. mieć mniejszą rezystancję.

Obrazek

PostNapisane: 5 gru 2013, o 16:04 
Użytkownik

Czuli tak: po pierwsze zwiększyć napięcie a z tym DS18B20 to jak to konkretnie podpiąć żeby działało?. Nawet ten czujnik nie jest taki ważny, ale co jest nie tak z tym czujnikiem podczerwieni. mikrokontroler tak jakby go nie widział. Co tam trzeba poprawić?

PostNapisane: 5 gru 2013, o 18:38 
Użytkownik

Sprawdziłem ten czujnik i dioda miga. Co prawda słabo, bo próbowałem bez tranzystora i wzmocnienia, ale działa. A możliwe jest to, że coś jest przy ekranie zepsute?. Nie wiem np. zimny lut przy listwie goldpin?. Wydaje mi się że nie, ale pytam. Może coś jest w programie źle zrobione. Jeżeli jest tu na forum ktoś kto zajmuje się moją sprawą i zna język C to mogę udostępnić plik z programem do sprawdzenia. Ja języka C dopiero się uczę i jeszcze nie jestem w stanie sam sobie tego sprawdzić. Nie wiem...

PostNapisane: 5 gru 2013, o 18:59 
Użytkownik

Witam
A masz do tego robota pilota czyli nadajnik podczerwieni bo na schemacie go nie widzę

PostNapisane: 5 gru 2013, o 19:27 
Użytkownik

Ja mam pilota RC5 ze sklepu atnel. Ale to chyba nie jest wina pilota, bo z pilotem czy bez i tak po włączeniu układu coś powinno się wyświetlić na ekranie. Może to coś z tym programem, bo to jest najbardziej prawdopodobna, ale nie wiem.

PostNapisane: 5 gru 2013, o 20:00 
Użytkownik

Schemat i program jest z listopadowego wydania Elektroniki dla Wszystkich. W kwestii programowanie to już się tego kiedyś nauczyłem głównie od Mirka z jego blogu, także mikrokontroler się bez problemu zaprogramował. Będę jeszcze kombinował z częściami, ale rozumiem że teoretycznie wszystko powinno działać?

Sprawdziłem wszystko i nie wiem co jest nie tak. Zwróciłem tylko uwagę, że jak podkręce kontrast na wyświetlaczu na maxa, to jedna linijka pionowa pikseli w dwóch polach nie działa, a w innym jakiś jeden piksel się świeci (teoretycznie nie powinien on działać, ale się świeci - ciemniej niż te które mają działać, ale świeci, oraz piksele pod nim też mają delikatnie inny kolor).

PostNapisane: 5 gru 2013, o 20:43 
Użytkownik

Posiadasz miernik jak tak to sprawdzi zasilanie procesora czy masz 5V
Następnie sprawdzi zasilanie czujnika temperatury Ds 18b20
Sprawdzi także czy z odbiornika podczerwieni wychodzą ci impulsy na procesor jeżeli napięci są dobre to zostaje tylko kod do przeanalizowania

PostNapisane: 5 gru 2013, o 20:53 
Użytkownik

W sumie to na prototypie i tak układ zasilam z 9 V, posprawdzałem wszystkie napięcia. Mój miernik pokazuje średnio 4,75V. I to sprawdzałem na mikrokontrolerze i czujniku podczerwieni, bo ten temperatury nie jest aż taki ważny. Podpiąłem też przed chwilą diodę 9V od wyjścia czujnika podczerwieni do masy i przy klikaniu guzika na pilocie miga się, więc czujnik działa. Tak jakby mikrokontroler nie przetwarzał tego sygnału.

PostNapisane: 13 gru 2013, o 12:06 
Użytkownik

slawus1998 napisał(a):
W sumie to na prototypie i tak układ zasilam z 9 V, posprawdzałem wszystkie napięcia. Mój miernik pokazuje średnio 4,75V. I to sprawdzałem na mikrokontrolerze i czujniku podczerwieni, bo ten temperatury nie jest aż taki ważny. Podpiąłem też przed chwilą diodę 9V od wyjścia czujnika podczerwieni do masy i przy klikaniu guzika na pilocie miga się, więc czujnik działa. Tak jakby mikrokontroler nie przetwarzał tego sygnału.

To sprawdź miernikiem czy masz przejście między czujnikiem a procesorem. No i czy na pewno podpinasz czujnik do właściwej nogi procesora.
Czy stosujesz procesor tego samego typu jaki jest w oryginalnym projekcie? Czy takie samo taktowanie procesora?

PostNapisane: 13 gru 2013, o 14:48 
Użytkownik

Nóżkę czujnika podczerwieni mam bezpośrednio podpiętą do 20 nóżki mikrokontrolera, także ona na 100% działa i jest dobrze podpięta. W kwestii częstotliwości to wewnętrznego rezonatora w mikrokontrolerze nie ruszałem, bo jak mam w gazecie opis tego układu to nie było żadnej wzmianki o czymś takim. Jest tylko dodany kwarc 16MHz, co widać na schemacie. Nie wiem, może jakieś fusebity trzeba przestawiać?

PostNapisane: 13 gru 2013, o 15:12 
Użytkownik

slawus1998 napisał(a):
Nóżkę czujnika podczerwieni mam bezpośrednio podpiętą do 20 nóżki mikrokontrolera, także ona na 100% działa i jest dobrze podpięta. W kwestii częstotliwości to wewnętrznego rezonatora w mikrokontrolerze nie ruszałem, bo jak mam w gazecie opis tego układu to nie było żadnej wzmianki o czymś takim. Jest tylko dodany kwarc 16MHz, co widać na schemacie. Nie wiem, może jakieś fusebity trzeba przestawiać?

No właśnie, a na jakiej częstotliwości ma to pracować?
Bo jeśli na wewnętrznym generatorze to po co Ci zewnętrzny kwarc?
Jeśli na wewnętrznym to na jakiej częstotliwości? Jeśli mega jest nowa ze sklepu
to ma wewnętrzny generator 1MHz.
Jeśli na zewnętrznym to musisz przestawić fusy na taktowanie zewnętrzne.
To pewnie w tym jest problem. Bo jak Ci się taktowanie nie zgadza z tym jak projekt został skompilowany
to czasy odczytu dla odbiornika podczerwieni się nie zgadzają i procek nie może tego dobrze obsłużyć.

PostNapisane: 13 gru 2013, o 21:36 
Użytkownik

Powiem tak: mikrokontroler mam nowiutki, a całość złożyłem tak jak na schemacie, bez zmieniania czegokolwiek w mikrokontrolerze. Może tak jak mówisz spróbuje go podpiąć programatorem do komputera i w MkAVR kalkulatorze coś przestawić. Sęk w tym, że ja jeszcze nigdy nie bawiłem się w fusebity w mikrokontrolerze i nie wiem jak to przestawić. Więc jeżeli jest jakieś łopatologiczne wytłumaczenie to poproszę.

PostNapisane: 13 gru 2013, o 21:53 
Użytkownik

uruchom mkavr calculator a zobaczysz ze to bardzo latwe, ale zanim zapytasz najpierw uruchom program.
Potem przegladij sobie te kilka zakladek (przyda Ci sie na przyszlosc) wybierz w jednej z nich czestotliwosc potem wybierz pole Zapisz (domyslnie jest ustawione na odczyt) potem zaznacz ptaszka przy Fusbitach i Wykonaj i gotowe.
Tylko musisz najpierw sprawdzic czy masz miec taktowanie Kwarcem czy wewnetrznym 8MHz.

PostNapisane: 14 gru 2013, o 21:01 
Użytkownik

slawus1998 napisał(a):
Powiem tak: mikrokontroler mam nowiutki, a całość złożyłem tak jak na schemacie, bez zmieniania czegokolwiek w mikrokontrolerze. Może tak jak mówisz spróbuje go podpiąć programatorem do komputera i w MkAVR kalkulatorze coś przestawić. Sęk w tym, że ja jeszcze nigdy nie bawiłem się w fusebity w mikrokontrolerze i nie wiem jak to przestawić. Więc jeżeli jest jakieś łopatologiczne wytłumaczenie to poproszę.

Chodzi o to, żebyś nie przestawiał "czegoś" tylko dokładnie tak jak jest w projekcie.
Musisz to sobie dokładnie posprawdzać w opisie.
Zgadywanki raczej są trudne, bo możliwości jest ogromna ilość.

PostNapisane: 14 gru 2013, o 21:19 
Użytkownik

Ok. Sprawdzę, jak będę miał wyniki prawdopodobnie jutro to dam znać czy działa, a jeżeli nie to też dam znać.

PostNapisane: 16 gru 2013, o 09:47 
Użytkownik

slawus1998 napisał(a):

Odnalazłem ten schemat w EdW.
Sytuacja przedstawia się tak.
Na schemacie masz zewnętrznego kwarca 16MHz. A to oznacza, że musisz zmienić taktowanie procesora na zewnętrznego kwarca.
No i wtedy wszystko powinno działać.
Jeżeli nie przestawiłeś taktowania procesora na zewnętrzny kwarc to działać Ci to nie będzie.

PostNapisane: 16 gru 2013, o 14:05 
Użytkownik

Właśnie nie przestawiałem nic, bo w EdW o tym nie pisali, a ja pierwszy raz spotkałem się z zewnętrznym kwarcem i szczerze nawet nie wiedziałem że coś takiego trzeba zmieniać. Teraz właśnie jak wziąłem się za tą naprawę to mam problem z komunikacją mikrokontrolera z programem. Ale to dopiero muszę sobie kabelki posprawdzać i będzie chyba dobrze.

PostNapisane: 16 gru 2013, o 18:05 
Użytkownik

slawus1998 napisał(a):
Właśnie nie przestawiałem nic, bo w EdW o tym nie pisali, a ja pierwszy raz spotkałem się z zewnętrznym kwarcem i szczerze nawet nie wiedziałem że coś takiego trzeba zmieniać. Teraz właśnie jak wziąłem się za tą naprawę to mam problem z komunikacją mikrokontrolera z programem. Ale to dopiero muszę sobie kabelki posprawdzać i będzie chyba dobrze.

Jak ustawisz zewnętrzne taktowanie to powinno ruszyć.

PostNapisane: 16 gru 2013, o 20:25 
Użytkownik

Ok, tylko muszę pokombinować, bo mam problem. Po prostu po podłączeniu mikrokontrolera to mi się w MKAVR Calculatorze wyświetla mi się błąd o niemożliwości połączenia z mikrokontrolerem. Będę musiał dopiero pospradzać wszystko, ale głównie przewody. Tylko na razie nie mam na to czasu, ale będę kombinował. Jak będzie działało to dam znać, ale oficjalnie już dziękuję za pomoc.

PostNapisane: 16 gru 2013, o 20:27 
Użytkownik

slawus1998 napisał(a):
Ok, tylko muszę pokombinować, bo mam problem. Po prostu po podłączeniu mikrokontrolera to mi się w MKAVR Calculatorze wyświetla mi się błąd o niemożliwości połączenia z mikrokontrolerem. Będę musiał dopiero pospradzać wszystko, ale głównie przewody. Tylko na razie nie mam na to czasu, ale będę kombinował. Jak będzie działało to dam znać, ale oficjalnie już dziękuję za pomoc.

Jak nie może się dogadać z prockiem, to prawie na pewno kabelki.

PostNapisane: 16 gru 2013, o 22:06 
Użytkownik

Też tak sądzę więc w najbliższym czasie do nich siadam.

Strefa czasowa: UTC + 1